VIDEO Dezbatere organizată de Mișcarea pentru Dezvoltare Moldovei în jurul ideii de regionalizare

luni, 18 decembrie 2023, 11:08
2 MIN
 VIDEO Dezbatere organizată de Mișcarea pentru Dezvoltare Moldovei în jurul ideii de regionalizare

Cu această ocazie are loc și lansarea unei cărți elaborate pe acest subiect de specialiști în domeniu de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Profesorul Ionel Muntele, de la Facultatea ieșeană de Geografie și Geologie, a făcut o prezentare a volumului, avertizând că regionalizarea – un proces de durată, care nu poate fi realizat peste noapte într-un stat caracterizat de un centralism excesiv încă de la înființarea lui – e cu totul altceva decât reforma administrativă, menită să facă aparatul guvernării locale mai eficient, dar pe alte criterii – cele birocratice. "Cetățenii nu sunt guvernați, ci mai degrabă ignorați", a arătat el.

Cine sunt autorii volumului

Alexandru L. Cohal, lingvist şi cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi, este un expert în socioantropologia migraţiei şi sociolingvistica migraţiei. A studiat filologia la Iaşi şi sociologia la Roma şi Pavia. De asemenea, deţine poziţia de vicepreşedinte în cadrul Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Dorin Dobrincu este istoric şi cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, parte a Academiei Române – Filiala Iaşi. Domeniile sale principale de interes includ istoria politică, socială şi religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane şi istoria regională. Este membru fondator şi preşedinte al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

George Ţurcănaşu, lector doctor la Departamentul de Geografie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi fost cercetător la ENS LSH Lyon, este specializat în geografia teritoriilor, cartografie şi modele cantitative utilizate în domeniul geografiei. Este membru fondator al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Evenimentul este organizat de Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Editura Polirom, Primăria Municipiului Iaşi şi Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi. 

Comentarii