Un militar a făcut crize de epilepsie în Afganistan, dar instanţa nu consideră aceasta boală profesională

joi, 30 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Un militar a făcut crize de epilepsie în Afganistan, dar instanţa nu consideră aceasta boală profesională

Pe masa magistraților ieșeni a ajuns o cerere mai puțin obișnuită. Un fost militar a cerut judecătorilor să constate că problemele sale medicale sunt rezultat al participării sale la campania din Afganistan, variantă respinsă de superiori.

C.G.G. a fost trimis în Afganistan în 2017, pentru o misiune de șase luni. Pe 5 august acel an, un grup de insurgenți echipați în uniforme ale poliției afgane a deschis focul asupra soldaților români lângă aeroportul din Kandahar. Atacul a fost respins, un militar fiind rănit ușor. Incidentul l-a marcat pe C.G.G., acesta suferind un șoc psihic important. La aproximativ un an după incident, a început să sufere crize manifestate prin pierderea bruscă a cunoștinței. În 2019, într-o tabără de instrucție, crizele s-au repetat. După alte crize sufervenite în februarie și martie 2020, ca și în iulie 2021, a fost diagnosticat cu epilepsie, declarat inapt pentru serviciul militar și încadrat în gradul III de invaliditate. Comisia de expertiză medico-militară de pe lângă Spitalul Militar a stabilit că boala nu avea nicio legătură cu incidentul în care fusese implicat în Afganistan. Fostul militar nu a fost de acord cu această decizie, atacând-o în fața Tribunalului. El a contestat atât diagnosticul de epilepsie, cât și concluzia că boala nu se datorează experienței din Afganistan, cerând recunoașterea statutului de boală profesională, alături de revizuirea diagnosticului și a gradului de invaliditate.

Magistrații Tribunalului nu au analizat pe fond cererea depusă de C.G.G., procesul încheindu-se practic după analiza excepțiilor. Astfel, judecătorii au constatat că militarul trebuia, conform legii, să conteste decizia medicilor pe cale administrativă. Abia după eventuala respingere a contestației, ar fi avut posibilitatea de a se adresa justiției. Ca urmare, solicitarea militarului a fost respinsă ca inadmisibilă. Recursul declarat de C.G.G. a fost analizat ieri de Curtea de Apel. Magistrații acestei instanțe au menținut decizia inițială a Tribunalului, sentința fiind definitivă.

Comentarii