Lucrare plătită înainte de a fi terminată şi recepţionată

Ministerul Sănătăţii confirmă: anchetă DNA la Institutul „Socola”

marți, 24 august 2021, 01:50
2 MIN
 Ministerul Sănătăţii confirmă: anchetă DNA la Institutul „Socola”

Deşi am cerut informaţiile în baza Legii 544, oficialii guvernamentali au avut nevoie de mai bine de 30 de zile, termenul maxim de răspuns, pentru a ne transmite oficial două rânduri: că nu pot să ne dea raportul corpului de control realizat la Iaşi. Au confirmat însă indirect că acesta a ajuns la DNA.

 

Ministerul Sănătăţii confirmă informaţiile publicate de „Ziarul de Iaşi”, în momentul schimbării managerului Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Am solicitat, la schimbarea conducerii din urmă cu o lună, ca ministerul să ne pună la dispoziţie concluziile raportului corpului de control care a stat la temelia demiterii lui Bogdan Şaramet. Ministerul Sănătăţii a avut nevoie de puţin mai mult de o lună pentru a oferi un răspuns de cinci rânduri, în care să ne spună că nu ne poate da raportul. Din acest răspuns, însă, se confirmă informaţiile obţinute de la sursele noastre, că o anchetă penală mai amplă a DNA este în derulare la Socola.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, transmisă Ministerului Sănătăţii, referitoare la raportul de control întocmit în urma verificărilor efectuate la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi, vă comunicăm că în conformitate cu art. 12 alin. 1 lit e din Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, raportul de control nu poate fi făcut public, având în vedere că a fost transmis organelor de cercetare penală, la solicitarea acestora, pentru soluţionarea unui dosar aflat în instrumentare”, se precizează în răspunsul citat. Prin urmare, nu ministerul a fost cel care, văzând concluziile raportului, a trimis informaţiile către organele de cercetare penală pentru a face verificări suplimentare. Aspectele din corpul de control s-au suprapus pe ancheta care se afla deja în desfăşurare de mai mult timp.

Bogdan Şaramet a fost demis pe 21 iulie, iar la momentul respectiv, sursele noastre din cadrul unităţii medicale au explicat că în raportul corpului de control, una dintre cele mai mari probleme identificate se referea la contractul pentru schimbarea instalaţiei de alimentare cu apă potabilă din curtea spitalului. Aceasta era funcţională din 1970, dar au existat acuzaţii de plăţi ilegale realizate către contractori. Mai exact, lucrarea ar fi fost plătită integral şi recepţionată înainte ca aceasta să fie finalizată complet.

 

 

Comentarii