De Sănătate

Punem punctul pe știi

Urmează sute de angajări în Sănătate la Iași, dar protestele continuă. Spitalul de Copii are nevoie de 98 de asistente

joi, 18 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Urmează sute de angajări în Sănătate la Iași, dar protestele continuă. Spitalul de Copii are nevoie de 98 de asistente

Guvernul României a deschis supapa în urma amenințării protestelor din sănătate și a îndeplinit una dintre cerințele sindicaliștilor: deschiderea angajărilor în sistem. „Ziarul de Iași” a consultat lista de posturi din spitalele din județ, care vor fi scoase la concurs de către unitățile medicale, și a constatat că solicitările personalului medical nu au fost îndeplinite. Sunt, într-adevăr, unele posturi care vor completa organigrama anumitor spitale, dar sunt insuficiente față de ceea ce s-a cerut și nici măcar nu sunt la toate unitățile medicale din județ.

Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași, a confirmat situația și a precizat că „s-au dat jumătate din solicitările făcute la o estimare de un minimum necesar”. Însă autoritățile centrale nu au ținut cont de faptul că estimările respective pe baza cărora s-au mai deblocat din posturi au fost făcute la nivelul lunii mai a anului 2023.

„S-au mai eliberat dintre posturi de atunci, unii au plecat la pensie, alții au plecat de tot dintre noi. Este o mișcare continuă în spitale, cifrele nu sunt la zi. Este o gură de oxigen, o rezolvare parțială, dar nu renunțăm la acțiunile de protest, fiindcă principala revendicare este creșterea salarială de 20%”, a declarat Iulian Cozianu.

Val uriaș de angajări la Spitalul de Copii

În documentul consultat de publicația noastră, se observă un aspect ieșit din comun: deși Iașul nu a primit decât jumătate din posturile solicitate, Spitalul de Copii primește printre cele mai multe posturi din țară. În mod concret, s-au deblocat și pot fi angajați 28 de medici, 98 de asistente, 9 specialiști (kinetoterapeuți, psihologi, logopezi etc.) și 43 de persoane în zona auxiliară, de la asistenți sociali, la paznici sau bucătărese.

Alina Belu, managerul unității medicale, a explicat că situația este oarecum normală din punctul lor de vedere, fiindcă din 2018 nu au mai fost făcute angajări, pe perioada lucrărilor de renovare a spitalului, iar acum, de când se lucrează la capacitate crescută, e nevoie urgentă de completarea organigramei. Mai ales că s-au înființat și specializări noi sau au fost extinse unele deja existente.

„Majoritatea asistentelor să știți că au ieșit la pensie, din 2018, de când am dat drumul la reabilitare, nu am făcut angajări decât foarte puține pentru că am lucrat cu limitare de internare. Și atunci nu poți să faci notă de fundamentare că vrei suplimentare de personal, dacă ai număr mai mic de pacienți. Este singura reabilitare totală făcută la un spital din România sub act medical, cât încă a fost activitate – altă variantă nici nu exista. A fost o perioadă cumplită, dar acum ne așezăm, avem structuri noi, care nu existau înainte, și căutăm să angajăm medici cu competență”, a declarat Alina Belu pentru „Ziarul de Iași”.

Una dintre cele mai mari probleme este la nivelul asistentelor, a spus managerul, fiindcă s-au făcut în urmă cu zeci de ani valuri de angajări și personalul are o vârstă similară, apropiindu-se de pensionare. Conform acesteia, media de vârstă la nivelul asistentelor este de peste 50 de ani, iar anul acesta se așteaptă ca alte 30 de persoane să iasă la pensie din aceste structuri. 

„Ne-am luat aceste măsuri de precauție, nu trebuie să angajăm 98 de asistente de luna viitoare, dar ținem cont de aceste pensionări care urmează și pregătim, treptat, intrări pe care să le avem acoperite și de buget, până la finalul anului. Vrem să creăm și paza noastră personală, să nu mai externalizăm serviciul pentru că este greu de manageriat. Și la bucătărie, și la spălătorie facem angajări”, a completat Alina Belu.

S-au strâns semnături și protestul continuă

Situația de la Spitalul de Copii nu se regăsește și la celelalte unități medicale din Iași. În rest vor mai fi angajate 75 de asistente la spitalele din orașele județului, 19 medici, 5 specialiști (kinetoterapeuți, psihologi, logopezi etc.) și 35 de persoane în zona auxiliară, de la asistenți sociali, la paznici sau bucătărese. Practic, Spitalul de Copii angajează mai mult personal decât toate celelalte 10 spitale sau unități medicale similare din județ care au avut norocul să se regăsească pe listele Ministerului Sănătății.

„Nu renunțăm la proteste, până la ora actuală am strâns 3.400 de semnături, în condițiile în care sunt circa 5.000 de membri de sindicat, dar avem și persoane care nu sunt membri ce au semnat pentru grevă. Am avut o întâlnire cu premierul, așteptăm să vedem cum se așază lucrurile și vom creiona ulterior și un calendar de proteste. Nu cred că va fi o problemă cu ocuparea locurilor libere, personal există în continuare, școlile sanitare scot asistenți, avem rezidenții care au terminat rezidențiatul, sunt medici care vor să intre în sistem, nu aici e problema: doar să fie posturile disponibile”, a punctat Iulian Cozianu. 

Comentarii