De Business

Punem punctul pe știi

Povestea unei afaceri pornite de pe băncile şcolii. Are clienţi în patru ţări!

luni, 14 ianuarie 2019, 02:50
6 MIN
 Povestea unei afaceri pornite de pe băncile şcolii. Are clienţi în patru ţări!

David Burcovschi şi-a deschis acum 8 luni propria firmă de IT şi are doi angajaţi şi patru colaboratori. El vrea anul acesta să ajungă la 15 salariaţi.

Unul dintre cei mai tineri anteprenori din judeţul Iaşi şi-a început propria afacere încă de pe vremea când era elev în clasa a IX la Liceul de Informatică. Atunci a vândut primul produs creat de el, un website pentru admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. După 5 ani de muncă pe domeniul IT, David Burcovschi şi-a deschis acum 8 luni propria firmă, “D>Soft” şi are doi angajaţi cu care lucrează cot la cot. Spune că scopul său este să ducă numele României peste hotare prin proiectele sale, iar în 2019 să ajungă la un număr de 15 angajaţi. Deşi e deschisă de puţin timp şi este o firmă mică, începutul este unul promiţător deoarece cifra de afaceri pe cele opt luni este de 25.000 de euro.

Ce face firma lui David

Până în prezent, David a realizat 150 de proiecte pentru clienţi, atât din România, cât şi din Japonia, Scoţia şi Spania. “Afacerea mea constă în a realiza aplicaţii web, aplicaţii mobile, graphică, webdesign, software la comandă pentru clienţi persoane fizice sau juridice, oferim de asemenea şi infrastructură hardware şi software necesară rulării lor. Pe lângă cei doi angajaţi mai am şi patru colaboratori ca freelanceri. Lucrez cu ei atât la partea de testare cât şi la partea de codare, iar proiectarea o fac eu. Angajaţii mei sunt foarte bine pregătiţi şi reuşim împreună să biruim orice obstacol. Nu am încercat şi alt gen de afacere din simplul motiv că ştiu ce vreau, ştiu ce îmi place şi nu are rost să pierd timp încercând lucruri când deja am descoperit la ce sunt bun”, povesteşte tânărul ieşean. David este student în primul an de facultate la FEEA, Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, specializarea Informatică Economică şi spune că a ales această cale pentru că economia şi zona de afaceri merg foarte bine mână în mână cu informatica, pe care este specializat foarte bine. “Să ai o afacere la vârsta asta e o provocare, o afacere este bazată 60% pe decizii, apoi pe oameni. Contează şi mediul, clienţii, serviciile şi produsele pe care le oferi. E un lucru frumos care îţi aduce satisfacţii, te face să gândeşti strategii de bătaie pe piaţă, să analizezi piaţa, cerinţele, să coordonezi o echipă, te ţine mereu în acţiune”, spune David plin de entuziasm.

“Inteligenţa artificială este viitorul”

Tânărul spune că nu s-a confruntat, de când are firma, cu probleme de legislaţie, deoarece îi place să respecte legea dar şi-ar dori totuşi, ca taxele să fie mai mici. În cazul lui, ca şi în cazul altor tineri anteprenori din România, statul nu prea îi ajută pe cei care îndrăznesc să se dezvolte în ţară. Şi-a început afacerea cu o investiţie de 10.000 de lei, mai exact, şi-a cumpărat un laptop, mobilier şi calculatoare pentru angajaţi, pe care le-a recondiţionat şi merg strună. “Licenţe software nu, pentru că folosim software open source: linux, mysql, apache, php, şi nu avem nevoie de achiziţie de licenţe”, explică David. Părinţii sunt cei care îl ajută cu organizarea birocratică a firmei şi lucrurile care îi fură timp, cum ar fi transportul, actele, etc. Spune că în timpul liber învaţă lucruri noi, cum ar fi noţiuni ce ţin de machine learning. Îşi propune să ajungă să facă singur algoritmi pentru astfel de programe, deoarece inteligenţa artificială este viitorul, în opinia lui. În rest mai este pasionat de aeromodelismul, electronică, şi mai nou, vrea să înveţe să cânte la pian.

Sistem pentru un spital din Japonia

Întrebat de ce nu a plecat la studii în afară, la o universitare de top din Anglia ori altă ţară, tânărul anteprenor ieşean spune că nici nu se gândeşte să plece. Faţă de alţi tineri de vârsta lui, el vede altfel lucrurile. “Voi rămâne în ţară orice ar fi, îmi iubesc ţara, vreau binele ei, vreau să o schimb şi doresc să lansez inclusiv un partid politic în viitorul apropiat pentru a atrage oameni ce gândesc la fel ca mine. Sunt patriot aş putea zice ultranaţionalist pentru că îmi doresc o Românie prosperă, muncitoare, curată şi educată. De ce să plec în afară când universitatea unde sunt oferă un nivel foarte bun de educaţie? Îmi place facultatea unde sunt, universitatea unde merg, nu cred că în afară curge lapte şi miere, cred că trebuie să credem în România mai mult şi în ce oferă ea”, mărturiseşte IT-istul. Reuşeşte să contracteze proiecte prin recomandările clienţilor mulţumiţi. Spune că a ajuns să fie cunoscută fima lui datorită calităţii pe care o oferă şi a seriozităţii. Pe lângă proiecte începute de la zero, mai oferă şi proiecte de mentenanţă, în funcţie de solicitări. Unul dintre proiectele pentru Japonia a constat într-un sistem integrat de gestiune pentru un spital, care presupunea şi o hartă pe care puteai urmări în timp real personalul spitalului.

Care este visul său

Dar face proiecte şi de gestiune a restaurantelor, a comenzilor, a firmelor de transport etc. “Practic putem realiza orice fel de proiect. aplicaţii web, desktop, putem acoperi o gamă largă de servicii. Am învăţat şi algoritmi de bază, am oameni specilizaţi care fac doar magazine online. Îmi doresc să investesc în digitalizarea României, în digitalizarea instituţiilor. Multe mai fac hârtii la mână, dar se pot rezolva multe lucruri prin automatizare. Când mă duc să plătesc un impozit nu vreau să fiu nevoit să merg în altă parte să iau un aviz, vreau să fie interconectate datele”, mai povesteşte acesta. Recunoaşte însă că oamenii sunt încă reticenţi când vine vorba de tehnologie şi că sunt domenii de activitate unde încă nu se acceptă soluţiile digitale. Visul lui este ca firma “D>Soft” să crească organic, încet şi sigur, prin câştigarea încrederii clienţilor. Iar cheia succesului, în opinia lui, este modul în care abordezi şi înţelegi problemele acestora. Crede că o problemă înţeleasă e pe jumătate rezolvată şi că în IT, dacă nu eşti la zi cu noutăţile din domeniu, pierzi în faţa pieţei. Pe pagina sa de facebook, David Burcovschi anunţă deja un proiect nou. Lansarea unei platforme pentru comerţul cu case de lemn la commandă. Este vorba despre o platformă complexă ce face atât management de oferte cât şi gestionarea plăţilor dar are şi alte funcţii care ajută producătorii să interacţioneze cu clienţii. Pentru David, anul 2018 a fost unul plin, a susţinut examenul de bacalaureat, s-a înscris la facultate şi cam în acelaşi timp, şi-a înfiinţat şi firma de IT. Pentru a fi vizibil oficial pe piaţă. 

 

 

Comentarii