Vin vremuri grele pentru studenții chiulangii. Prezența la cursuri, monitorizată digital

sâmbătă, 15 iunie 2019, 01:56
2 MIN
 Vin vremuri grele pentru studenții chiulangii. Prezența la cursuri, monitorizată digital

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) va participa la o competiţie naţională cu un proiect digital inovator menit să monitorizeze prezenţa studenţilor la cursuri. 

Proiectul studenţilor de la FEAA este înscris în competiţia „Ţara lui Andrei“, fiind numit „SMART FEAA“. Proiectul se va baza pe NFC (Near Field Communication), o tehnologie dezvoltată în 2004, dar care este tot mai utilizată în ultimul timp. Acesta este folosit şi de către Universitatea de Tehnologie şi Economie din Budapesta, unde, printr-un sistem similar, s-a monitorizat activitatea a 1.100 de studenţi în cadrul a 8 cursuri care se desfăşurau în 7 amfiteatre diferite. 
 
Ceea ce aduce nou proiectul studenţilor ieşeni este faptul că sistemul realizat la UAIC va funcţiona prin utilizarea telefoanelor personale, nu a unor carduri de student. De asemenea, vor fi plasate în sălile de curs cititoarele NFC care sunt terminale capabile să accepte date transferate de telefoane NFC prin taguri NFC. Astfel, sistemul va fi integrat cu platforma actuală de e-learning – Moodle, dar şi cu aplicaţii deja existente în cadrul facultăţii, precum aplicaţia pentru săli de curs, seminar şi laboratoare, aplicaţia de generare orare sau portalul de informare. 
 
„Fiind un proiect pilot realizat la nivelul facultăţii doar pentru sălile de curs, urmărim ca, în viitor, proiectul să fie extins şi la nivel de săli de seminarii şi laboratoare. Estimăm că efectele proiectului vor rezista în timp şi vor avea impact asupra instituţiei, dar şi asupra comunităţii. În primul rând, acest proiect implică digitalizarea facultăţii şi a proceselor suport ale actului formativ (monitorizarea prezenţei) ceea ce este un trend necesar a fi urmat. Mai mult, inovaţia tehnologică pe care o propunem prin NFC are potenţialul de a fi aplicată pe viitor în facultate şi pe alte procese, cum ar fi examinarea studenţi­lor, acces la bibliotecă, acces la infrastructură de co-working sau creare de comunităţi de învăţare“, a menţionat lect. univ. dr. Patricia Bertea, iniţiatoa­rea proiectului.
 
Astfel, prin intermediul proiectului se va putea realiza prezenţa la nivel de facultate, cursuri individu­ale, prefesor şi student şi se va putea vedea, în timp real, care este numărul studenţilor care participă la cursuri. Com­petiţia „RO SMART în Ţara lui Andrei“ are un buget de 500.000 de euro, fondurile alocate pentru un pro­iect putând fi de maximum 45.000 eu­ro. Competiţia se desfăşoară în perioada 5-28 iunie, iar proiectul SMART FEAA poate fi votat până pe 19 iunie pe site-ul competiţiei.

Comentarii