Un domn Stănescu de la Grajduri, condamnat la 8 ani de închisoare pentru evaziune, scapă prin prescrierea infracţiunii

vineri, 28 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 Un domn Stănescu de la Grajduri, condamnat la 8 ani de închisoare pentru evaziune, scapă prin prescrierea infracţiunii

Condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, un ieșean așteaptă primul termen al apelului pentru a se putea bucura oficial de libertate. Magistrații Curții de Apel vor deschide dosarul lui Marius Stănescu pe 15 iunie. Răspunderea penală pentru faptele de care este acuzat se va fi prescris pe 12 mai.

Marius Stănescu era cunoscut inspectorilor Fiscului pentru activitatea sa din domeniul evaziunii. Mai fusese condamnat la 5 ani de închisoare, timp în care terminase clasa a V-a și primul semestru dintr-a VI-a. Tribunalul Bihor avea deja pe rol un alt proces vizându-l pe ieșeanul din Grajduri, când și Tribunalul ieșean a fost sesizat cu un nou rechizitoriu la adresa acestuia. Parchetul de pe lângă Tribunal îl acuza pe Stănescu de efectuarea, în perioada 2011-2013, a unor achiziții fictive în valoare de 26,1 milioane lei. Ca urmare a acestora, bugetul statului fusese prejudiciat cu 5,54 milioane lei, prin micșorarea artificială a obligațiilor de plată privind impozitul pe profit și TVA. Fusese cercetat și pentru spălare de bani, dar anchetatorii renunțaseră la această acuzație.

În majoritatea cazurilor de evaziune fiscală, autorul înființează o firmă fantomă, cu care face achiziții fantomă, după care cere decontarea TVA. Firma lui Marius Stănescu era însă funcțională. Prin intermediul SC Aqua Carn Project SRL, el a cumpărat carne și produse din carne din Ungaria, vânzând mai departe marfa către alte firme. Pentru a diminua însă TVA ce ar fi trebuit plătită, el a declarat și achiziții de marfă de la alți furnizori cu care de fapt nu avea nicio relație de afaceri. A creat astfel un circuit fictiv al mărfurilor, scopul fiind diminuarea taxelor aferente. Cercetările în cazul lui au fost începute de DIICOT, întrucât se presupunea existența unui grup infracțional organizat. Dosarul a fost până la urmă trimis la Parchetul de pe lângă Tribunal, circuitele evazioniste vizând celelalte firme fiind disjunse într-un alt dosar, trimis în lucru în Bihor.

Dosarul privitor la activitatea Aqua Carn Project SRL a intrat pe rolul Tribunalului în martie 2021. Judecătorii au respins cererea lui Stănescu de conexare a dosarului de la Iași cu cel din Bihor, pentru a nu se întârzia suplimentar procedurile. Magistrații nu au avut mari probleme în a constata existența evaziunii. Firmele din Grajduri de la care Aqua Carn Project SRL făcuse chipurile achiziții se ocupau cu repararea autovehiculelor, comerțul cu deșeuri metalice sau al combustibililor, deci nu prea aveau ce marfă să vândă unei firme specializate în comercializarea de carcase de animale. Declarațiile martorilor au confirmat acuzațiile aduse de procurori. Pe parcursul judecății, ANAF s-a constituit parte civilă, reclamând un prejudiciu de 16,98 milioane lei, dar magistrații au acceptat doar o sumă de 5,54 milioane lei, corespunzătoare faptelor reținute în rechizitoriu. Oricum, din această sumă nu s-a recuperat nimic. Judecătorii au instituit „sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare aparținând inculpatului”, fără ca vreun astfel de bun să poată fi identificat concret.

Marius Stănescu a fost condamnat la 8 ani de detenție pentru infracțiuni de evaziune fiscală. Conform legii, în cazul său, răspunderea penală pentru fapta comisă se prescrie în 10 ani. Decizia din luna mai a anului trecut luată de Curtea Constituțională a făcut ca acest termen să nu mai poată fi întrerupt. Cum ultimul act de evaziune fusese comis de Stănescu pe 13 mai 2013, răspunderea penală se va prescrie pe 12 mai. Pedeapsa stabilită de Tribunal va putea fi aplicată doar dacă sentința va rămâne definitivă până la această dată. Or, primul termen de judecată a apelurilor declarate de Stănescu și Direcția Regională a Finanțelor Publice a fost stabilit pe 15 iunie. Magistrații Curții de Apel nu vor avea altceva de făcut decât să constate intervenirea prescripției. 

Comentarii