anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Azi începe admiterea la Politehnică: 4.000 de locuri disponibile. Centre de înscriere și peste Prut

GALERIE
admitere tuiasi
 • admitere tuiasi
- +

Admiterea la studiile de licenţă şi masterat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) debutează astăzi, Politehnica ieşeană având disponibile aproximativ 4.000 de locuri pentru studenţii români

 În cadrul conferinţei de presă, organizată ieri, pe data de 9 iulie, rectorul TUIASI a precizat că procesul de admitere a suferit două modificări majore faţă de anul trecut. Astfel, a fost devansată admiterea la doctorat, ce are în premieră o sesiune de înscriere şi în iulie, între 1 şi 10, candidaţii urmând să îşi susţină colocviul în toamnă, iar în al doilea rând, după finalizarea perioadei de depunere a dosarelor şi după ce vor fi publicate primele rezultate, va mai exista o săptămână în care candidaţii îşi pot depune actele în original, confirmând astfel locurile, oferind astfel posibilitatea universităţii să solicite din timp Ministerului Educaţiei suplimentarea de locuri pentru admiterea din toamnă. „Anul acesta avem 2.400 de locuri bugetate pentru studenţii români, iar 300 de locuri bugetate pentru românii de pretutindeni, unde cei mai mulţi vor fi, evident, candidaţii din Republica Moldova. Comparativ cu anul trecut, avem 200 de locuri cu bursă pentru aceştia din urmă, o creştere la 60-70% faţă de anul trecut. La master avem 1.600 de locuri pentru candidaţii din România, iar aici cred că va fi nevoie de o suplimentare de locuri pe parcursul admiterii, fiindcă avem un potenţial de 2.200 de absolvenţi care s-ar putea înscrie“, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI. 

Acesta a mai specificat că la doctorat sunt 140 de locuri bugetate într-o primă etapă. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că există o suplimentare de locuri dacă va fi nevoie pentru toate cele trei cicluri Bologna.
 
Centre de înscriere în Republica Moldova şi dosare depuse de pe toate continentele
 
La fel ca anul trecut, au fost înfiinţate centre de înscriere în Republica Moldova pentru tinerii care vor să devină studenţi ai TUIASI, dar nu au cum să facă deplasarea până în România în perioada admiterii. Echipele Politehnicii ieşene se vor deplasa pe 12 iulie la Bălţi şi Cahul, iar pe 11 şi 12 vor fi prezenţi la Chişi­nău. În ceea ce priveşte admiterea pentru studenţii străini din ţări care nu aparţin de Uniunea Europeană, TUIASI are deja înscrişi 130 de studenţi deşi admiterea mai durează încă două luni. Numă­rul este mai mare decât anul trecut, având în vedere că, în total, anul trecut au fost înscrişi doar 110 studenţi în toată perioada de admitere. „Există o diversitate geografică ce ne impresionează comparativ cu ceilalţi ani, am acoperit aproape toate continentele şi sunt în proporţie de 30% înscrişi şi cu un an pregătitor, ceilalţi fiind înscrişi la programele de studii în limba engleză, la licenţă şi masterat. Există un principiu de alegere a studiilor: de regulă, alegi ţara, apoi oraşul şi pe urmă universitatea, şi din a­cest punct de vedere putem spune că am făcut toate demersurile să le oferim studenţilor pe zona de cazare un nivel de confort pe care l-am dorit să fi fost dintotdeauna. Toate camerele pentru studenţii internaţionali vor fi complet refuncţionalizate“, a dec­la­rat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu rela­ţiile internaţionale.
 
În cadrul conferinţei de ieri, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relaţia cu studenţii, a prezentat o serie de proiecte derulate în campus, atât de renovare, cât şi de achiziţionare de mobilier sau aparatură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.