Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creşte numărul ieşenilor înşelaţi de Bismobil Kitchen. 70 de sesizări la Poliţie până acum

GALERIE
bismobil
  • bismobil
- +

Crește, cu fiecare zi, numărul plângerilor depuse la Inspectoratul Județean de Poliție Iași de către clienții Bismobil Kitchen. Dacă la jumătatea lunii poliția economică primise 41 de sesizări în acest caz, între timp alți 30 de reclamanți care s-au simțit înșelați de afacerea cu mobilă de bucătărie au depus plângeri, ceea ce face ca în acest moment, în județul Iași, numărul sesizărilor să fie de peste 70.

„Poliția economică din Iași continuă cercetările în acest dosar, sunt peste 70 de plângeri înregistrate la poliție, până acum nu s-a făcut nicio reținere”, a relatat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

La Iași nu s-a făcut nicio reținere, însă poliția din Republica Moldova l-a reținut joi, 19 ianuarie, pe aeroportul din Chișinău, pe Șaran Mihail. Bărbatul de 38 de ani este fondatorul Bismobil Kitchen, firma “mamă” sub umbrela căreia în decurs de doi ani s-au înființat alte câteva zeci de firme, la același sediu din strada Păcurari, cu același obiect de activitate și cu același administrator, Andriana Brașoveanu.

Despre acesta din urmă, autoritățile, nici cele românești, nici cele moldovenești, nu au făcut deocamdată niciun anunț. Brașoveanu are 30 de ani și și-a petrecut ultimii trei ani deschizând și administrând în România 42 de firme.

Dintre acestea, 36 de firme, inclusiv Bismobil Kitchen, au fost înregistrate pe rolul Tribunalului ieșean, pentru declararea falimentului, pe 12 ianuarie. Cifra de afaceri totală a celor 42 de companii pe care le administrează sau în care este asociat Andriana Brașoveanu este de aproape 18 milioane de lei.

Dar, aproape fără excepție, firmele ei au declarat pierderi. Și, până în prezent, doar șase din cele 42 de firme aflate în administrarea sa nu au ajuns încă să fie obiectul unui dosar de faliment/insolvență la Tribunal.

Iar patru dintre acestea sunt firme în care Brașoveanu este acționar unic. Celelalte două (STAS PARTNER BK S.R.L. și Kitchen Studio SRL) sunt singurele firme din portofoliul grupului Bismobil Kitchen (România) care nu au ajuns încă să-și ceară falimentul.

Bismobil, o firmă originară din Republica Moldova, înființată în 2012 și specializată în fabricarea și comercializarea mobilei de bucătărie, a trecut Prutul în România în 2020, în primul an de pandemie. Firma Bismobil Kitchen s-a înființat pe 15 ianuarie, la Iași, avându-l pe Mihail Șaran ca unic asociat și pe Andriana Brașoveanu ca administrator.

În 2021, Bismobil Kitchen a avut o activitate efervescentă: Șaran și Brașoveanu au înființat 32 de firme, în care Brașoveanu era administrator, iar Bismobil Kitchen deținea, în majoritatea cazurilor 50% din acțiuni.

Doar în iulie, noiembrie și decembrie 2021 nu au deschis Șaran și Brașoveanu firme, în schimb luna iunie 2021 a fost o lună record – opt firme și-au deschis atunci cei doi, la diferență de câteva zile. În fiecare firmă nou înființată, Bismobil Kitchen (adică Șaran) împarte acțiunile cu câte o altă persoană fizică, tot din Republica Moldova. Iar în cele mai multe cazuri, acționarii din aceste firme nu sunt aceiași.

În 2022, firmele din grupul lui Șaran și Brașoveanu au continuat să apară, din ianuarie până în iulie - nouă în total. Din iulie anul trecut nu s-a mai înființat nicio firmă. Însă un trimestru mai târziu vocile clienților nemulțumiți au început să se audă din mai multe orașe ale României. Oamenii se plângeau că au plătit mobila, că li s-a cerut un avans de 70%, și că nu au primit nici obiectele cumpărate, nici banii înapoi și nici explicații plauzibile. Bucătăriile oferite spre vânzare de Bismobil Kitchen au prețuri între 5000 și 10.000 de euro, dar, în medie, clienții ar fi cheltuit în jur de 6000 de euro.

La scară mai mică, același lucru pare să îl fi făcut cei doi și în Republica Moldova. Șaran este acționar în 17 firme din țara vecină, cea mai veche fiind Bismobil, înființată în 2012. Celelalte companii au început să apară prin 2019, însă, ca și la Iași, majoritatea au fost deschise în 2021. În 13 din cele 17 firme în care e Șaran acționar în Republica Moldova, apare și Andriana Brașoveanu, în calitate de administrator, la fel ca și în România.

În plus, în Republica Moldova, separat de Șaran, Andriana Brașoveanu mai are încă alte trei firme. Una dintre acestea, Expert Finstandard SRL, înființată în noiembrie 2019 în Moldova de peste Prut,  pentru fabricarea mobilei, are la Iași o soră mai mică, dar care poartă același nume. Doar că Expert Finstandard SRL din România a fost însă înființată în 2021.

De altfel, aceasta pare să fie firma de suflet a Andrianei Brașoveanu – se ocupă cu „Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat” și este, poate, singura firmă administrată de Brașoveanu, care nu a terminat anul 2021 în pierdere. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri