Zona Industrială a Iaşului s-a mutat în Vest. În ce stadiu sunt parcurile industriale din Zona Metropolitană

luni, 15 mai 2023, 01:50
4 MIN

În vreme ce cartierele rezidenţiale cuceresc Zona Industrială a Iaşului, producătorii se orientează spre alte locuri. Unul dintre acestea este Parcul Industrial Miroslava. Primul asemenea parc, pentru că acum la Miroslava sunt două, a primit „certificatul de naştere” în 2015, de la Ministerul Dezvoltării Regionale. E o procedură standard, oarecum birocratică, pe care o au de parcurs şi celelalte viitoare parcuri de acest fel care urmează să se înfiinţeze în Iaşi.

Din 2016 până astăzi, primul parc al Miroslavei, amenajat pe o suprafaţă de exact 46,44 de hectare undeva între Metro, BorgWarner şi satul Brătuleni, a fost ocupat în proporţie de peste 95 la sută şi construit în cea mai mare parte.

Cristian Antoniu, directorul societăţii care administrează ambele parcuri, ne-a oferit un tur pe străzile care se întretaie la unghiuri de 90 de grade – străzi mai largi şi mai bune decât multe din reţeaua municipiului Iaşi – şi ne-a prezentat fiecare hală şi fiecare spaţiu încă viran.

CITESTE SI: Iaşul devine jucător important pe piaţa logistică naţională. Iată proiectele care ne vor urca în top!

Sunt firme care „duduie”, sunt societăţi care abia şi-au construit şi dotat unităţile de producţie şi sunt nou-veniţii, inclusiv cei cărora pandemia şi războiul le-au băgat beţe-n roate şi abia au deschis şantierul, ori sunt pe cale să o facă. Pe 15 parcele sunt în acest moment şantiere de execuţie.

Peste 3000 de joburi

Până la sfârşitul anului viitor, Parcul Industrial nr. 1 va fi aproape în întregime funcţional, ne-a spus Cristian Antoniu. Beneficiile se regăsesc în bugetul comunei Miroslava, dar şi în cele 1300 de locuri de muncă înfiinţate până acum.

Firmele stabilite aici pe terenurile concesionate au între 10 şi 200 de angajaţi fiecare. Iar domeniile de activitate sunt multe, în mare majoritate producţie: materiale de construcţii (de la beton la sticlă pentru geamuri), automate de cafea, tipografii pentru etichete, vopsele, echipamente pentru spălătorii „self service”, produse farmaceutice, structuri metalice, nasturi, textile sau bere, dar şi, în foarte mică măsură, distribuţie.

„Fratele mai mic”, Parcul Industrial nr. 2, are pentru moment doar un „locatar”, dar unul de calibru – Mennekes, firmă germană care produce conectori (prize şi fişe) pentru maşini electrice, dar şi de uz industrial. Al doilea parc al Miroslavei este situat între Antibiotice şi satul Uricani şi măsoară ceva mai mult de 25 de hectare. Sunt aşteptaţi şi alţi chiriaşi aici, dar situaţia din teren arată că mai e de lucru la utilităţi.

O imagine panoramică – Parcul Industrial nr. 1, în prim-plan, și nr. 2 Miroslava în extrema dreaptă

De exemplu, sunt amplasaţi stâlpii de iluminat stradal, dar lipseşte strada. Până la finalizarea amenajării, cele 25 de hectare „s-au dat” deja în proporţie de 80 la sută. Când va fi şi acest parc 100 la sută funcţional, locurile de muncă înfiinţate astfel vor depăşi 3000, estimează Cristian Antoniu.

Accentul se pune pe firme de producţie, nu de servicii ori logistică, ne mai spune administratorul parcurilor. Până acum, au fost încheiate 61 de contracte prin care terenul este concesionat de regulă pentru 49 de ani.

Unde mai apar parcuri în judeţ

Peste drum – şi peste dealul ocupat de localitatea Leţcani – se conturează un alt parc, de data asta al Consiliului Judeţean. Proiectul a demarat cam odată cu cel de la Miroslava, dar a trenat o vreme. În ultimii ani, terenul a fost eliberat de „pădurea” de stâlpi de electricitate şi nivelat, iar sediul administrativ tocmai a fost finalizat. Urmează să fie definitivat regulamentul de funcţionare şi apoi de închiriat/ concesionat cele 30 de hectare de teren.

Administraţia judeţului a discutat chiar în şedinţa de plen trecută despre bugetul societăţii care administrează parcul, arătând că, anul viitor, acesta ar trebui să aducă şi profit, ceea ce înseamnă că va avea deja contracte semnate.

CITESTE SI: 3.000 de locuri de muncă în Iași și un nou parc industrial. Așa au bătut palma Primăria Miroslava și CJ Iași

Urmează parcul de la Holboca, pe o suprafaţă de 30 de hectare, primul parc industrial care va fi construit în partea de est a municipiului. Aici, Planul Urbanistic Zonal este aproape finalizat, iar proiectul urmează să intre pe procedura de mediu, pentru obţinerea avizului.

Cel mai probabil anul viitor, va veni şi titlul de parc industrial de la Ministerul Dezvoltării. Pe cele 30 de hectare situate în apropiere de DJ 248D vor fi construite o clădire administrativă, hale de producţie şi depozitare, precum şi infrastructura de drumuri, apă, gaz şi electricitate.

Cel mai bine poziţionat va fi parcul industrial de la Paşcani. Consiliul Judeţean a preluat cu un an în urmă în administrare un teren în suprafaţă de 58 de hectare de la primăria locală. Amplasamentul se află în apropierea punctului de intersecţie al autostrăzilor A7 şi A8.

Alte proiecte similare sunt propuse în Dumeşti (26 hectare), Podu Iloaiei (10 hectare) şi Deleni (10 hectare), unde terenul a fost pus la dispoziţie de către primării Consiliului Judeţean pentru amenajare.

La nivel naţional, 11 judeţe încă nu au niciun parc în proiect, în vreme ce Prahova deţine două recorduri: 15 parcuri industriale, toate operaţionale, între care cel mai mare din ţară, în suprafaţă de 253 de hectare. Clujul are 12 astfel de parcuri, Braşovul, 9, între care şi cel mai mic, de doar 1,87 hectare, iar Bihorul, 7. 

Comentarii