De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce se întâmplă la Iaşi? Medicii nu mai fac faţă numărului imens de donatori. Nu e minune: s-a mărit remuneraţia cu 320%

sâmbătă, 03 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Ce se întâmplă la Iaşi? Medicii nu mai fac faţă numărului imens de donatori. Nu e minune: s-a mărit remuneraţia cu 320%

2024 a adus o situaţie unică până acum în peisajul medical din Iaşi: s-a suspendat criza perpetuă de sânge, din cauza căreia erau amânate operaţiile non-vitale şi din cauza căreia medicii făceau mereu apel la oameni să doneze. Nu doar că s-a suspendat, dar la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi angajaţii nu au mai putut să facă faţă numărului foarte mare de doritori.

 

Explicaţia este, însă, una simplă: Guvernul a decis să remunereze adecvat activitatea de donare de sânge, pentru a stimula oamenii să doneze cât mai mult. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, în loc de bonuri de masă de 67 de lei, un donator primeşte 280 de lei, adică cu 320% mai mult, pe lângă beneficiile existente: liber o zi de la muncă şi o serie de analize medicale realizate în mod gratuit.

Încă din prima zi în care s-a redeschis în 2024 centrul de la Iaşi oamenii s-au aşezat la coadă pentru a putea dona. O parte dintre ei au fost refuzaţi, alţii mutaţi în zilele următoare, dar fluxul a fost constant de peste 100 de persoane, cât se atingea în vârful anilor trecuţi, în mijlocul unor campanii de conştientizare a importanţei donării de sânge.

„Cererea a fost atât de mare încât personalul nu mai făcea faţă. Aveam deja stocuri excedentare şi a trebuit să mai reducem din numărul celor primiţi în unitate. Am limitat la 100 – 120 de persoane pe zi şi a fost la fel până săptămâna aceasta, când, nu aş putea să vă spun de ce, dar s-au prezentat şi ei mai puţini, în jur de 80, până într-o sută. În orice caz, un număr semnificativ”, a declarat dr. Alina-Elena Pleşu, director al Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi.

Programarea online te fereşte de aşteptare

CTS oferă şi posibilitatea ca doritorii să se programeze online, prin intermediul unei aplicaţii, iar persoanele care se programează online vor avea întotdeauna prioritate faţă de cei care vin şi aşteaptă la rând. De altfel, dr. Pleşu a explicat că cel mai rapid decurge procesul atunci când vin donatorii fideli, recurenţi, şi triajul se efectuează mai rapid.

„Da, în momentul de faţă putem spune că avem stocuri de sânge. Mai ales că, trebuie să înţelegeţi, situaţia nu a fost doar la Iaşi, ci în toată ţara. Şi cum pe noi ne ajutau mereu centrele din zona Moldovei, au făcut-o în continuare, şi acum. A fost distribuit un număr mare de unităţi către spitale încât, da, în 2024 a scăzut şi cererea din partea lor. Noi continuăm să facem promovare către donatorii fideli şi să încercăm să îi fidelizăm pe cei noi”, a explicat dr. Alina Pleşu.

Medicul a spus că nu se pune problema să nu mai fie nevoie de donatori, mai ales că nevoia foarte mare este de tombocite, concentratele trombocitare care se extrag din sânge la donaţie. Fiind centru universitar, în Iaşi există şi un Spital de Copii, şi Institutul Regional de Oncologie, unde sunt esenţiale aceste concentrate pentru tratarea unor afecţiuni.

Cum se depozitează şi cât rezistă sângele

Conform dr. Alina Pleşu, cel mai mult rezistă depozitată plasma extrasă din sânge, aproape un an, pentru care există şi o cerere mai mică. Este folosită ca terapie ţintită pentru tulburări de coagulare, până la identificarea factorului de coagulare lipsă, dar şi la plasmafereză. Cel mai puţin rezistă concentratele trombocitare, ce trebuie folosite în cel mult cinci zile. La polul opus, masa eritrocitară – sângele propriu-zis transfuzat în timpul unei intervenţii chirurgicale -, rezistă 42 de zile din momentul recoltării.

„Ideal este însă să fie cât mai proaspăt şi cât mai bogat în hematii. De aceea, chiar dacă avem spaţii de stocare şi momentan este sânge, avem unde să mai stocăm, suntem pregătiţi să distribuim la cerere către spitale care trebuie să îşi facă propriile stocuri, pentru urgenţe. Oamenii trebuie să vină să doneze, dar este important să fie conştienţi de calitatea sângelui donat, care ajunge la pacienţi, să se pună în locul lor. Atunci când sunt refuzaţi la donare, din diferite motive, de medicul care se ocupă de selecţie, să înţeleagă acest lucru: noi trebuie să avem în vedere şi binele donatorului şi pe cel al pacientului”, a conchis dr. Alina Pleşu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii