Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele? În peluze?

sâmbătă, 16 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele? În peluze?

Dacă se continuă aşa pe stadioanele patriei, sloganul „Libertate pentru suporteri” îşi va pierde farmecul.

Veşti dintre cele mai recente anunţă zile grele pentru suporterii activi de fotbal, cei din galerii. Jandarmii au făcut cercetări în urma fierbinţelilor de la derbiul Rapid-FCSB , efectuând percheziţii nu numai în Capitală, ci şi în alte oraşe din ţară, printre care şi Iaşul. În cazul Rapidului, s-au făcut chiar şi arestări. Motivul? Introducerea mijloacelor pirotehnice pe stadion, cu complicitatea clubului organizator. Chestia cu ieşenii miră oarecum pentru că nu există un nucleu puternic vişiniu în Copou, iar moldovenii noştri de pe Bahlui sunt, în comparaţie cu cei dotaţi cu sânge iute prin instalaţii, relativ molcomi. Şi dacă exceptăm situaţia punctuală cu războiul siglelor, chiar că nu sunt cei mai ahtiaţi de fumigene din ţară. Dar de la cei ai echipelor bucureştene te poţi aştepta la orice. Inclusiv la etalarea de arme pe stadioane şi feri, Doamne, să nu fie mai mult decât etalare. De altfel, au fost şi fotografiate persoane cunoscute din torcida giuleşteană fluturând ostentativ pe străzi arme albe, dar şi de cele mai fierbinţi. Unii fani rapidişti şuguiesc cum că era vorba, de fapt, de pistoale cu apă, dar şi acelea ar fi suficiente pentru a introduce un pic de teroare pe stadion dacă apa aceea nu este la vedere. Apoi, la stadionul Giuleşti, jandarmii au descoperit o „cameră a secretelor” bine camuflată după un perete fals, încăpere doldora de petarde şi arme de tot felul. Cercetarea este în curs, însuşi preşedintele Rapidului, fostul internaţional Daniel Niculae, fiind inclus în rândul suspecţilor. El a decontat suporterilor sume pentru achiziţionarea unor materiale pentru scenografiile (sau „coregrafiile” cum zic cei certaţi cu limba română) de pe stadion. Că Bocciu &Co au mai cumpărat şi alte alea, rămâne de văzut, dar e greu de demonstrat.

Cazul suporterilor rapidişti vine într-un moment de escaladare a violenţelor dintre fani. La recentul meci Dinamo-UTA, fanii arădenilor „înfrăţiţi” cu cei ai CSA Steaua s-au căpăcit cu cei dinamovişti. Cum nici „fraţii” dinamoviştilor, fanii „U” Cluj, n-au fost prea cuminţi la Voluntari, nu e greu de înţeles că asemenea plăceri violente vor fi exacerbate chiar şi în play-out, unde nu se joacă titluri şi podiumuri. Şi este foarte posibil ca lucrurile să nu se oprească la ancheta din Giuleşti. Nu de alta, dar s-ar putea crede că oculta naţională acţionează doar pentru răzbunarea umilinţei suferite de FCSB în recentul derby. Există mulţi suporteri receptivi la astfel de zvonistică! Din acest motiv, nu credem că FRF va umbla la punctele echipelor, creând suspiciuni.

Şi atunci cum rămâne cu faimosul slogan „Libertate pentru suporteri”? Multă lume se întreabă „pentru ce libertate”. Libertate pentru a se ciomăgi galeriile între ele, cu victimele colaterale de rigoare? Libertatea de a intimida echipa adversă bombardându-i careul la fazele fixe? Chiar şi libertatea „sămânţarilor” de a orna stadioanele cu covoare de coji? Toate acestea n-au niciun sens, din moment ce rar s-au văzut suporteri trimişi la mititica pentru astfel de fapte eroice. Până acum, cluburile au plătit daune, iar fanii năzbâtioşi se pot felicita că au ajutat echipele pe care pretind că le iubesc pătimaș, cu uşurarea poverilor din conturi. Din acest motiv, apelul la libertate cerut cu toate tobele şi vuvuzelele din dotare, a avut accente comice, ba chiar amuzante. De-abia de acum, dacă organele de ordine au pornit pe un drum fără întoarcere (din cauza suspiciunii de părtinire), scandarea asta îşi va pierde farmecul şi va câştiga un sens.

În schimb, poate nu vom ajunge să avem pe arenele noastre atmosfera aia sud-americană cu pistoale şi pumnale cu tot!

PS: Înfrângerea Rapidului în fața Farului, constituie în secundar și o alinare pentru galeria vișinie. Cum care alinare? Alibiul! Libertate pentru Bocciu!

Comentarii