Vin bani europeni pentru construcţia de centre voluntare de dus gunoiul selectiv

luni, 13 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Vin bani europeni pentru construcţia de centre voluntare de dus gunoiul selectiv

În judeţ încep să fie amenajate centre de colectare prin aport voluntar, care vor primi deşeuri de toate categoriile. Municipiile Iaşi şi Paşcani au obţinut şi un bonus: fonduri pentru punctele de colectare digitale

FOTO: Cum va arăta un centru de aport voluntar – modelul propus de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar (CAV) va fi construit şi dotat în Tg. Frumos. Primăria locală a obţinut finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a lansat licitaţia de la valoarea de 2,28 milioane de lei (fără TVA).

Ofertele pot fi depuse până pe 27 noiembrie şi, după evaluarea lor pe singurul criteriu impus – preţul cel mai scăzut, va putea fi semnat un contract ce prevede un termen de 7 luni pentru finalizarea construcţiei cu tot cu echipamentele din dotare.

CITIȚI ȘI: Gunoiul ieşenilor: faţă de acum 10 ani aruncăm cu 50% mai mult. Cum şi unde scăpăm de deşeurile periculoase?

„Activităţile propuse prin proiect vor cuprinde investiţiile necesare înfiinţării unui centru de colectare prin aport voluntar ce va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem «door-to-door», respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de grădină sau din solarii, deşeuri din construcţii şi demolări”, menţionează Caietul de sarcini ataşat procedurii de licitaţie.

La Tg. Frumos, centrul de colectare prin aport voluntar va fi amenajat pe un teren în suprafaţă de 2420 mp situat în nordul oraşului, dincolo de traseul Autostrăzii Unirii, în apropierea nodului de legătură a DN 28B (Tg. Frumos-Hârlău-Botoşani) cu A8. Aici vor fi amplasate cele 16 containere pentru diferitele tipuri de deşeuri, majoritatea sub o copertină montată pe structură metalică uşoară, un punct administrativ, dar şi un cântar cu sarcina maximă de 50 de tone.

La containerele de colectare a deşeurilor periculoase, textile, electrice, obiecte de uz casnic, hârtie/carton, plastic şi lemn/mobilier – toate închise – este prevăzut acces pietonal din exterior. Celelalte containere, aflate sub copertină, sunt descoperite.

În judeţ vor fi 12 centre de aport voluntar

Două comune ieşene au mai lansat până acum licitaţii similare, ambele luna trecută. Holboca a „spart gheaţa”, pe 13 octombrie, platforma urmând să fie amenajată la Cristeşti. Procedura a atras doi ofertanţi. Câteva zile mai târziu, Primăria Tătăruşi a iniţiat la rândul ei o procedură de atribuire a contractului de execuţie, şi aici fiind în evaluare acum două oferte. Fiecare licitaţie porneşte de la aproximativ 2,2 milioane de lei.

Apelul de proiecte de acest fel, pe Componenta 3 din PNRR (Managementul Deşeurilor), a fost deschis la finanţare astă-vară. Până acum, doar câteva unităţi administrativ-teritoriale din ţară au iniţiat procedurile de licitaţie pentru construirea acestor rampe de aport voluntar, pentru care au fost încheiate deja contracte la preţuri cuprinse între 2 milioane de lei (Valea Călugărească – Prahova) şi 2,7 milioane (Solca – Suceava).

Ministerul Mediului a aprobat finanţările pentru Brăieşti, Podu Iloaiei, Moşna, Valea Seacă, Victoria, Româneşti, Lespezi, Miroslava, Pașcani,  precum şi pentru municipiul Iaşi care va primi 11,5 milioane de lei. De altfel, Iaşul şi Paşcaniul apar şi pe lista oraşelor care vor beneficia de fonduri – 20, respectiv 2,5 milioane de lei – pentru modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale prin acelaşi program din PNRR. De data asta e vorba de aşa-numitele insule ecologice digitalizate (containerele subterane) care ar trebui să asigure colectarea separată a deşeurilor menajere în principal în zonele de blocuri.

CITIȚI ȘI: Unde puteţi scăpa de mobila veche sau chiar de bucăţi de beton şi moloz?

Comentarii