Va fi sau nu va fi? Parcarea din faţa Teatrului Naţional, în documentele Primăriei

marți, 31 iulie 2018, 01:49
2 MIN
 Va fi sau nu va fi? Parcarea din faţa Teatrului Naţional, în documentele Primăriei

Realizarea unor parcaje subterane şi supraterane nu constituie o temă în acest proiect, ci un aspect de analizat.

Primăria ia taurul de coarne şi îşi asumă o nouă provocare în peisajul urbanistic ieşean: a scos la licitaţie serviciile de proiectare şi actualizare a indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de autorizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) pentru proiectul „Modernizarea şi Reabilitarea Esplanadei Teatrului Naţional «Vasile Alecsandri»“.

A­nun­ţul publicat pe Sistemul Elec­tronic de Achiziţii Publice prevede că ofertele trebuie depuse până pe 6 septembrie şi că licitaţia începe în sens descrescător de la valoarea estimată de 55.000 de lei fără TVA. Termenul de predare a proiectului şi documentaţiei, respectiv durata contractului este de 120 de zile de la semnarea lui.

Pe lângă reamenajarea spaţiilor verzi, caietul de sarcini prevede mai multe cerinţe – cum ar fi alei pietonale, amenajări peisagistice, obiecte de mobilier urban (bănci), iluminat funcţional şi ambiental. Ofertanţii trebuie să ţină cont de prezenţa edificiilor istorice din jur şi de posibilitatea ca în parc să fie organizate spectacole în aer liber.

„Se va analiza posibilitatea amenajării de parcaje subterane şi supraterane“, se mai precizează în caietul de sarcini. Oarecum legată de aceasta, o altă cerinţă este stu­dierea posibilităţii existenţei „în subteran şi dispunerea edificiilor istorice pentru integrarea lor într-o compoziţie arhitecturală care să sporească importanţa şi caracterul monumental al locaţiei“.

Reamenajarea parcului (espla­nadei) din faţa teatrului, în suprafaţă de 9744 mp, a mai fost propusă în 2012. Anunţul făcut atunci de primărie a venit la foarte scurt timp după tăierea teilor de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, scandal care are şi astăzi ecou.

Chiar dacă propunerea de amenajare a parcului a venit ca subiect de dezbatere publică – spre deosebire de „defrişare“, care s-a aplicat cu ignorarea totală a opiniei publice – ieşenii s-au opus vehement, temându-se de o nouă sluţire a oraşului. Cu toate asigurările date de primărie, cum că toţi copacii vor fi strămutaţi, nu tăiaţi, proiectul a fost combătut pe toată linia.

Ulterior, subiectul a fost reluat în discuţii private, punându-se accent pe necesitatea creării unei parcări subterane în centrul oraşului, după modelul celei din Palas. A trebuit să treacă şase ani până când primăria să repună proiectul în atenţia ieşenilor, care vor putea să vadă schiţa noului parc cel mai devreme la începutul anului viitor.

Comentarii