De Business

Punem punctul pe știi

Cine sunt firmele din Iasi care au cerut cei mai mulţi bani pentru subvenţii agricole

marți, 24 decembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Cine sunt firmele din Iasi care au cerut cei mai mulţi bani pentru subvenţii agricole

Numărul fermierilor ieşeni care au beneficiat de subvenţii agricole a scăzut în 2019 comparativ cu anul trecut, dar a crescut suprafaţa agricolă, arată datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iaşi. Astfel, dacă în cadrul campaniei de plăţi în avans pentru anul  2018 au depus cereri de sprijin 22.504 fermieri, pentru o suprafaţă totală de 267.578 hectare, anul acesta suprafaţa a crescut la 275.426 hectare, însă numărul beneficiarilor a ajuns la 21.089. Dintre aceştia, au fost plătiţi la avans 19.181 fermieri, respectiv un procent de 90%.

În cadrul campaniei de plăţi în avans pentru anul 2019, suma totală autorizată la plată  este de aproximativ 135 milioane lei. În ceea ce priveşte neregulile constatate după controalele efectuate de inspectorii Centrului judeţean, atât prin controlul clasic pe teren, cât şi prin teledetecţie, APIA Iaşi a recuperat în 2019 de la fermierii ieşeni o sumă de peste 1,5 milioane lei. La solicitarea “Ziarului de Iaşi”, APIA Iaşi a transmis numele primilor 5 beneficiari de sprijin pe anul 2019, în funcţie de suprafaţa agricolă pentru care au depus cererile.

Prima companie din clasament  este Agricola 96 SA. Societatea deţinută de Mihai Haraga a raportat o cifră de afaceri de 58 milioane lei în 2018, fiind specializată pe cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Societatea a încasat de la APIA anul trecut 4,5 milioane de lei. Pe locul 2 se situează  societatea Orgapic, deţinută de omul de afaceri Clemens Tonnies, patron al clubului de fotbal german Schalke 04, şi administrată de Volker Widmaier şi Siegfried Inninger. Anul trecut a primit de la stat 8,7 milioane de lei, societatea având în judeţul Iaşi suprafeţe mari de teren, pe care cultivă cereale bio.

Pe locul 3 în clasament este Agro Iulia, care în ultimul bilanţ depus la Finanţe, respectiv în 2017, avea o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei. Clasamentul continuă cu Agrocomplex Lunca Paşcani, aflată pe locul 4, iar pe locul 5 societatea Agrocom Strunga. “În acest moment un putem vorbi însă despre sume, plăţile fiind în desfăşurare. De asemenea, informaţiile referitoare la suprafeţe nu fac parte din categoria informaţiilor care pot fi furnizate”, a precizat Sergiu Jităreanu, directorul Centrului judeţean APIA Iaşi.

Comentarii