De Business

Punem punctul pe știi

Va afecta vremea capricioasă din ultima perioadă culturile agricole? Ce spun specialiştii ieşeni

“Cât priveşte anul acesta agricol, pot spune că este unul chiar promiţător”, spune un fermier din judeţ.

joi, 08 aprilie 2021, 07:00
2 MIN
 Va afecta vremea capricioasă din ultima perioadă culturile agricole? Ce spun specialiştii ieşeni

Regiunea Moldovei se confruntă în această perioadă cu episoade de vreme severă. Ieri, spre exemplu, precipitaţiile mixte sub formă de lapoviţă şi ninsoare au creat un aspect autentic de iarnă în judeţul Iaşi. Totuşi, pentru că nu vorbim despre un îngheţ târziu, mugurii şi florile pomilor nu vor fi compromise, pomii înfloriţi fiind în pericol doar când temperaturile coboară, zile în şir, sub pragul de zero grade Celsius, arată specialiştii din domeniu. Mai mult de atât, primele previziuni ale fermierilor ieşeni pentru anul acesta agricol sunt promiţătoare.

Vremea capricioasă nu va provoca daune pomilor, întrucât aceştia au capacitatea de a rezista unui fenomen de scurtă durată. „Vor apărea probleme dacă vor fi temperaturi foarte scăzute. Altfel, nu trebuie să ne îngrijorăm. Problema nu este atunci când ninge, aşa cum s-a întâmplat ieri, pe fondul unor temperaturi constant pozitive atât ziua, cât şi noaptea.

Probleme apar în momentul în care vin friguri, cu temperaturi coborâte, să spunem de la minus 5, 6 sau 10 grade Celsius, care durează mai multe zile la rând. Atunci da, pot apărea pagube însemnate cantitativ pentru pomii înfloriţi. Ce s-a întâmplat ieri a fost o ploaie un pic mai rece, ea s-a condensat, s-a făcut zăpadă, dar se topeşte şi nu ridică probleme”, ne-a explicat prof. dr. Costel Samuil, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

În ciuda fenomenelor meteo extreme, anul agricol 2021 a început bine, spun şi fermierii ieşeni, întrucât culturile de grâu, orz şi rapiţă, însămânţate în toamna anului trecut, se află într-un stadiu foarte bun. Pe fondul precipitaţiilor constante din ultima perioadă, deficitul de apă din sol a fost compensat, iar agricultorii prevăd un an bun, cu recolte pe măsura aşteptărilor.

Cititi si: Asta mai lipsea! Culturile agricole ameninţate de lipsa prelungită a precipitaţiilor

„Nu afectează în niciun fel culturile agricole ninsoarea de ieri. Doar dacă vor fi nopţi cu minus în termometre, atunci s-ar putea fi probleme, însă cât ninge nu sunt probleme. Cât priveşte anul acesta agricol, pot spune că este unul chiar promiţător. Din punctul de vedere al precipitaţiilor, culturile de toamnă, adică grâu, rapiţă, care se vor recolta în iunie, iulie, sunt extraordinare. Pentru început este apă, vom vedea ce va fi pe parcurs. S-a reglat deficitul. Eu am măsurat toate precipitaţiile, iar din toamnă şi până acum au fost cam 390 de litri, aşadar stăm bine. Dacă plouă regulat, aşa cum a fost în ultima perioadă, nu trebuie să ne facem griji”, ne-a spus inginerul agronom Radu Dumitraşcu. Fermierul ieşean dispune în comuna Golăieşti de o suprafaţă de circa 300 de hectare, în mare parte cu porumb, grâu şi floarea-soarelui. 

Comentarii