anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Plângere la DNA împotriva ministrului Educaţiei, depusă de Liga Studenţilor Iaşi

GALERIE
sorin cimpeanu
 • sorin cimpeanu
- +

Liga Studenţilor Iaşi a anunţat, miercuri, că a depus plângere la DNA împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu, studenţii reclamând presiunile pe care ministrul le-ar fi făcut la adresa universităţilor pentru revenirea la cursuri în format fizic.

"Liga Studenţilor (LS IAŞI) a depus o plângere penală la DNA - structura centrală împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru presiunile exercitate asupra universităţilor în vederea revenirii intempestive la activitatea didactică în format fizic (on-site), cu încălcarea normelor legale în vigoare şi a predictibilităţii organizării activităţii academice", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de către Liga Studenţilor Iaşi.

Studenţii reclamă lipsa unor soluţii "pertinente" care să vină în sprijinul lor, tinerii fiind obligaţi să îşi găsească în timp record un loc de cazare.

Totodată, Liga Studenţilor avertizează că există studenţi care intenţionează să îşi dea universităţile în judecată şi să ceară daune-interese pentru nerespectarea contractelor de şcolarizare şi a condiţiilor prezentate la începutul anului universitar, respectiv la începutul semestrului.

"Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat săptămâna trecută că nu mai există bază legală pentru continuarea activităţii didactice în format on-line sau hibrid şi că este necesară revenirea imediată la cursuri în format fizic. Cîmpeanu a dezinformat şi minţit în mod deliberat asupra aspectelor juridice şi asupra faptului că universităţile riscă să îşi piardă finanţarea şi acreditarea. Liga Studenţilor (LS IAŞI) consideră că miza haosului generat de Sorin Cîmpeanu este găsirea unui pretext pentru înaintarea pe repede-înainte a unui nou proiect de lege a educaţiei, bazat pe proiectul România Educată, şi motivat de aparenta lipsă de soluţii şi instituţii juridice în actuala Lege nr. 1/2011, care a fost masacrată pentru interesele proprii ale cartelurilor din educaţie în timpul guvernărilor susţinute de PSD, PNL, ALDE şi UDMR", se mai arată în comunicatul Ligii Studenţilor Iaşi, citat de news.ro.

Studenţii susţin că haosul actual este similar cu cel de la începutul anului universitar, când anumite universităţi şi-au îndemnat studenţii să se cazeze şi să îşi caute chirie, ca ulterior să li se transmită că nu mai este nevoie să rămână în centrul universitar, activitatea didactică desfăşurându-se online.

"Acum, studenţii au fost chemaţi brusc, de pe o săptămână pe alta, să revină fizic la ore, deşi mulţi nu dispun de cazare, iar efectele măsurilor luate de guvern în perioada stării de alertă a afectat situaţia socio-economică a multor familii care acum nu îşi mai permit plata unei chirii într-un centru universitar. Din păcate, revenirea intempestivă la cursuri în format fizic convine multor rectori, aceştia văzând în ea o oportunitate de redresare financiară a universităţilor prin încasarea de taxe de cazare şi taxe de restanţe sau de refacere a activităţii didactice", arată reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) propune Ministerului Educaţiei şi instituţiilor de învăţământ superior revenirea imediată la organizarea activităţii de cazare din căminele universităţilor cu ocuparea spaţiilor de cazare la capacitatea de dinainte de starea de urgenţă (martie 2020).

Totodată, studenţilor care doresc să accepte un coleg în plus în cameră, pe bază de pat pliabil, să li se permită acest lucru.

Liga Studenţilor mai cere acordarea din fondurile proprii ale universităţilor a unei subvenţii de cazare pe baza contractului de închiriere, cel puţin egală cu media tarifelor de cazare practicată de către fiecare universitate în parte, pentru studenţii care nu sunt cazaţi în căminele universităţii şi care sunt constrânşi de situaţie să stea în chirie.

În plus, studenţii solicită adoptarea unei perioade de tranziţie de cel puţin o lună, în care să se permită participarea în format hibrid la activitatea didactică (transmiterea on-line a cursurilor şi seminarelor desfăşurate fizic, similar cu modul în care s-a procedat în învăţământul preuniversitar în cazul elevilor care au intrat în izolare sau carantină).

Studenţii mai cer introducerea prin ordin de ministru a unei amnistii generale în ceea ce priveşte absenţele şi a taxelor pentru restanţe sau refacerea activităţii didactice pentru studenţii care nu au cazare în centrul universitar în care studiază, pentru a nu le periclita situaţia academică şi a le bloca accesul în sesiunea de examene.

"Facem apel la guvernanţi şi la rectorii universităţilor să fie atenţi la nevoile şi solicitările studenţilor. Am susţinut mereu întoarcerea la formatul fizic (on-site), însă studenţii au nevoie de predictibilitate şi nu de decizii luate peste noapte. Demersul nostru nu este unul de susţinere a şcolii on-line şi de combatere a întoarcerii la normalitate, ci de protejare a predictibilităţii, stabilităţii şi securităţii raporturilor juridice în actul educaţional, venind în ajutorul studenţilor care au într-adevăr nevoie de soluţii, nu a celor care preferă învăţământul on-line din comoditate. Am avertizat constant în ultimii doi ani asupra faptului că măsurile iraţionale ale guvernanţilor din perioada stării de urgenţă şi de alertă prin care a fost suprimată economia va duce la mari probleme sociale, de natură să determine un val de abandon universitar în învăţământul superior. Cea mai bună soluţie este flexibilizarea până la finalul anului curent a modalităţii de desfăşurare a activităţii didactice şi descentralizarea măsurilor până la nivel de departament sau specializare, pentru a duce decizia când mai aproape de student, care este beneficiarul actului educaţional", a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Potrivit acestuia, ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu "a perturbat în mod grav viaţa academică prin anunţurile sale panicarde şi mincinoase privitoare la lipsa de temei legal al unei tranziţii".

"În situaţia în care rectorii universităţilor nu vor înţelege să respecte aceste principii fundamentale de drept, vom sesiza organele abilitate cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi vom susţine studenţii în acţionarea în instanţă a universităţilor pentru modificarea unilaterală a contractelor şi a condiţiilor de studiu în timpul executării lor, în vederea obţinerii de daune-interese", a adăugat Cosmin-Gabriel Glovnea, lider al Ligii Studenţilor Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.