Un diplomat american de rang înalt afirmă că loviturile ucrainene asupra unor obiective militare din Crimeea ar fi legitime

vineri, 17 februarie 2023, 14:15
3 MIN
 Un diplomat american de rang înalt afirmă că loviturile ucrainene asupra unor obiective militare din Crimeea ar fi legitime

Statele Unite consideră că peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar trebui să fie cel puţin demilitarizată, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra ţintelor militare din peninsulă, a declarat subsecretarul de stat Victoria Nuland (FOTO JOS).

"Indiferent ce decid ucrainenii în privinţa Crimeei – de pildă, locurile în care aleg să lupte etc. – Ucraina nu va fi în siguranţă decât dacă Crimeea va fi cel puţin – cel puţin – demilitarizată", a declarat Victoria Nuland într-o discuţie cu Aaron David Miller transmisă de institutul Carnegie Endowment for International Peace din Washington.

Întrebată despre pericolele unei escaladări în războiul din Ucraina, Nuland a spus că Rusia are în Crimeea o serie de instalaţii militare care sunt cruciale pentru conflict. "Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru", a spus Nuland.

Ea a explicat că după anexarea Crimeei, în 2014, Rusia şi-a pregătit aici terenul pentru actuala invazie din Ucraina, transformând peninsula într-o "instalaţie militară şi o platformă de lansare enormă”. Nuland a menţionat că, de exemplu, aici este baza de unde ruşii lansează dronele kamikaze iraniene.

Întrebată cum s-ar putea sfârşi acest război, ea a spus că trebuie să se încheie cu înfrângerea strategică a lui Putin, astfel încât liderul de la Kremlin să fie împiedicat ”să se întoarcă” peste şase luni sau şase ani. Totodată, trebuie transmis un mesaj tuturor autocraţiilor care ar fi tentate să-i urmeze exemplul şi să acapareze teritorii, a spus Nuland.

"Preşedintele a spus că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ucraina se luptă pentru a-şi recupera toate teritoriile din interiorul graniţelor sale internaţionale. Îi sprijinim, inclusiv în pregătirea unei viitoare lovituri intense pentru a-şi recâştiga teritoriul. Evident, acest război – dacă Rusia ar înceta să lupte, acest război s-ar putea termina mâine. Din păcate, dacă Ucraina ar înceta să lupte, s-ar termina cu Ucraina. Aşadar, este o decizie ucraineană cum vor continua ei acest război. Este o decizie ucraineană modul în care urmăresc alte căi spre pace, inclusiv diplomaţia. Dar poziţia noastră rămâne neschimbată", declarase Victoria Nuland şi joi, într-o discuţie cu mai mulţi jurnalişti.

Crimeea, care include portul Sevastopol, unde îşi are baza Flota rusă de la Marea Neagră, este considerată de diplomaţii occidentali şi ruşi ca fiind cel mai important punct strategic al războiului din Ucraina.

Peninsula Crimeea din Marea Neagră a fost integrată în imperiul rus după ce Ecaterina cea Mare a anexat-o în secolul al XVIII-lea. În 1921, peninsula a devenit parte a Uniunii Sovietice şi a Rusiei până în 1954, când a fost cedată Ucrainei, pe atunci republică sovietică, de succesorul lui Iosif Stalin, Nikita Hruşciov, care era ucrainean. În Memorandumul de la Budapesta din 1994, Rusia a recunoscut suveranitatea Ucrainei în graniţele sale existente – care includeau Crimeea – şi a fost de acord să se abţină de la utilizarea forţei împotriva noii republici.

După invazia rusă din februarie 2022, Ucraina afirmă că doreşte să recupereze toate teritoriile anexate de Rusia, inclusiv Crimeea. Rusia spune că orice lovitură asupra Crimeei ar fi extrem de periculoasă şi ar risca o escaladare majoră a războiului.

De la începutul războiului, ucrainenii au întreprins – fără a-şi asuma direct – câteva atacuri asupra bazelor aeriene şi navale ruseşti din Crimeea, precum şi asupra unui pod rutier şi feroviar construit de Rusia ce leagă peninsula de Rusia continentală.

 

 

Comentarii