Un tânăr care spărgea maşini în serie s-a bucurat de decizia Curţii Constituţionale: i se potrivea ca o mănuşă

marți, 15 august 2023, 01:50
2 MIN
 Un tânăr care spărgea maşini în serie s-a bucurat de decizia Curţii Constituţionale: i se potrivea ca o mănuşă

Vestea despre deciziile Curţii Constituţionale referitoare la prescripţia răspunderii penale a ajuns şi la urechile găinarilor mărunţi. Condamnat după ce a spart la propriu mai multe maşini cu o piatră, un hoţ se află la un pas de libertate, după ce Judecătoria Paşcani i-a admis contestaţia în anulare.

Paul Ţurcă fusese condamnat în septembrie anul trecut la 2 ani şi 10 luni de închisoare pentru o serie de furturi comise la Paşcani. În august 2017, furase o bicicletă lăsată neasigurată, vânzând-o ulterior pe 300 de lei. În noaptea de 11/12 octombrie, spărsese cu o piatră geamul portierei din dreapta-faţă a unei maşini, furând radiocasetofonul şi un încărcător de telefon.

În noaptea următoare a atacat în aceeaşi manieră alt autoturism, furând din nou radiocasetofonul. Alte două maşini au fost sparte după două zile, de această dată fiind furate trei radiouri portabile, 10 modulatoare auto, 10 perechi de lenjerie intimă şi 10 perechi de şosete. În aceeaşi noapte, a forţat şi geamul unei patiserii, de unde a furat trei cutii cu prăjituri. În noaptea următoare, tânărul a spart un VW Golf, din care nu a reuşit însă să fure nimic. Norocul i s-a spart după 24 de ore, când Ţurcă a fost prins, împreună cu un complice, de o patrulă de poliţişti.

Pedeapsa primită de la magistraţii păşcăneni era una relativ uşoară, mai ales că tânărul nu se afla la prima condamnare. Poate de aceea, Ţurcă nici nu o contestase. În aprilie însă, el a înaintat Judecătoriei Paşcani o contestaţie în anulare împotriva sentinţei, motivată de faptul că răspunderea penală pentru faptele comise se prescrisese înaintea condamnării.

Ca urmare a deciziei CCR din mai anul trecut, termenul de prescripţie a răspunderii pentru furturile comise se înjumătăţise. În loc să se împlinească în octombrie 2022, el se împlinea în iunie 2020. Judecătorii nu au avut altceva de făcut decât să constate că, într-adevăr, Ţurcă scăpa de pedeapsă. A fost dispusă desfiinţarea sentinţei de condamnare şi punerea imediată în libertate a tânărului. El ar putea fi totuşi reîncarcerat, dacă procurorii reuşesc să întoarcă decizia judecătorilor în apel.

Comentarii