Două proiecte de importanţă vitală pentru Iaşi supuse la vot: bugetul și plecarea Veolia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Prima încercare serioasă a suportului politic al primarului Mihai Chirica în forul local de conducere:

Două proiecte de importanţă vitală pentru Iaşi supuse la vot: bugetul și plecarea Veolia

GALERIE
Mihai Chirica vot buget 2021
  • Mihai Chirica vot buget 2021
- +

Bugetul şi încetarea contractului cu Veolia vor fi analizate în şedinţa de plen de mâine. Un mesaj al lui Mhai Chirica de aseară lasă să se întrevadă o anume teamă a acestuia în privinţa adoptării bugetului. A avertizat că cei ce nu votează proiectul doresc blocarea oraşului.

Consilierii locali se reunesc mâine într-o şedinţă importantă. Două proiecte de pe ordinea de zi cu siguranţă vor stârni discuţii aprinse: adoptarea bugetului pe anul 2021 şi aprobarea acordului de încetare a contractului cu Veolia Energie Iaşi (VEI) cu privire la gestiunea serviciului de termoficare.

În cazul bugetului, liberalii nu au încă siguranţa faptului că va fi aprobat, în condiţiile în care nu deţin majoritatea în Consiliul Local (CL).

„Fără un buget aprobat nu vom putea plăti facturile pentru serviciile de salubritate, transport public în comun, apă caldă şi căldură, iluminat public. Sunt sigur că nimeni nu îşi doreşte un oraş cufundat în întuneric, invadat de gunoaie, fără posibilitatea deplasării la serviciu, lipsit de minima civilizaţie adusă de furnizarea apei calde! Întregul sistem de siguranţă şi ordine publică, sănătate, curăţenie stradală, spaţii verzi, transport public şi îngrijirea şi educarea copiilor noştri ar fi puse în pericol!“, a comentat ieri primarul Mihai Chirica, într-o postare pe Facebook.

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat, pe larg, zilele trecute, principalele direcţii de dezvoltare propuse de executivul municipalităţii. În sinteză, bugetul general al Iaşului ajunge la aproape 1,6 miliarde lei cu investiţii de peste 600 milioane lei. Consilierii locali ai USRPLUS îşi vor prezenta astăzi viziunea lor asupra bugetului. În acelaşi timp, consilierii PSD spun că au peste 80 de proiecte propuse pentru bugetul local.

De precizat că Primăria a publicat bugetul Iaşului într-o formă simplificată acum câteva săptămâni: municipalitatea a respectat doar ceea ce legea solicită, fără să adauge un plus de transparenţă. Bugetul, în forma extinsă, a fost disponibil pentru consilierii locali abia la sfârşitul săptămânii trecute. Spre diferenţă, Clujul, Oradea şi alte oraşe din ţară au publicat bugetul într-o formă extinsă încă de la începutul dezbaterii publice.

Termenii de încetare a acordului PMI - Veolia

În ceea ce priveşte acordul cu VEI, proiectul de hotărâre stabileşte în detaliu condiţiile de încetare a gestiunii sistemului de către companie, dar şi modul în care vor fi făcute evaluări la patrimoniul existent. Un aspect important este că Primăria va prelua în mod direct gestiunea serviciului începând din luna august 2021 - chiar dacă contractul va înceta la 30 aprilie, Primăria şi VEI au stabilit o perioadă de 3 luni de tranziţie în care compania se va ocupa în continuare de serviciul de termoficare.

„La sfârşitul perioadei de tranziţie de 90 zile, municipiul Iaşi urmează să preia în gestiune directă serviciul public de alimentare cu energie termică - producţie, transport, distribuţie şi furnizare - în administrarea Direcţiei Tehnice şi Servicii Comunitare - Serviciul Eficienţă Energetică şi Utilităţi Publice“, se arată într-un raport al Primăriei anexat la proiectul de hotărâre.

În acelaşi document se precizează că gestiunea directă este valabilă până la „organizarea unei noi proceduri de delegare a serviciului“.

Potrivit acordului Primărie - VEI, cele două părţi vor stabili cel târziu la mijlocul lunii iunie valoarea bunurilor care vor fi preluate de către municipalitate şi vor fi încheiate ulterior contracte de vânzare-cumpărare. La acest moment, VEI a calculat o valoare a stocurilor de 14,5 milioane lei. În cazul celorlalte bunuri, conform aceluiaşi calcul, valoarea este de 2 milioane lei.

„În vederea stabilirii valorii bunurilor de preluare, cu excepţia stocurilor de cărbune şi de materiale (sare, chimicale, păcură, acizi etc.) care vor fi achiziţionate la acelaşi preţ cu care au fost cumpărate de VEI, municipalitatea poate să solicite efectuarea unei expertize, pe cheltuiala sa“, se arată în proiectul de acord.

Primăria va plăti şi alte sume către VEI odată cu încetarea contractului, dar un calcul exact urmează să fie făcut în perioada următoare, cel târziu până la sfârşitul lunii mai. În acelaşi timp, VEI va trebui să achite către Primărie redevenţele rămase, dar, în acest caz, suma este mai mică, respectiv de circa jumătate de milion de lei.

Motivul plecării

Amintim că VEI a notificat municipalitatea încă din ianuarie 2021 că va pleca din Iaşi, principalul motiv fiind legat de pierderile financiare mari înregistrate de companie odată cu preluarea gestiunii serviciului de termoficare, respectiv de circa 150 milioane lei. În documentele suport ataşate proiectului de hotărâre se precizează că pierderile au avut mai multe cauze, inclusiv scăderea consumului de energie termică.

„VEI a arătat că nici la nivelul anului 2019, precum nici în anii contractuali anteriori, nivelul vânzărilor de energie termică nu a atins nivelul de referinţă (368.000 Gcal/an, n.r.) şi nici nivelul de 320.000 Gcal/an, pe baza căruia a fost fundamentat tariful la momentul semnării contractului“, se arată în raport.

În 2012, la sistemul centralizat erau racordate peste 45.000 de locuinţe, iar în prezent sunt circa 28.000 de consumatori casnici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.