VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, a explicat de ce în viziunea sa nu este posibilă eliminarea sporurilor în cazurilor bugetarilor sau a pensiilor speciale. El afirmă că în acest caz contează foarte mult structura de putere şi mai ales cine controlează societatea. Mai jos redăm integral punctul său de vedere.
“Ca sa intelegeti ce se întâmpla intr-o ţară, şi de ce NU se iau decizii care par absolut logice şi care sunt cerute de întreaga societate - trebuie sa intelegeti structura de putere. Cine e important şi cine nu e? Cine este “elita” care până la urmă decide?
In România - puterea nu e la voi, nu e la multinaţionale sau mediul de business. Nu e nici măcar la Presedinte, Prim Ministru sau partide. Puterea o au funcţionarii publici şi structurile de forţă interne (MAI, servicii, magistrati). Se vede clar la cum sunt alocaţii banii : pensii speciale, salarii uriaşe şi sporuri acolo merg şi doar acolo. NIMENI nu le poate tăia, oricât de mult ar încerca. Putem vota pe oricine, face oricât scandal - e degeaba. Pentru că ei ţin puterea în mână. Şi atenţie - nu partidele îi controlează ci e invers - ei controlează partidele. Mediul de business nu e relevant (pot urla oricât multinaţionalele ca e degeaba; Daniel Dines cel mai bogat român de departe nu are absolut nici o influenţă). Singura şansa pentru reformă este presiunea EXTERNĂ de la centre de putere mai mari - SUA, UE şi pieţele financiare (ca dacă nu mai primesti bani dai faliment şi e mai rău). Atât. Noi putem urla oricât pe aici, Citu poate spune orice, e degeaba.
In SUA e total diferit. Puterea o au marile business-uri. Care sunt multe şi nu sunt osificate ca in Europa - acum 20 de ani cele mai mari firme erau in industrie şi petrol/gaze. Acum ăştia nu mai contează, contează big tech. Şi ei decid - rapid şi brutal, ce trebuie făcut. De asta SUA e cel mai de succes model economic, de fapt. De asta SUA e bazată pe un capitalism dur de tot. Pentru ca decizia e la business-uri de fapt, care constant trebuie sa inoveze şi sa se bată între ele pentru Supremaţie şi care se asigura ca regulile jocului şi puterea SUA sunt suficiente.
In Europa de Vest e total diferit - puterea sta intr-o combinaţie dintre birocraţia de stat şi câteva firme mari dar vechi, fondate undeva între 1900 şi 1950. De asta nu cresc firme noi in Europa - pentru ca firmele vechi nu au nici un interes sa îi lase, sa permită o evoluţie constanta ca in SUA, pentru ca ar pierde.
De exemplu in Germania - puterea e in mâna marilor firme auto. De asta nu sunt capabili sa aibă o reacţie ferma împotriva Chinei sau Rusiei ci din contră se gudură pe lângă ei - cei care au puterea reală (nu Merkel, ci familiile care controlează Daimler/BMW/VW) nu vor sa piardă o buna parte din business.
In Franţa sau Italia puterea birocraţiei e imensă, business-ul nu contează aşa de mult, şi de asta e imposibila orice reformă măcar minimală. Asta explica stagnarea totala de acolo.
Deci in general - nu va faceţi prea multe speranţe. Nu voi urland pe Facebook sau votând x sau y puteţi schimba ceva. Nu puteţi. Evolutia la noi este şi va fi lentă, reformele cât de cât dure nu se fac decât dacă nu mai sunt bani deloc. Atât. Şi nu e sănătos sa deveniţi frustraţi. Ca nu ajută. Mai bine intelegeti cum funcţionează lumea, luaţi decizii inteligente pentru voi şi incercati sa gasiti bucuria in viaţa de zi cu zi. Asta e”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.
Cuvinte cheie: + Andrei Caramitru, pensii, sporturi, putere, structura
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Alex Ferguson şi Arsene Wenger, primii antrenori din Premier League Hall of Fame
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.