VIDEO Talibanii au deschis focul asupra civililor în Jalalabad. Surse locale indică morți și răniți

miercuri, 18 august 2021, 14:40
2 MIN
 VIDEO Talibanii au deschis focul asupra civililor în Jalalabad. Surse locale indică morți și răniți

Talibanii s-au ciocnit cu protestatari rezidenți în orașul Jalalabad, miercuri, după ce aceștia din urmă au dat jos steagul militanților arborat în piața centrală și l-au înlocuit cu drapelul afgan, relatează CNN.

Clipuri video și fotografii distribuite pe rețelele sociale arată cum mulțimea a escaladat monumentul pe care era arborat steagul grupării, alb, cu declarația de credință, Shahada, scrisă cu negru.

Protestatarii au pus în loc drapelul național negru-roșu-verde, cu stemă în mijloc.Martori citați de CNN spun că talibanii au reacționat violent, trăgând asupra mulțimii și bătând protestatarii.

Zgomotul împușcăturilor se aude distinct în secvența următoare, în care se văd oameni alergând să se pună la adăpost.Surse locale spun că talibanii au ucis cel puțin doi oameni și au rănit numeroși alții.

Informația nu a putut fi verificată independent de CNN.

"Voiam să-i opresc pe talibani să profaneze steagul afgan", a spus un protestatar. "Apoi au început împușcăturile și talibanii m-au înconjurat și m-au bătut", a continuat el.

Protestul a fost condus de tineri dar la el s-au raliat oameni de toate vârstele, notează CNN.

Participanții spun că, în ciuda reacției violente a islamiștilor, vor ieși din nou la protest.

Talibanii au distrus o statuie la Bamiyan, la fel ca în urmă cu 20 de ani
În estul țării, la Bamiyan, militanții au distrus statuia unui proeminent luptător anti-taliban din perioada războiului, Abdul Ali Mazari, executat de talibani în 1995 (fotomontajul următor, cu monumentul lui Mazari înainte și după distrugere).

Gestul amintește de distrugerea statuilor lui Buda și a siturilor arheologice din oraș, la care au recurs talibanii în urmă cu 20 de ani, la ordinul Mullahului Omar și aruncă noi dubii asupra declarațiilor conciliatoare făcute în ultimele zile de propaganta islamiștilor.

Sursa: antena3

Comentarii