Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce afecţiuni poate ascunde o durere abdominală?

GALERIE
durere abdominala
  • durere abdominala
- +

Dr. Diana Dimitriu, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia: Durerea abdominală este o apariţie normală, o experienţă incomodă prin care trece aproape toată lumea din când în când. Dar pentru unii oameni această durere poate deveni atât de perturbatoare, datorită frecvenţei şi/sau severităţii sale, încât poate reduce serios calitatea vieţii. Pentru cei destul de nefericiţi să treacă prin acest lucru, este o necesitate să afle cauza şi să primească tratament pentru durerea lor. Există două tipuri diferite de durere: acută şi cronică. 

Durerea acută este în mod caracteristic bruscă şi severă, iar un atac determină adesea pacienţii să caute imediat ajutor de urgenţă, unde mulţi pot necesita tratament chirurgical urgent. Durerea cronică poate fi descrisă ca fiind mai puţin severă, mai durabilă şi poate intermitentă. Cu toate acestea, este important de reţinut că durerea mai puţin severă nu echivalează neapărat cu o afecţiune mai puţin gravă. Cauzele durerii abdominale acute pot indica:

  • pancreatită acută - o inflamaţie bruscă severă a pancreasului; u apendicita;
  • colecistita - o inflamaţie a vezicii biliare;
  • calculi biliari sau ai căilor biliare;
  • ulcer gastric perforat sau duodenal;
  • anevrism aortic rupt - o zonă slabă din peretele vasului care furnizează sânge organelor abdominale;
  • tromboze sau stenoze vasculare - pierderea bruscă a aportului de sânge;
  • obstrucţie bruscă a intestinului subţire sau a colonului;
  • sarcină ectopică ruptă sau chisturi ovariene.

Alte afecţiuni abdominale ce pot provoca dureri care sunt de obicei mai puţin severe şi pot avea caracter intermitent, pot include:

  • pancreatita cronică - inflamaţie frecventă a pancreasului şi a arborelui biliar;
  • constipaţie;
  • diaree;
  • diverticulita - pungile mici se găsesc cel mai adesea în căptuşeala colonului;
  • gastrita;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • boala inflamatorie a intestinului;
  • neoplazii ale organelor intraabdominale

Pentru a determina cauza durerii abdominale, este important consultul medical ce implică atât anamneza, cât şi examinarea clinică, completat de o serie de investigaţii paraclinice. Trebuie solicitată asistenţă medicală imediată dacă durerea este severă sau dacă există oricare dintre următoarele simptome asociate: scaune cu sânge, febră, vărsături cu sânge, greaţă persistentă sau vărsături, îngălbenirea pielii sau a ochilor, umflături sau sensibilitate severă a abdomenului, respiraţie dificilă.

De asemenea, este indicat un consult de specialitate dacă există oricare dintre următoarele simptome: dureri abdominale care durează mai mult de 24 de ore, constipaţie prelungită, vărsături, senzaţie de arsură la urinare, febră, pierderea poftei de mâncare, slăbire inexplicabilă. Tratarea durerii abdominale depinde de cauza acesteia.

Nu vă automedicaţi (inclusiv plante medicinale, suplimente) fără să discutaţi cu medicul. Autoeducarea este importantă, dar asiguraţi-vă că ceea ce citiţi provine din surse credibile. Pentru programări, aveţi la dispoziţie numărul 0232 920 – Call Center Arcadia. www.arcadiamedical.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri