Ziua restricţiilor spre Aeroport vine pe 8 mai, după ce Primăria a amânat cu o săptămână intrarea acestora în vigoare

marți, 02 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Ziua restricţiilor spre Aeroport vine pe 8 mai, după ce Primăria a amânat cu o săptămână intrarea acestora în vigoare

De luni, accesul autovehiculelor personale nu va mai fi posibil decât până în parcările din zona Ciric. De acolo vor fi autobuze spre aerogară la fiecare sfert de oră, dar încă nu se ştie dacă pasagerii trebuie să cumpere bilete pentru aceste curse.

 

Începând de luni, 8 mai, de la capătul Lacului Ciric spre Aeroport vor putea să circule doar mijloacele de transport în comun, taxiurile de orice fel şi maşinile constructorilor (din asocierea Strabag). Pe lângă acestea, vor mai avea acces autovehiculele instituţiilor, cum sunt cele care derulează diverse servicii, de la pază şi ordine până la securitate şi mentenanţă.

„Recomandăm pasagerilor să folosească mijloacele publice de transport, în caz contrar riscând să nu mai găsească locuri libere pentru maşinile personale”, a spus Elena Troia, purtătoarea de cuvânt a regiei. Recomandarea este valabilă şi acum, pe fondul aglomeraţiei din parcarea existentă.

CITESTE SI: Interdicţia auto pe drumul spre Aeroport a bulversat Iaşul. Cine va putea totuşi trece podul Ciric cu maşina? Plătim sau nu bilet?

Lucrările de reamenajare a accesului şi de extindere a parcării aerogării ar urma să dureze 3-4 luni, estimează echipa de proiect de la Aeroportul Iaşi. Aşadar, dacă restricţiile vor intra în vigoare pe 8 mai, ele vor fi ridicate cel mai devreme în prima jumătate a lunii august.

 Iniţial, acestea trebuiau să intre în vigoare chiar în zorii zilei de 2 mai. Închiderea accesului către parcarea Aeroportului a fost însă amânată cu o săptămână, în urma discuţiilor purtate de cei din Dealul Ciricului, care sunt presaţi de timp să finalizeze proiectul T4 şi al extinderii parcării, cu şefii administraţiei locale, care nu par îngrijoraţi că ar putea fi perturbată sosirea participanţilor la competiţia internaţională eSports pe care Iaşul o va găzdui la sfârlitul lunii august.

Doar cu autobuzul şi taxiul

De lunea viitoare, din parcarea Aeroportului se va putea doar ieşi. Şefii aerogării se aşteaptă ca toate maşinile să părăsească zona în decurs de două săptămâni. De la Pod Ciric spre Aeroport, accesul pasagerilor se va putea face doar cu mijloacele de transport în comun, inclusiv al taxiurilor, care însă nu vor putea să staţioneze mai mult de 5 minute în faţa terminalelor.

La intersecţia de la Ciric, Poliţia Locală va gestiona un punct permanent de filtrare a autovehiculelor ce au drum spre Aeroport. Aşa cum am mai relatat, cei care vor să se deplaseze cu maşinile personale trebuie să le lase în parcările terasate de la Ciric. De acolo spre Aeroport vor circula curse expres regulate de transport în comun, la intervale de 15 minute.

Primăria urmează să identifice şi alte zone de parcare pentru accesul spre Aeroport. Ce nu s-a stabilit încă este dacă vor exista şi bilete pentru aceste curse scurte, precum şi dacă vor fi impuse – şi cine va încasa – tarife pentru parcările din zona Ciric.

CITESTE SI: Al doilea drum spre Aeroportul Iaşi, prin Rediu Aldei: care este stadiul proiectului? Bonus: drum cu patru benzi între Aroneanu şi Moara de Vânt

Pe linia de autobuz 50 vor fi mai multe curse zilnice la intervale regulate de maximum 30 de minute. Traseul rămâne acelaşi (Gară – Piaţa Unirii – Tg. Cucu – Aeroport şi Aeroport – Tg. Cucu – B-dul Independenţei – Gară), putând fi consultat pe website-ul CTP Iaşi: http://www.sctpiasi.ro/trasee/conexiuni.

Pe fondul acestor modificări substanţiale în privinţa accesului, pasagerii sunt sfătuiţi să ajungă la Aeroport cu aproximativ 3 ore înainte de îmbarcare. 

Comentarii