anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

20 de şcoli ieşene încep luni cursurile tot cu toaletă în curte. E mai bine cu 1% faţă de acum 3 ani

GALERIE
scoala cu toaleta in curte
 • scoala cu toaleta in curte
- +

În total, 38 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, unele dintre acestea având probleme cu apa care nu este potabilă.

83% din cele 225 de şcoli cu personalitate juridică din judeţul Iaşi au autorizaţie sanitară de funcţionare la începerea noului an şcolar. O situaţie asemănătoare cu cea de acum trei ani, din 2018, când 81,90% din cele 221 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică aveau acea autorizaţie. Practic, cel puţin statistic, situaţia s-a îmbunătăţit cu puţin peste 1%. Cu toate acestea, conform reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, "în celelalte cazuri, clădirile sunt în curs de reabilitare, apa nu este potabilă, lipsesc utilităţile sau sunt în derulare demersurile de obţinere a autorizaţiei".

Practic, în acest an, potrivit unui răspuns oferit de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, 20 de şcoli au încă toalete sanitare exterioare, iar alte 50 sunt în curs de reabilitare, nu au recepţionat încă toaletele interioare sau vor fi desfiinţate, deoarece numărul de elevi este în scădere, sub efectivul minim prevăzut de lege.

Cifre statistice din 2018

Conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi din 2018, la început de septembrie 181 de unităţi, reprezentând 81,90% din total, aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce 40 de unităţi nu obţinuseră acest aviz de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), din cauza unor lucrări în derulare sau din cauza lipsei de apă potabilă la nivelul localităţii, acesta din urmă fiind principalul motiv. Totodată, la începutul anului şcolar 2018-2019, o parte dintre cele 40 de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu primiseră autorizaţia sanitară de funcţionare se aşteptau să o primească după finalizarea lucrărilor, care trebuiau încheiate în scurt timp. Anul acesta, 38 de şcoli nu au autorizaţie sanitară.

Situaţia în prezent

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a oferit câteva exemple cu privire la situaţia din prezent la câteva şcoli. Astfel, Şcoala Gimnazială Liteni are în prezent lucrările de la toaleta şcolii încă nerecepţionate, iar în 2018 figura la capitolul şcoli cu grupuri sanitare exterioare. De asemenea, Şcoala Gimnazială Ciorteşti ar avea în prezent documentaţia depusă, urmând să primească avizul în perioada următoare, iar la Şcoala Gimnazială Comarna clădirea este în prezent în construcţie.

Deocamdată, probleme sunt şi la Şcoala Gimnazială Costuleni, unde deşi clădirea este recent reabilitată, iar documentaţia depusă, încă nu există un aviz oficial. La Şcoala Gimnazială Grajduri, unde în 2018 problema era starea proastă a clădirii, în prezent nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din cauză că apa din unitatea de învăţământ conţine nitriţi şi nitraţi peste media admisă. De asemenea, un alt exemplu oferit de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi este cel al Şcolii Gimnaziale Horleşti, în curs de obţinere a autorizaţiei după ce au fost finalizate lucrărilor de reabilitare.

Lucrările de reabilitare şi întreg procesul de obţinere a autorizaţiilor de funcţionare a fiecărei şcoli în parte ţin de autorităţile locale şi conducerea şcolilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean având drept rol monitorizarea desfăşurări a activităţii şcolare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X