Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bolnavii de Covid mai au de trecut peste o grea încercare

Frig la spitalul Leţcani, 12 grade. Uşile saloanelor sunt deschise ca să prevină exploziile

GALERIE
spital Letcani
  • spital Letcani
- +

De frica exploziilor, personalul medical lasă uşile deschise. „Pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor”, declară colonel medic Daniel Derioiu, care asigură conducerea spitalului modular. Şeful de la Infecţioase care se ocupă de managementul medical susţine că temperatura a coborât şi la 12 grade în unele saloane. „Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest.

Din nou probleme la sistemul de încălzire la Spitalul Modular Leţcani, la aproape un an de când acesta a fost închis pe aceleaşi considerente. Şeful Spitalului de Boli Infecţioase, unitate care asigură managementul medical de la Leţcani, dr. Florin Roşu spune că, pe timpul nopţii, s-au înregistrat variaţii de temperatură în saloanele bolnavilor COVID, ajungându-se şi la 12 grade. La rândul său, conducerea militară a unităţii mobile susţine că temperaturile scăzute sunt date de consumul mare de oxigen. Mai exact, uşile se deschid din cauza pericolului de explozie.

“La Spitalul Modular Leţcani avem un număr de 48 de pacienţi la ATI şi alţi 40 la Secţia de Boli Infecţioase. Primim zilnic raportări privind starea unităţii medicale. În ultimele zile au fost probleme din punct de vedere al asigurării unui confort termic atât de necesar pacienţilor, indiferent de patologia pe care o au aceştia. În mod normal, pentru îngrijire corespunzătoare, sunt necesare undeva la peste 23-24 de grade, chiar dacă vorbim de pacienţi din ATI sau cei cu forme medii spre severe de boală. În aceste nopţi, au fost variaţii între 12 până la 28 de grade. Sarcina noastră la Leţcani este să asigurăm materialele sanitare şi medicaţia. În dorinţa de a oferi o îngrijire corespunzătoare, am detaşat inclusiv cadre medicale. Sunt sigur că se va găsi o soluţie rapidă astfel încât pacienţii să fie feriţi din toate punctele de vedere. Deocamdată, nu deţin informaţii despre câte ore mai exact s-au înregistrat temperaturii scăzute în saloane”, a declarat Florin Roşu.

Colonel medic Daniel Derioiu, cel care asigură managementul spitalului modular, nu neagă cele semnalate de corpul medical. În acelaşi timp, acesta are o explicaţie. “Au fost semnalate de colegii care au intrat în gărzi la Secţia de ATI anumite fluctuaţii de temperatură în anumite zone. Au fost informaţi de urgenţă cei care sunt pentru partea tehnică şi s-a încercat să se remedieze aceste probleme. Sunt situaţii în care senzorii pentru monitorizarea concentraţiei de oxigen care se atinge în aerul atmosferic din saloane alarmează pentru că se ating pragurile de alertă. În momentul respectiv, pentru a evita riscul de a acumula într-un ritm rapid o concentraţie periculoasă de oxigen în saloane, se stă cu uşile deschise pentru o mai bună ventilaţie a spaţiilor. Şi în acest moment (ieri-n.r.), sunt la faţa locului conducerile de la ISU precum şi cei care au construit acest spital modular, discută despre posibilele cauze şi caută soluţii”, a precizat col. Daniel Derioiu.

Cauza fluctuaţiilor de temperatură a fost confirmată inclusiv de Alina Popa, directorul executiv al Agenţiei Euronest, agenţie cea care patronează unitatea mobilă de la Leţcani. “Atâta vreme cât uşile sunt în permanent deschise, nu are importanţă câte surse de căldură se montează. Dar cantitatea de aer rece care intră în interior în orice moment, nu poate fi compensată până la nivelul optim dorit. Lucrăm la o procedură, la care să putem asigura măcar minim 22 de grade în saloane, fără a prejudicia, în acelaşi timp, siguranţa pacienţilor”, a spus Alina Popa. Cu alte cuvinte, bolnavii de la Leţcani pot veni cu bagajul făcut, în care, desigur, să fie o pătură inclusă. Medicii de acolo spun că nu contează dacă eşti pe ATI sau pe zonă de confirmaţi, bagajul este acelaşi. În urmă cu aproximativ un an, unitatea mobilă a fost închisă din cauza unor probleme apărute la sistemul de încălzire şi cel de electricitate. În toamnă, înainte de redeschiderea spitalului, reprezentanţii Euronest declarau că aceste probleme au fost remediate. 

Comunicat EURONEST:

Cu privire la informaţiile apărute astăzi în mass media referitoare la presupuse probleme tehnice survenite la sistemul de încălzire de la Spitalul Modular Leţcani, facem următoarele precizări:

  • NU există defecţiuni de natură tehnică la instalaţia de încălzire.
  • La Leţcani sunt trataţi, astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi 1-2 surse de oxigen. Este, probabil, una dintre cele mai mari secţii ATI din ţară.
  • Raportat la numărul de pacienţi şi la polimorfismul virusului Covid-19 (cu tipologia dominantă Delta), consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. 
  • Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. 
  • Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă DESCHISE. 
  • Deşi sistemul de încălzire nu prezintă nici o defecţiune din punct de vedere tehnic, exploatarea în condiţii nefireşti face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin uşile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp. Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului. 
  • Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare. 

Echipa EURONEST

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri