Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bolnavii de Covid mai au de trecut peste o grea încercare

Frig la spitalul Leţcani, 12 grade. Uşile saloanelor sunt deschise ca să prevină exploziile

GALERIE
spital Letcani
  • spital Letcani
- +

De frica exploziilor, personalul medical lasă uşile deschise. „Pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor”, declară colonel medic Daniel Derioiu, care asigură conducerea spitalului modular. Şeful de la Infecţioase care se ocupă de managementul medical susţine că temperatura a coborât şi la 12 grade în unele saloane. „Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest.

Din nou probleme la sistemul de încălzire la Spitalul Modular Leţcani, la aproape un an de când acesta a fost închis pe aceleaşi considerente. Şeful Spitalului de Boli Infecţioase, unitate care asigură managementul medical de la Leţcani, dr. Florin Roşu spune că, pe timpul nopţii, s-au înregistrat variaţii de temperatură în saloanele bolnavilor COVID, ajungându-se şi la 12 grade. La rândul său, conducerea militară a unităţii mobile susţine că temperaturile scăzute sunt date de consumul mare de oxigen. Mai exact, uşile se deschid din cauza pericolului de explozie.

“La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la Secţia de Boli Infecţioase. Primim zilnic raportări privind starea unităţii medicale. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic atât de necesar pacienţilor, indiferent de patologia pe care o au aceştia. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În aceste nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade. Sarcina noastră la Leţcani este să asigurăm materialele sanitare şi medicaţia. În dorinţa de a oferi o îngrijire corespunzătoare, am detaşat inclusiv cadre medicale. Sunt sigur că se va găsi o soluţie rapidă astfel încât pacienţii să fie feriţi din toate punctele de vedere. Deocamdată, nu deţin informaţii despre câte ore mai exact s-au înregistrat temperaturii scăzute în saloane”, a declarat Florin Roşu.

Colonel medic Daniel Derioiu, cel care asigură managementul spitalului modular, nu neagă cele semnalate de corpul medical. În acelaşi timp, acesta are o explicaţie. “Au fost semnalate de colegii care au intrat în gărzi la Secţia de ATI anumite fluctuaţii de temperatură în anumite zone. Au fost informaţi de urgenţă cei care sunt pentru partea tehnică şi s-a încercat să se remedieze aceste probleme. Sunt situaţii în care senzorii pentru monitorizarea concentraţiei de oxigen care se atinge în aerul atmosferic din saloane alarmează pentru că se ating pragurile de alertă. În momentul respectiv, pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor. Şi în acest moment (ieri-n.r.), sunt la faţa locului conducerile de la ISU precum şi cei care au construit acest spital modular, discută despre posibilele cauze şi caută soluţii”, a precizat col. Daniel Derioiu.

Cauza fluctuaţiilor de temperatură a fost confirmată inclusiv de Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest, agenţie cea care patronează unitatea mobilă de la Leţcani. “Atâta vreme cât uşile sunt în permanent deschise, nu are importanţă câte surse de căldură se montează. Dar cantitatea de aer rece care intră în interior în orice moment, nu poate fi compensată până la nivelul optim dorit. Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa. Cu alte cuvinte, bolnavii de la Leţcani pot veni cu bagajul făcut, în care, desigur, să fie o pătură inclusă. Medicii de acolo spun că nu contează dacă eşti pe ATI sau pe zonă de confirmaţi, bagajul este acelaşi. În urmă cu aproximativ un an, unitatea mobilă a fost închisă din cauza unor probleme apărute la sistemul de încălzire şi cel de electricitate. În toamnă, înainte de redeschiderea spitalului, reprezentanţii Euronest declarau că aceste probleme au fost remediate. 

Comunicat EURONEST:

Cu privire la informaţiile apărute astăzi în mass media referitoare la presupuse probleme tehnice survenite la sistemul de încălzire de la Spitalul Modular Leţcani, facem următoarele precizări:

  • NU există defecţiuni de natură tehnică la instalaţia de încălzire.
  • La Leţcani sunt trataţi, astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi 1-2 surse de oxigen. Este, probabil, una dintre cele mai mari secţii ATI din ţară.
  • Raportat la numărul de pacienţi şi la polimorfismul virusului Covid-19 (cu tipologia dominantă Delta), consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. 
  • Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. 
  • Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă DESCHISE. 
  • Deşi sistemul de încălzire nu prezintă nici o defecţiune din punct de vedere tehnic, exploatarea în condiţii nefireşti face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin uşile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp. Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului. 
  • Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare. 

Echipa EURONEST

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri