UPDATE: Zoltan Andras şi Sarmalele Reci cântă duminică pentru românii din Elveţia. Concertul va fi transmis online

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 UPDATE: Zoltan Andras şi Sarmalele Reci cântă duminică pentru românii din Elveţia. Concertul va fi transmis online

UPDATE: Concertul va putea fi urmarit online, pe pagina de youtube a Ziarului de Iasi (https://www.youtube.com/@ziaruldeiasi/streams) incepand cu ora 18,30

Trupa Sarmalele Reci va cânta la Basel (Eleveția) pentru românii plecați în străinătate, cu ocazia Zilei Naționale a României. Pe 27 decembrie 2022, aceștia vor concerta la Basel, încântând comunitatea de români cu renumitele hituri „Gașca de la bloc”, „Violeta”, „Prostia la Putere”, „Domnul Popa” și „Țara te vrea prost”.

 

„Este o mare bucurie ori de câte ori noi putem să mergem și să ne întâlnim cu cei care au ales să-și găsească o nouă patrie, mai ales în zilele noastre, când distanțele sunt oarecum mai ușor de parcurs. Poate nu mai este atât de departe fizic țara pe care ai părăsit-o, ci, mai degrabă, rămâne nostalgia altor vremuri în care ai trăit cu prietenii, cu familia, cu alți oameni. Noi am cântat despre asta. Avem cântece despre migrație și tocmai unul din aceste cântece, care se intitulează Gașca de la bloc este și cel care dă titlul acestui spectacol. Ne vom bucura să îi vedem pe cei care se unesc, se reîntâlnesc și își amintesc de prietenii lăsați acasă și de familie. Cumva, încercăm să recreem acea atmosferă prin cântele noastre și prin concertul nostru de la Basel”, spune Zoltan Andras, liderul trupei Sarmalele Reci

„Își iau timp să asculte muzica”

Trupa Sarmalele Reci și-a dorit de la bun început să fie o formație care urcă pe scenă, care se întâlnește cu publicul și care păstrează legătura cu lucrurile vii și firești, amintindu-le oamenilor cum se trăiește muzica. La Basel se vor prezenta cu un disc vinil și speră că mulți români vor pleca acasă cu el.

„ Nu vom merge doar cu un concert, ci și cu un disc, un album. Dacă la început muzica a fost înregistrată exact pe acest suport, pe disc vinil, apoi a devenit din ce în ce mai mică, la fel ca suporturile pe care a fost stocată. Au urmat caseta, CD-ul, MP3-ul și apoi nici un fel de suport muzical, ci doar simpla conectare pe Spotify sau pur și simplu la Internet. Ne bucurăm că oamenii simt ca fiind ceva bun la a se întoarce, a lua un disc și a-l pune pe pick-up pentru a-l asculta. Își iau timp să asculte muzica”, menționează Zoltan Andras.

Fondatorul trupei spune că cel mai important este că se vor întâlni cu oamenii. „Ne bucurăm ori de câte ori putem să mergem și prin alte părți pentru a ne întâlni cu oamenii de acolo. Nu e vorba numai de comunitatea românilor care sunt plecați acolo, ci și de prietenii lor pe care îi aduc la spectacol, pentru că, astfel, este o foarte bună carte de vizită a culturii românești care poate fi trăită și de localnicii nevorbitori de română”, completează acesta.

Românii din Basel

Basel este orașul capitală a industriei farmaceutice elvețiene. Mari firme de medicamente precum Novartis, La Roche, Bayer sau Syngenta au sediul pe malul Rinului, iar sute de români lucrează acolo. Comunitatea românilor din Basel cuprinde câteva mii de oameni. Există 10 curse săptămânale din București și din Cluj care transportă o mulțime de muncitori și turiști.

Valentin Munteanu se numără printre aceștia și este cel care a reușit să înființeze și o școală românească, Școala Prâslea, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. În fiecare sâmbătă, Valentin organizează Școala Prâslea pentru 20 de copii din comunitate, unde aceștia învață limba română, gramatica, geografia și istoria României.

Zoltan Andras şi Sarmalele Reci cântă duminică pentru românii din Elveţia

Orașul Basel se află la intersecția Elveției cu Germania și Franța. Comunitatea românilor din orașul celor trei frontiere nu este formată doar din cei care lucrează în Elveți.  Mai sunt câteva sute de medici români în Alsacia (regiune în estul Franței), muncitori români în Lorrach sau Freiburg (Germania) și mulți studenți sau ingineri IT. 

De-a lungul timpului, românii din Basel au organizat evenimente culturale la care au invitat trupe și artiști români. Pe 27 noiembrie 2022, aceștia vor putea participa la concertul trupei Sarmalele Reci. Va fi un concert de două ore în care renumitele hituri „Gașca de la bloc”, „Violeta”, „Prostia la Putere”, „Domnul Popa” și „Țara te vrea prost” îi vor face românii din Eleveția să se bucure de Ziua Națională a României.

Concertul va fi transmis online, iar adresa unde poate fi urmarit va fi afişată de Ziarul de IaşI în cursul zilei de duminică.

Comentarii