De Sănătate

Punem punctul pe știi

Persoanele care mănâncă ciocolată sunt mai fericite

vineri, 18 martie 2022, 10:12
3 MIN
 Persoanele care mănâncă ciocolată sunt mai fericite

Ciocolata este dulcele preferat al celor mai mulți dintre oameni, pentru că induce o stare de bine, însă dăunează mereu siluetei noastre și chiar și sănătății. Ei bine, dacă vrei să mănânci ceva dulce, ciocolata neagră este perfectă pentru oricine, chiar dacă este mai… amăruie.

Chiar și ciocolata neagră îți poate da o stare de bine și, potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, persoanele care consumă zilnic 30g de ciocolată neagră cu 85% cacao sunt mai fericite. Oamenii de știință au descoperit că aceste îmbunătățiri ale dispoziției au fost asociate și schimbărilor microbiene din tractul gastrointestinal.

46 de persoane au participat la acest studiu și au consumat zilnic câte 30g de ciocolată neagră cu 85% cacao, 30g de ciocolată neagră cu 70% cacao sau n-au consumat deloc timp de trei săptămâni. Dispoziția participanților a fost măsurată folosind un sistem psihologic care conține 20 de adjective care indică stări negative sau pozitive. De asemenea, pentru a determina efectele asupra microbiomului tractului intestinal, au fost analizate și fecalele participanților.

Potrivit cercetărilor din Coreea, câteva bucățele de ciocolată ne pot îmbunătăți dispoziția. Mai mult, aceștia au descoperit că adulții sănătoși care consumau zilnic un total de 30g de ciocolată neagră cu 85% cacao erau mai fericiți comparativ cu cei care mâncau ciocolată cu mai puțină cacao sau nu consumau deloc.

Aceste beneficii sunt valabile doar pentru ciocolatele negre cu 85% cacao, pentru că au o cantitate redusă de zahăr, grăsimi și alți aditivi precum coloranți și ulei de palmier.

În comparație cu ciocolata cu lapte, realizată din boabe de cacao, unt de cacao, zahăr și pudră de lapte, ciocolata neagră cu 85% cacao presupune că 85% din produs este făcut din cacao, iar restul de 15% tinde să conțină zahăr, vanilie și alte ingrediente extrase, acesta fiind și motivul pentru care are o aromă mai puternică și amăruie.

Poate nu știai, dar ciocolata cu lapte conține, în general, doar 20% cacao la produsele din Europa și 10% la produsele din America.

Astfel în urma studiului, s-a descoperit că dispozițiile negative erau reduse semnificativ în grupul participanților care consumau ciocolată neagră cu 85% cacao, dar nu și în grupul care consuma ciocolată cu 70% cacao.

Ce beneficii are cacaoa

Cacaoa este bogată în fibre, fier și fitochimicale cunoscute pentru susținerea sistemului imunitar și reducerea riscului de apariție a bolilor precum: cancer, demență, artrită, boli cardiovasculare și chiar accident vascular cerebral.

Cacaoa este bogată în multe minerale și conține inclusiv fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan și cupru. Magneziul de care dispune boaba de cacao este un mineral necesar pentru peste 300 de reacții enzimatice diferite din corpul uman, dar lipsit din dietele multor oameni, în timp ce fosforul, magneziul și manganul sunt vitale pentru oase sănătoase.

Pe de altă parte, cuprul și fierul sunt necesare pentru producerea celulelor roșii din sânge care furnizează oxigen corpului.

Ficatul se bucură când primeşte ciocolata amăruie

Ficatul și inima au cel mai mult de câștigat dacă vei consuma ciocolată amăruie, pentru că, potrivit medicilor, consumul de ciocolată neagră cu minimum 70% cacao previne stresul oxidativ asupra ficatului, prevenind sau încetinind progresia leziunilor hepatice, cum ar fi steatohepatita, adică ficatul gras.

Beneficiile ciocolatei negre se datorează antioxidanților din compoziția boabelor de cacao, care inhibă un mecanism ce determină în mod normal fibroza ficatului, potrivit NCBI – National Center for Biotechnology Information.

Potrivit studiilor, NADPH oxidaza (nicotinamin adenin dinucleotid fosfat oxidaza) are un rol major în dezvoltarea stetohepatitei non-alcoolice (NASH). Din acest motiv, se recomandă consumul de ciocolată amăruie în cazul pacienților predispuși la apariția acestor afecțiuni hepatice.

Cu toate acestea, moderația este importantă, astfel că nu trebuie să consumăm mai mult de 50 de grame de ciocolată amăruie pe zi.

Ciocolata amăruie are și efect de îmbunătățire a funcției endoteliale și inhibă agregarea plachetară, prevenind astfel episoadele de inflamație, precum și hipertensiunea portală.

În plus, consumul de ciocolată neagră este asociat cu un risc mai mic de diabet, boli cardiace și poate regla în mod natural nivelul de colesterol și transaminaze din sânge.

Comentarii