14 milioane de lei pentru renovarea celui mai vechi muzeu de ştiinţe din ţară

joi, 28 februarie 2019, 02:50
5 MIN
 14 milioane de lei pentru renovarea celui mai vechi muzeu de ştiinţe din ţară

De ani de zile, clădirea care adăposteşte peste 300.000 de exponate riscă să se prăbuşească. Muzeul de Istorie Naturală a fost înfiinţat în februarie 1834. După ce a ajuns în patrimoniul Primăriei, a apărut posibilitatea unei finanţări prin programul POR pe axa dedicată reabilitării patrimoniului cultural u ce presupune reabilitarea?

Unul dintre cele mai vechi muzee din ţară va fi redeschis publicului larg după o investiţie cu fonduri europene. Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este închis de peste şase ani, timp în care inclusiv statutul juridic al clădirii în care funcţionează a fost o minge de ping-pong între autorităţi. Situaţia s-a clarificat în 2015: monumentul istoric din zona centrală a Iaşului, de pe bulevardul Independenţei, a trecut, ca efect a unei hotărâri judecătoreşti, în patrimoniul public al Primăriei Iaşi. Ulterior, municipalitatea ieşeană a invocat lipsa resurselor financiare pentru reabilitarea clădirii, cu toate că, încă de la mjlocul anilor ’90, rezultatele unei expertize tehnice au arătat că imobilul riscă să se prăbuşească. Ani la rândul, clădirea, care adăposteşte peste 300.000 de exponate, s-a degradat.

În cele din urmă, Primăria a întocmit un proiect de finanţare europeană, dar acesta a fost, iniţial, respins. Ulterior, o relocare de fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, pe axa dedicată reabilitării patrimoniului cultural, a dus la situaţia în care, săptămâna trecută, Primăria Iaşi a semnat contractul de finanţare europeană în valoare de circa 14 milioane lei. Refacerea acestui edificiu este unul dintre cele opt proiecte întocmite de Primărie (patru) şi Consiliul Judeţean (patru) care au accesat finanţare europeană pe axa patrimoniului cultural. În total, peste 100 milioane lei, iar toate cele opt imobile care vor fi restaurate în următorii 2-3 ani sunt monumente istorice. 

„Ce facem cu elefantul?”

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 1834, fiind cel mai vechi muzeu de acest fel din ţară. Pe 3 ianuarie 1859 într-o sală a muzeului s-a făcut istorie: Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat la domnia Moldovei – urnele există şi astăzi, fiind puse în valoare la un alt muzeu din Iaşi (Muzeul Unirii). Strâns legat de istoria Muzeului de pe bd. Independenţei este şi elefantul Gaba, cumpărat de domnitorul Mihail Sturdza de la un circ italian şi care este expus la muzeu de mai bine de 150 de ani. La semnarea contractului de finanţare europeană pentru restaurarea clădirii Muzeului de Istorie Naturală, primarul Mihai Chirica a declarat că una dintre provocările proiectului de restaurare vizează chiar scheletul elefantului. „Ce facem cu elefantul? Elefantul nu poate fi scos nici pe uşă, nici pe geam. Ne batem capul de câteva zile dacă nu ar fi cea mai bună soluţie să conservăm elefantul, fără să-l mutăm de pe poziţie din sala în care se află în momentul de faţă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

l a subliniat că există probleme în acest sens şi cu alte exponate din cadrul Muzeului, dar, a asigurat edilul, vor fi identificate soluţii de relocare/conservare alături de specialişti. Potrivit edilului, conservarea acestor exponate pe perioada lucrărilor va reveni constructorului, în cazul în care nu vor fi identificate alte soluţii ce implică o relocare temporară a acestora. În context, de precizat că Primăria a lansat deja licitaţia pentru execuţia lucrărilor, iar ofertele urmează să fie deschise pe 14 martie. Proiectul de restaurare prevede consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare şi exterioare (specific sfârşitului secolului al XIX-lea), înlocuirea şarpantei şi a tâmplăriei, refacerea instalaţiilor, instalarea unui lift şi montarea unui sistem de supraveghere video. După restaurare, monumentul istoric îşi va menţine destinaţia de muzeu cu o bibliotecă şi o sală de conferinţă (Societatea de Medici şi Naturalişti), trei săli expoziţii mamifere, două săli colecţii ştiinţifice, o sală expoziţie păsări, o sală expoziţie nevertebrate inferioare, o sală expoziţie nevertebrate şi insecte, o sală expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric („Alexandru Ioan Cuza”). În perioada lucrărilor, parte din patrimoniul instituţiei va fi găzduit de Muzeul Municipal, instituţie de cultură recent înfiinţată de Primăria Iaşi într-o clădire monument istoric restaurată tot cu fonduri europene, dar în exerciţiul bugetar european anterior (2007 – 2013).

Axa dedicată patrimoniului cultural din cadrul POR constituie o importantă sursă de finanţare pentru autorităţile locale care vor să reabiliteze monumente istorice. Iniţial, Primăria a câştigat doar două proiecte pe această linie de finanţare: reabilitarea ansamblului Mănăstirii Frumoasa şi „Baia Turcească”. Alte două, Muzeul de Istorie Naturală şi Palatul Braunstein, au primit finanţare abia după ce a fost realizată o suplimentare de fonduri în cadrul POR. În acelaşi timp, patru proiecte asemănătoare au fost câştigate de către Consiliul Judeţean, iar acestea constau tot în reabilitarea de monumente istorice: Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Dosoftei, Muzeul „Nicolae Gane” şi sediul fostei Chesturi, clădire în care, anterior, în prima parte a secolului trecut, a funcţionat revista de cultură „Viaţa Românească”. În total, cele opt proiecte enumerate au o valoare cumulată de peste 100 milioane lei. Toate proiectele sunt în faza de execuţie a lucrărilor.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro şi Ziarul de Iaşi în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanţat de UE prin DG Regio. Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului şi publicaţiei.

Comentarii