anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Andrei Caramitru explică de ce nu este posibilă eliminarea sporurilor sau a pensiilor speciale

GALERIE
Andrei Caramitru
  • Andrei Caramitru
- +

Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, a explicat de ce în viziunea sa nu este posibilă eliminarea sporurilor în cazurilor bugetarilor sau a pensiilor speciale. El afirmă că în acest caz contează foarte mult structura de putere şi mai ales cine controlează societatea. Mai jos redăm integral punctul său de vedere.

“Ca sa intelegeti ce se întâmpla intr-o ţară, şi de ce NU se iau decizii care par absolut logice şi care sunt cerute de întreaga societate - trebuie sa intelegeti structura de putere. Cine e important şi cine nu e? Cine este “elita” care până la urmă decide?

In România - puterea nu e la voi, nu e la multinaţionale sau mediul de business. Nu e nici măcar la Presedinte, Prim Ministru sau partide. Puterea o au funcţionarii publici şi structurile de forţă interne (MAI, servicii, magistrati). Se vede clar la cum sunt alocaţii banii : pensii speciale, salarii uriaşe şi sporuri acolo merg şi doar acolo. NIMENI nu le poate tăia, oricât de mult ar încerca. Putem vota pe oricine, face oricât scandal - e degeaba. Pentru că ei ţin puterea în mână. Şi atenţie - nu partidele îi controlează ci e invers - ei controlează partidele. Mediul de business nu e relevant (pot urla oricât multinaţionalele ca e degeaba; Daniel Dines cel mai bogat român de departe nu are absolut nici o influenţă). Singura şansa pentru reformă este presiunea EXTERNĂ de la centre de putere mai mari - SUA, UE şi pieţele financiare (ca dacă nu mai primesti bani dai faliment şi e mai rău). Atât. Noi putem urla oricât pe aici, Citu poate spune orice, e degeaba.

In SUA e total diferit. Puterea o au marile business-uri. Care sunt multe şi nu sunt osificate ca in Europa - acum 20 de ani cele mai mari firme erau in industrie şi petrol/gaze. Acum ăştia nu mai contează, contează big tech. Şi ei decid - rapid şi brutal, ce trebuie făcut. De asta SUA e cel mai de succes model economic, de fapt. De asta SUA e bazată pe un capitalism dur de tot. Pentru ca decizia e la business-uri de fapt, care constant trebuie sa inoveze şi sa se bată între ele pentru Supremaţie şi care se asigura ca regulile jocului şi puterea SUA sunt suficiente.

In Europa de Vest e total diferit - puterea sta intr-o combinaţie dintre birocraţia de stat şi câteva firme mari dar vechi, fondate undeva între 1900 şi 1950. De asta nu cresc firme noi in Europa - pentru ca firmele vechi nu au nici un interes sa îi lase, sa permită o evoluţie constanta ca in SUA, pentru ca ar pierde.

De exemplu in Germania - puterea e in mâna marilor firme auto. De asta nu sunt capabili sa aibă o reacţie ferma împotriva Chinei sau Rusiei ci din contră se gudură pe lângă ei - cei care au puterea reală (nu Merkel, ci familiile care controlează Daimler/BMW/VW) nu vor sa piardă o buna parte din business.

In Franţa sau Italia puterea birocraţiei e imensă, business-ul nu contează aşa de mult, şi de asta e imposibila orice reformă măcar minimală. Asta explica stagnarea totala de acolo.

Deci in general - nu va faceţi prea multe speranţe. Nu voi urland pe Facebook sau votând x sau y puteţi schimba ceva. Nu puteţi. Evolutia la noi este şi va fi lentă, reformele cât de cât dure nu se fac decât dacă nu mai sunt bani deloc. Atât. Şi nu e sănătos sa deveniţi frustraţi. Ca nu ajută. Mai bine intelegeti cum funcţionează lumea, luaţi decizii inteligente pentru voi şi incercati sa gasiti bucuria in viaţa de zi cu zi. Asta e”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.