Un taximetrist nu mai scapă de dosare în instanţă, după o vizită la vamă şi la Duty Free. Iată cum o poţi păţi!

vineri, 03 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Un taximetrist nu mai scapă de dosare în instanţă, după o vizită la vamă şi la Duty Free. Iată cum o poţi păţi!

Achitat de acuzaţia de contrabandă, un taximetrist a fost chemat iar în faţa judecătorilor. De această dată, de Direcţia Regională Vamală, care încearcă să-şi recupereze accizele pentru ţigările cu care fusese prins taximetristul. Curtea de Apel urmează să stabilească în martie dacă Manuel P. trebuie să plătească cei 1.701 lei ceruţi.

 

La începutul lui februarie 2019, Manuel P. adusese un client de la Bacău la Paşcani. Ajuns aici, s-a hotărât să meargă la cumpărături în Republica Moldova. La întoarcere, a fost oprit de poliţiştii de frontieră la ieşirea din Trifeşti. Pe lângă 8 bidoane de detergent lichid şi balsam de rufe, 19 cămăşi, patru cutii de Calgon şi 19 seturi ceramice pentru cafea, ceaiuri sau spirtoase, au fost găsite asupra şoferului şi 13 cartuşe de ţigări cu marcaje Duty Free. Ţigările i-au adus lui Manuel P. un dosar penal pentru contrabandă. Nu s-a putut bucura nici de restul cumpărăturilor. Pe acestea le luase din bazar şi nu avea acte de provenienţă. Ca urmare, au fost şi ele ridicate, în vederea confiscării.

Dosarul a intrat pe rolul Judecătoriei ieşene în decembrie 2020. Şoferul nu s-a prezentat şi nici nu a putut fi găsit, fiind reprezentat de un apărător din oficiu. Nu s-a ajuns la condamnare, întrucât fapta care i se imputa a fost dezincriminată în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, luate în mai anul trecut. În iunie, fapta a fost reincriminată, ca tăinuire, dar numai pentru o cantitate minimă de 500 pachete de ţigări. Manuel P. a fost achitat de acuzaţia de contrabandă. În lipsa condamnării, nu s-a mai pus problema confiscării ţigărilor, judecătorii dispunând ca acestea să-i fie restituite, după rămânerea definitivă a hotărârii. Latura civilă a cauzei, respectiv solicitarea Direcţiei Vamale de a i se plăti accizele pe ţigările ridicate de la şofer a fost lăsată nesoluţionată de Judecătorie. Decizia urmează să fie luată de Curtea de Apel.

Comentarii