USR, despre bugetul propus al Primăriei: Fantezist, făcut pe genunchi

sâmbătă, 22 ianuarie 2022, 02:57
2 MIN
 USR, despre bugetul propus al Primăriei: Fantezist, făcut pe genunchi

Proiectul de buget „făcut pe genunchi” propus de Primăria Iaşi i-a dezamăgit pe cei de la USR. Este vorba de documentul afişat săptămâna trecută pe pagina de internet a Primăriei pentru consultare publică. 

„Se supraestimează veniturile foarte mult, pentru că, la creşterea unor venituri fanteziste, cresc cheltuielile”, susţine Răzvan Timofciuc. Consilierul a apreciat drept „neverosimilă” creşterea veniturilor cu 40%. „Ni se propune un buget de 1,5 miliarde de lei”, din care veniturile proprii însumează 778 de milioane de lei, iar cheltuielile pentru secţiunea de funcţionare se ridică la 877 de milioane. Altfel spus, bugetul Iaşului este dependent de subvenţii şi de fondurile europene, afirmă Timofciuc. El a dat exemplul Primăriei Cluj, unde ajung cu 250 de milioane de lei mai mult decât la Iaşi, din cota defalcată pe impozitul pe venit. Cei 373 de milioane de lei (cu 240 de milioane mai mulţi decât anul trecut) nu sunt bine văzuţi de consilierul Timofciuc, pentru că „nu au corespondent în realitate”, iar creşterea prognozată este de 178 la sută, „în condiţiile în care nu avem niciun proiect bugetat prin PNRR”. Nici creşterea subvenţiilor de la 58 la 126 de milioane de lei nu e reală, adaugă el. La fel, creşterea sumei alocate secţiunii de dezvoltare este supraestimată. Răzvan Timofciuc compară fondurile propuse pentru acest an, 600 de milioane de lei, cu cele din anii trecuţi.

Consilierul a comparat şi raportul dintre cheltuielile pentru funcţionare şi cele pentru dezvoltare din ultimii trei ani. În 2020, s-au cheltuit 70 la sută pentru funcţionare, anul trecut 74 la sută pentru funcţionare, iar anul acesta „estimăm 80 la sută funcţionare şi 20 la sută pentru dezvoltare”. 

Comentarii