De Sănătate

Punem punctul pe știi

Deși aparent inofensive, unele înțepături de insecte pot fi mortale

miercuri, 01 mai 2024, 02:32
3 MIN
 Deși aparent inofensive, unele înțepături de insecte pot fi mortale

În fiecare sezon în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași vin din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de alergii. Cele mai multe sunt sezoniere, la ambrozie şi polenul florilor. Dar există alergii şi la înţepăturile de insecte, iar odată cu încălzirea vremii acestea se vor înmulţi, avertizează medicii.

De obicei înţepăturile de insecte nu pun viaţa în pericol şi provoacă mici iritaţii la nivelul pielii (înroşirea zonei înţepate şi mâncărime). Depinde însă foarte mult de răspunsul fiecărui organism la înţepătura de insectă, de veninul sau de microorganismele pe care aceasta le are, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași. Specialistul atenționează că în cazul acestor tipuri de înțepături, există și un risc suplimentar: cel al infecțiilor localizate.

Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 5

„Din acest motiv zona trebuie spălată cu apă şi săpun, eventual poate fi aplicată o soluţie antiseptică. Dacă apar fenomene precum durerea, tumefierea zonei, pacientul trebuie să ajungă la medic deoarece poate fi nevoie de un tratament local chirurgical şi eventual antibiotic. Există posibilitatea transmiterii unor boli prin înţepăturile de insecte, posibilitatea aceasta e foarte mică, dar ea există, de aceea pacientul trebuie să îşi monitorizeze atent starea de sănătate şi la primele semne de gravitate, precum febra, alterarea stării generale să apeleze 112”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu.

Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași

Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași

Unele mușcături duc direct la șoc anafilactic

Există şi persoane cu alergii severe la înţepăturile de albină şi viespe. Mai mult, culesul florilor din pădure sau a lemnelor uscate pot expune anumite persoane la muşcătura unui şarpe, care este periculoasă nu doar din cauza posibilității ca acesta să fie veninos, ci și pentru că mușcătura poate genera o reacție alergică severă. Și au fost astfel de cazuri care au ajuns în urgențe, spune prof.dr. Diana Cimpoeșu.

Însă reacţiile alergice în doi paşi sunt destul de rare, mai explică șefa UPU-SMURD Iași. Aceasta înseamnă că o persoană a fost înţepată de mai multe ori de o insectă și nu a păţit nimic, iar la un moment dat are o reacţie alergică severă. Un test de sensibilizare poate spune dacă persoana respectivă a devenit alergică la un moment dat.

Se poate întâmpla însă ca în cazul unei înţepături de albină sau viespe să apară simptome grave fiindcă persoana respectivă este alergică şi poate să sufere un şoc anafilactic.

„Semnele de gravitate pentru alergii sunt dificultăţi de a respira, de a vorbi, de a mai sta în picioare ceea ce este un semn de hipotensiune arterială şi pierderea stării de conştienţă. Pentru toate aceste semne trebuie apelat serviciul 112. Intervenţia SMURD sau a Serviciului de Ambulanţă va trata pacientul în urgenţă şi apoi îl va aduce la spital”, a subliniat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Pentru a ne feri de eventuale înţepături de insecte, specialiştii recomandă să folosim spray-uri specifice de respingere a insectelor care se găsesc în farmacii și în magazine specializate, iar atunci când mergem în pădure să nu purtăm haine viu colorate şi să nu folosim parfumuri în exces. Totodată, o altă recomandare este evitarea zonelor cu vegetaţie deasă.

Comentarii