anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Bolnavii de Covid mai au de trecut peste o grea încercare

Frig la spitalul Leţcani, 12 grade. Uşile saloanelor sunt deschise ca să prevină exploziile

GALERIE
spital Letcani
 • spital Letcani
- +

De frica exploziilor, personalul medical lasă uşile deschise. „Pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor”, declară colonel medic Daniel Derioiu, care asigură conducerea spitalului modular. Şeful de la Infecţioase care se ocupă de managementul medical susţine că temperatura a coborât şi la 12 grade în unele saloane. „Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest.

Din nou probleme la sistemul de încălzire la Spitalul Modular Leţcani, la aproape un an de când acesta a fost închis pe aceleaşi considerente. Şeful Spitalului de Boli Infecţioase, unitate care asigură managementul medical de la Leţcani, dr. Florin Roşu spune că, pe timpul nopţii, s-au înregistrat variaţii de temperatură în saloanele bolnavilor COVID, ajungându-se şi la 12 grade. La rândul său, conducerea militară a unităţii mobile susţine că temperaturile scăzute sunt date de consumul mare de oxigen. Mai exact, uşile se deschid din cauza pericolului de explozie.

“La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la Secţia de Boli Infecţioase. Primim zilnic raportări privind starea unităţii medicale. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic atât de necesar pacienţilor, indiferent de patologia pe care o au aceştia. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În aceste nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade. Sarcina noastră la Leţcani este să asigurăm materialele sanitare şi medicaţia. În dorinţa de a oferi o îngrijire corespunzătoare, am detaşat inclusiv cadre medicale. Sunt sigur că se va găsi o soluţie rapidă astfel încât pacienţii să fie feriţi din toate punctele de vedere. Deocamdată, nu deţin informaţii despre câte ore mai exact s-au înregistrat temperaturii scăzute în saloane”, a declarat Florin Roşu.

Colonel medic Daniel Derioiu, cel care asigură managementul spitalului modular, nu neagă cele semnalate de corpul medical. În acelaşi timp, acesta are o explicaţie. “Au fost semnalate de colegii care au intrat în gărzi la Secţia de ATI anumite fluctuaţii de temperatură în anumite zone. Au fost informaţi de urgenţă cei care sunt pentru partea tehnică şi s-a încercat să se remedieze aceste probleme. Sunt situaţii în care senzorii pentru monitorizarea concentraţiei de oxigen care se atinge în aerul atmosferic din saloane alarmează pentru că se ating pragurile de alertă. În momentul respectiv, pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor. Şi în acest moment (ieri-n.r.), sunt la faţa locului conducerile de la ISU precum şi cei care au construit acest spital modular, discută despre posibilele cauze şi caută soluţii”, a precizat col. Daniel Derioiu.

Cauza fluctuaţiilor de temperatură a fost confirmată inclusiv de Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest, agenţie cea care patronează unitatea mobilă de la Leţcani. “Atâta vreme cât uşile sunt în permanent deschise, nu are importanţă câte surse de căldură se montează. Dar cantitatea de aer rece care intră în interior în orice moment, nu poate fi compensată până la nivelul optim dorit. Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa. Cu alte cuvinte, bolnavii de la Leţcani pot veni cu bagajul făcut, în care, desigur, să fie o pătură inclusă. Medicii de acolo spun că nu contează dacă eşti pe ATI sau pe zonă de confirmaţi, bagajul este acelaşi. În urmă cu aproximativ un an, unitatea mobilă a fost închisă din cauza unor probleme apărute la sistemul de încălzire şi cel de electricitate. În toamnă, înainte de redeschiderea spitalului, reprezentanţii Euronest declarau că aceste probleme au fost remediate. 

Comunicat EURONEST:

Cu privire la informaţiile apărute astăzi în mass media referitoare la presupuse probleme tehnice survenite la sistemul de încălzire de la Spitalul Modular Leţcani, facem următoarele precizări:

 • NU există defecţiuni de natură tehnică la instalaţia de încălzire.
 • La Leţcani sunt trataţi, astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi 1-2 surse de oxigen. Este, probabil, una dintre cele mai mari secţii ATI din ţară.
 • Raportat la numărul de pacienţi şi la polimorfismul virusului Covid-19 (cu tipologia dominantă Delta), consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. 
 • Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. 
 • Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă DESCHISE. 
 • Deşi sistemul de încălzire nu prezintă nici o defecţiune din punct de vedere tehnic, exploatarea în condiţii nefireşti face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin uşile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp. Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului. 
 • Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare. 

Echipa EURONEST

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X