VIAȚA DE ASOCIAȚIE (54) Contravenții și sancțiuni (I)

sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:16
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (54)  Contravenții și sancțiuni (I)

Orice faptă ilegală, poate atrage, în sarcina făptuitorului, răspunderi de natură contravențională, civilă și penală.
 

O listă completă a faptelor sancționate de lege, ce pot fi comise de proprietari, conducerea asociației de proprietari și orice alte persoane implicate, este greu de întocmit dat fiind numărul deosebit de mare de acte normative care prevăd, fiecare, în domeniul său diverse sancțiuni. Iată câteva exemple de domenii: prevenirii și stingerii incendiilor, protecției mediului, ordinii și liniștii publice, muncii, securității și sănătății în muncă, disciplinei în construcții, arhivarea documentelor și multe altele. De aceea, în prezentarea noastră, ne vom limita, în mod exclusiv, la sancțiunile prevăzute de Legea nr. 196/2018.

Sancțiunile se aplică numai de autoritățile special investite prin lege, este un apanaj exclusiv al acestora. Orice alt organism care își asumă calitatea de agent constatator în vederea aplicării de sancțiuni contravenționale și nu este investită, prin lege, pentru asemenea activități nu poate aplica nici un fel de măsuri coercitive. Actele întocmite în astfel de situații sunt nule de drept, împrejurare ce poate fi constatată oricând și de instanța de judecată. De aceea, asociațiile de proprietari care au prevăzut, cu bune intenții, sancțiuni pecuniare (unele dintre ele perfect justificate sub aspectul nevoi de a asigura o anumită ordine în viața de asociație) nu le pot aplica. Explicația este simplă: nu au calitatea de organ (agent) constatator și nu au temei juridic pentru fapta pe care doresc să o sancționeze.

Orice contravenție are un temei legal ori hotărârea adunării generale a asociației de proprietari nu este asimilată sub aspectul efectului juridic cu un act normativ, acest act fiind doar unul de reglementare internă chiar dacă este opozabil și terțelor persoane în relația lor cu asociația.
Prevederile referitoare la contravenții din lege se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002 (art. 103 din lege).

Contravenție
Conform art. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor „constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată prin lege, ordonanță, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Municipiului București”.

Contravenient
Contravenientul este persoana care se face vinovată de săvârșirea unei contravenții.
Subiectul contravenției poate fi o persoană fizică sau juridică. (art. 102 (3) din  lege)

Sesizarea, constatarea și aplicarea sancțiunilor
Conform art. 102 (2) din Legea nr. 196/2018 referitor la contravenții și aplicarea lor se fac următoarele referiri:
a. sesizarea săvârșirii contravențiilor se poate face de orice persoană sau din oficiu;
b. constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor face de către:
• Inspectoratul de Stat în Construcții;
• primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală; 
• Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE. 
• Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – ANRSCUP; 
Dacă un contravenient se află la prima abatere, organul constatator poate să aplice sancțiunea avertismentului, numai în cazul următoarelor fapte:
• neconvocarea adunării generale,; (amendă de la 200 lei la 1.000 lei)
• necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația financiară locală; (amendă de la 200 lei la 1.000 lei)
• neluarea măsurilor în scopul constituirii fondului de reparații sau a fondului de rulment; (amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei)
• nerespectarea prevederilor art. 104 al. (1). (amendă de la 200 lei la 1.000 lei)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

Comentarii