Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Gafă de proporţii a Primăriei: pe un banner uriaș cu "Te iubesc, Iasi" a fost pusă o clădire din Chișinău

GALERIE
banner iasi1
  • banner iasi1
- +

Banner-ul de pe bulevardul Independenţei cu mesajul "Te iubesc, Iaşi" conţine o imagine cu o clădire din Chişinău. Primăria susţine că este un imobil de pe pietonalul Ştefan cel Mare. Istoricul Sorin Iftimi a confirmat că e o clădire din oraşul Chişinău. Istoricul crede că municipalitatea a făcut o confuzie între clădirea de pe strada Armenească din Chişinău şi Palatul Camilli din Iaşi de pe bulevardul Ştefan cel Mare, construit în anul 1904, care aparţine de Episcopia Romano-Catolică

Un banner "răsărit" pe o clădire de pe bulevardul Independenţei promovează Iaşul cu o imagine din Chişinău. Deşi bannerul aflat în apropiere de Pasajul Mihai Eminescu conţine o confuzie: una dintre fotografiile postate pe banner fiind o clădire din Chişinău, autorităţile locale ne contrazic, susţinând că ar fi totuşi din Iaşi.

Montată de Primăria Municipiului Iaşi pe imobilul de vis-a-vis de Policlinica stomatologică (Casa Asigurării Meşteşugarilor), reclama care promovează mesajul "Te iubesc, Iaşi" poate fi admirată de cei care aşteaptă mijloacele de transport în comun în staţia Independenţei, dar şi de cei ce tranzitează zona. O parte din oameni au rămas miraţi după ce au observat că printre fotografiile cu clădirile ieşene se numără şi un imobil pe care nu îl recunosc. Mai multe persoane au încercat să localizeze clădirea din imaginea de deschidere a bannerului, iar postări pe această temă au apărut atât pe grupul de Facebook "Grupul Iași (fotografii vechi)", cât şi pe platforma de socializare Reddit.

După lungi dezbateri tematice, mai mulţi cetăţeni, majoritatea pasionaţi de istorie locală, dar şi de arhitectură şi monumente istorice, au identificat clădirea în cauză şi au localizat-o în Republica Moldova. Fotografia respectivă datează de la începutul secolului al XX-lea şi este preluată de pe o carte poştală care prezintă o vedere generală cu strada Armenească din capitala Republicii Moldova.

Iaşul - oraş regal, promovat cu imagini din ţara vecină

Cu toate că Iaşul are o istorie bogată şi un număr mare de clădiri istorice, administraţia municipală promovează oraşul cu imagini din ţara vecină. Pe bannerul pe care apar opt imagini cu monumente istorice ieşene şi-a găsit locul şi o fotografie cu strada Armenească din Chişinău. Alături de aceasta, pe banner se regăsesc imagini cu Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Hotelul Traian, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" şi Palatul Culturii. Pe reclama afişată pe clădirea din lateralul Pieţei Independenţei se pot vedea sigle ale Primăriei Municipiului Iaşi, dar şi cea a titlului onorific de Oraş Regal, conferit municipiului în mai 2018 de către Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române. În acelaşi timp, este afişată şi titulatura de capitală istorică a României.

În trecut, Iaşul a avut un rol important în istoria românilor, în mai multe rânduri fiind capitală. Între anii 1859 şi 1862, Iaşul a fost una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite. Iar în timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1918, în perioada în care Bucureştiul se afla sub ocupaţie germană, Iaşul a fost capitală a Regatului. Numărul mare de clădiri şi monumente istorice pe care le găsim astăzi pe raza municipiului Iaşi puteau înlocui cu uşurinţă imaginea din Chişinău. Numai pe bulevardul Independenţei trecem zilnic pe lângă patru imobile care se regăsesc pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi, întocmită de Ministerul Culturii, prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului.

Care este punctul de vedere al administraţiei ieşene?

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi, Sebastian Buraga, a fost contactat de reporterii Ziarului de Iaşi cu privire la imaginea clădirii de pe strada Armenească din Chişinău, asociată cu proiectul "Te Iubesc, Iaşi". Respectivul banner a fost amplasat pe bulevardul Independenţei de către primărie, în parteneriat cu mai multe ONG-uri ieşene din domeniul turismului şi al culturii, prin care se doreşte promovarea oraşului şi atragerea unui număr mai mare de turişti în municipiu. "Este vorba despre un proiect sprijinit de Primăria Municipiului Iaşi prin montarea acestui banner. Este vorba despre proiectul «Te Iubesc, Iaşi», realizat în parteneriat cu mai multe organizaţii neguvernamentale, care îşi doresc promovarea Iaşului şi a turismului în Iaşi. Clădirea despre care este vorba este din Iaşi. Vă rog să vizitaţi pietonalul Ştefan cel Mare, vis-a-vis de Banca Naţională a României, unde o să puteţi vedea clădirea care aparţine de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, care a şi fost renovată", a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi, Sebastian Buraga.

Istoricul Sorin Iftimi confirmă că fotografia este din Chişinău

Contactat de reporterii de la Ziarul de Iaşi, istoricul Sorin Iftimi a făcut o comparaţie între imaginea folosită pe bannerul amplasat pe bulevardul Independenţei şi imaginea care se poate vedea pe cartea poştală din Chişinău. Muzeograf al Muzeului de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal "Moldova" Iaşi, Sorin Iftimi a confirmat că fotografia afişată pe banner este din Republica Moldova.

Clădirea din Chișinău promovată greșit la Iași

El a afirmat, în acelaşi timp, că în municipiul Iaşi nu există, în zilele noastre, o clădire asemănătoare ca arhitectură cu cea care se poate vedea pe banner. "Într-adevăr, fotografia de pe acel banner este imaginea de pe cartea poştală din Chişinău. Probabil că au fost adunate mai multe imagini de acest gen. Cred că nu le-a fost foarte clară provenienţa imaginii. Din moment ce pe cartea poştală scrie Chişinău este evident, e clar", susţine istoricul ieşean. Sorin Iftimi crede că administraţia a făcut o confuzie între clădirea de pe strada Armenească din Chişinău şi Palatul Camilli din Iaşi, de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, care aparţine de Episcopia Romano-Catolică. Imobilul a fost construit în anul 1904 de episcopul Iosif Camilli. 

Palatul Camilli din Iaşi, clădirea care i-a confuzionat pe angajații Primăriei

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri