TOPUL SĂRĂCIEI - Clasamentul comunelor ieşene după bugetul propriu. Jumătate din ele nu îşi pot plăti nici angajaţii
Dintre aceste 93 de UAT-uri, 4 au venituri proprii sub un milion de lei, în schimb bugetul de (...)
citeste totmarti, 31.01.2023
Un grup de studenţi din anul al VI-lea de la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a trimis o plângere pe adresa redacţiei „Ziarului de Iaşi” în legătură cu faptul că trebuie să achiziţioneze din buzunarul propriu, an de an, materiale pentru procesul didactic în valoare de sute de lei.
Cuplat cu banii pe care îi dau pentru instrumentarul medical care să îi ajute în procesul didactic, la finalul studiilor, chiar dacă au fost înscrişi pe locuri finanţate de stat, cu taxă zero, rămân cu o gaură în buget echivalentul cu taxa pe un semestru sau chiar pe un an de zile.
„Am intrat acum în ultimul an de studiu şi în ultimii trei ani am cumpărat o bună parte dintre materialele sanitare pe care le folosim în lucrările practice. Şi practica este aceeaşi, am văzut listele cu achiziţii pe care le avem de făcut atât noi, cât şi colegii din ani mai mici: alte sute şi mii de lei pe care le dăm în special pe consumabile. Citim în presă cum universitatea câştigă milioane de euro din taxele studenţilor străini, dar noi trebuie să ne cumpărăm chiar şi materialele elementare”, a declarat unul dintre semnatarii scrisorii pentru „Ziarul de Iaşi”.
Publicaţia noastră a confirmat situaţia discutând cu mai mulţi studenţi de la UMF care sunt înscrişi în diferiţi ani de studiu la Medicină Dentară: în primii doi ani se predau materii de trunchi comun cu Medicina Generală, iar din anul al III-lea, când începe practica propriu-zisă, încep şi achiziţiile. O parte dintre acestea se referă la instrumentarul pe care tinerii urmează să-l utilizeze pe toată perioada studiilor: spatule, portamprente, plăcuţe, boluri de cauciuc etc. O altă parte se referă strict la instrumentele ce urmează a fi folosite la lucrările practice, a căror cost total ajunge la circa 1.000 de lei. Acestea din urmă sunt diferite machete de dinţi care prezintă unele afecţiuni, care costă peste 300 de lei / machetă, seturi de turbine şi contraunghiuri care pornesc de la 500 de lei şi pot costa şi 1.000 de lei, cât şi consumabile de tipul frezelor.
Însă studenţii primesc „liste de cumpărături” şi consumabile de uz medical, ce trebuie achiziţionate câte o bucată / grupa de studenţi. „Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia unei astfel de liste. Un calcul rapid cu materialele disponibile la diferite linkuri online arată că studenţii achitau, pe grupă, circa 1.000 de lei pe diferite tipuri de cimenturi, dezinfectanţi, paste pentru mulaje etc. „Ni s-a spus de multe ori, an de an, că toate materialele ne vor fi asigurate de către universitate, dar nu s-a întâmplat niciodată. Facultatea nu a avut să ne dea nici măcar un ac de glicemie sau o pereche de mănuşi. Am spus că poate aşa a fost «pe vremea noastră» şi că generaţiile de acum o vor duce mai bine. Dar am aflat că şi cei care încep acum anul al III-lea trebuie să îşi cumpere la începutul anului universitar diferite materiale didactice, spre exemplu un model special de parodontologie care costă 350 de lei”, au mai spus studenţii în plângerea trimisă către redacţie.
Contactaţi de către „Ziarul de Iaşi”, reprezentanţii conducerii universităţii au spus că sunt la curent cu aceste probleme de la Facultatea de Medicină Dentară şi că s-au făcut eforturi în ultimii ani pentru a limita cât mai mult contribuţiile studenţilor. Decanul facultăţii, prof.dr. Monica Tatarciuc, confruntată cu listele de achiziţii pentru studenţi, a precizat că a solicitat deja ca achiziţiile respective să fie retrase şi să nu mai fie făcute de către studenţi. Decanul a spus însă că, în ceea ce priveşte instrumentarul, studenţii au şansa de a realiza practică mai des şi tot ce îşi achiziţionează le rămâne lor la finalul studiilor.
„Ei îşi cumpără un instrumentar pe care-l păstrează din anul al III-lea până când vor deveni medici şi vor folosi instrumentele respective ani de zile. Nu le ia nici facultatea, nici altcineva, ci provin din trusa proprie. Pentru manoperele de bază ei primesc aceste instrumente de la clinicile unde lucrează, dar sunt şi lucruri pe care le facem în afara acestui barem obligatoriu, care impun o dotare suplimentară. Cine doreşte şi le cumpără, dar cine nu are resurse a primit şi sponsorizare din partea facultăţii”, a explicat prof.dr. Monica Tatarciuc.
Aceasta a mai precizat că sunt situaţii de practică în care la un fotoliu dentar participă 4-5 studenţi, în funcţie de orar şi programare, iar la dotarea scaunului există o singură linie cu un singur set de instrumente. Dacă vor toţi studenţii să lucreze în intervalul de timp, trebuie să aibă fiecare kitul propriu, pentru că după o utilizare instrumentele trebuie obligatoriu sterilizate şi trusele de la alte scaune nu sunt disponibile pentru că sunt folosite în acel moment, la rândul lor.
„Eu am discutat la materia la care am bănuit că a fost această problemă, mi s-a confirmat că aşa este, iar coordonatorul de activitate a trimis mesaj şefului de an să nu mai cumpere materialele respective. Vă spun că din acest moment acest lucru nu se va mai petrece. În egală măsură vă spun că uşa mea este deschisă şi studenţii pot veni să îmi spună aceste lucruri. Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor care învaţă pe liniile de predare în franceză care mi-au spus că ei şi-au adus mai multe materiale şi instrumente pentru că doresc să lucreze ce nu au putut în pandemie şi vor să le creăm condiţii în afara procesului didactic”, a mai susţinut prof.dr. Monica Tatarciuc.
Aceasta a mai explicat că în luna iulie a fost demarată o achiziţie publică la nivelul universităţii pentru achiziţionarea materialelor consumabile necesare în procesul didactic, cu o valoare de aproape 240.000 de lei. Decanul a confirmat că şi în trecut studenţii au contribuit şi au cumpărat astfel de materiale, dar a spus că pe viitor acest lucru se va schimba.
Cuvinte cheie: + studenti, medicina, dentara, Grigore T. Popa
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un cuplu rus a fost arestat pentru o conversaţie anti-război într-un restaurant
Cum arată biroul anului 2023? Topul tendințelor care vor modela cererea de spații pentru birouri
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?
Mâine, Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Manifestările de la Iaşi
Consilii de administraţie noi la două societăţi importante ale Primăriei
Site nou: Primăria îşi schimbă faţa pe on-line. Să vedem cum va sta cu năravurile!
Proiect educaţional lansat în Franţa, găzduit mâine de Colegiul “Racoviţă”
Programul Teatrului Luceafărul din această săptămână. Cât costă biletul?
Efectele benefice asupra organismului ale unei simple cafele cu lapte
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Gunoaie de Germania, oprite la intrarea în România. 12 tone de deșeuri trimise înapoi
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III) |
Briscan ZARAO lume fără SUA |
Cristina DANILOVNefericitul |
Mihai DORINUnificatori şi dezbinatori (I) |
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.