Peste 12.000 de dosare la cele cinci universităţi de stat din Iaşi

vineri, 16 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Peste 12.000 de dosare la cele cinci universităţi de stat din Iaşi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a ajuns la circa 7.200 de dosare depuse în procesul de admitere în cea de-a patra zi de la începerea oficială a procedurii. Cifrele de aici, dar şi de la restul universităţilor ieşene, arată faptul că numărul dosarelor depuse de către candidaţi (sau a candidaţilor unici în cazul instituţiilor de învăţământ specializate) va fi mai mare anul acesta decât în 2020. În 2020 însă, deşi an puternic afectat în acea perioadă de pandemie, a fost un an record la nivelul numărului de candidaţi, prin urmare 2021 are potenţialul de a stabili noi borne din acest punct de vedere.

În cazul UAIC, cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – 1.521, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 1.166, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice – 807, şi Facultatea de Drept – 803. Şi la specializările unde numărul de studenţi este de regulă mai redus sunt depuse doare de ordinul zecilor, chiar sutelor, iar în momentul de faţă UAIC şi-a acoperit, pe hârtie, numărul de locuri la buget şi cel de la taxe.

Pe lângă aceste dosare la Cuza mai sunt aproape 800 de candidaţi pe locurile destinate românilor de pretutindeni. Şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” se pregăteşte să-şi acopere integral numărul de locuri scoase la concurs la buget, fiind 571 de dosare depuse pe 648 de locuri. Cea mai mare concurenţă se înregistrează, până acum, la Facultatea de Medicină Veterinară – unde sunt 95 de locuri la buget şi 30 la taxă, fiind depuse 165 de dosare, dintre care 61 doar pe parcursul zilei de astăzi.

O treime dintre dosare au fost depuse, în cazul Agronomiei, pe parcursul zilei de ieri, 187 din totalul de 571. Luând în calcul candidaţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, pe cei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, până în prezent sunt peste 12.000 de dosare depuse pentru studiile de licenţă în anul universitar 2021 – 2022. 

Comentarii