“Skoda” iese din camera preliminară

(UPDATE) Zi grea pentru Chirica, astăzi: va fi sau nu trimis în judecată?

miercuri, 17 noiembrie 2021, 03:02
2 MIN
 (UPDATE) Zi grea pentru Chirica, astăzi: va fi sau nu trimis în judecată?

În aşa-numita afacere „Skoda”, primarului i se impută achiziţionarea nelegală de către Primărie a patru autoturisme în 2013, prejudiciul cauzat ridicându-se la 103.000 euro. Cumpărarea de autoturisme noi de către autorităţile şi instituţiile publice era interzisă din 2009, din cauza crizei economice. În dosar au calitatea de inculpaţi cinci persoane, acuzate că au găsit un şiretlic pentru a eluda legea în această achiziţie.

 

Primarul Mihai Chirica ar putea fi trimis astăzi în judecată în afacerea „Skoda”. Dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie este pe cale de a ieşi din camera preliminară, moment după care procesul propriu-zis poate începe. La începutul acestei luni, magistraţii Tribunalului au amânat pentru azi luarea unei decizii cu privire la ultimele contestaţii depuse de avocaţi.

UPDATEPrimarul Mihai Chirica mai aşteaptă o săptămână începerea procesului în afacerea „Skoda”. Magistraţii Tribunalului au amânat pentru săptămâna viitoare pronunţarea cu privire la contestaţiile depuse de avocaţii celor cinci inculpaţi.

Procurorii îi impută primarului Chirica implicarea în achiziţionarea nelegală de către Primărie a patru autoturisme Skoda, prejudiciul cauzat ridicându-se la 103.000 euro. După cumpărarea celor patru Skoda, la Primărie ar mai fi ajuns una, o Skoda Rapid, care ar fi fost dată Adinei Samson, amanta fostului primar Gheorghe Nichita. În dosar au calitatea de inculpaţi 5 persoane, toate urmând a fi judecate pentru abuz în serviciu. Alături de Chirica şi Nichita, în dosarul „Skoda” vor mai fi judecaţi fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, recent pensionat, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii.

Cei cinci ar fi demarat în 2013 o procedură de achiziţie, în leasing operaţional, a patru autoturisme pentru Primărie. Cumpărarea de autoturisme noi de către autorităţile şi instituţiile publice era interzisă din 2009, în cadrul măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc în timpul crizei economice. Pentru ocolirea interdicţiei, achiziţia a fost făcută oficial la solicitarea şi pentru Poliţia Locală, chiar dacă beneficiarul final avea să fie Primăria. În plus, specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al procedurii corespundeau unui singur producător şi unei singure mărci, respectiv Skoda, şi acest lucru fiind ilegal.

Dosarul a fost trimis în instanţă de procurori la sfârşitul lunii ianuarie. La acea dată, primarul Chirica afirma că îşi doreşte ca judecata să înceapă cât mai curând, pentru a avea posibilitatea de a-şi demonstra nevinovăţia. Totuşi, propunerea Judecătoriei de începere a procesului a fost contestată de avocaţii celor cinci, din iunie contestaţiile şi cererile de amânare aflându-se în analiza Tribunalului. 

Comentarii