Prezența premierului Nicolae Ciucă la Iași, o garanție a susținerii guvernamentale pentru marile proiecte locale (P)

joi, 26 ianuarie 2023, 12:34
3 MIN
 Prezența premierului Nicolae Ciucă la Iași, o garanție a susținerii guvernamentale pentru marile proiecte locale (P)

În următorii doi ani, marile proiecte ale județului Iași vor atinge maturitatea mult așteptată de întreaga suflare ieşeană. Prezența la Iași a premierului Nicolae Ionel Ciucă reprezintă o garanție a susținerii guvernamentale pentru marile proiecte locale, de la Aeroportul Iași, la autostrăzi, infrastructură rutieră, culturală, sportivă, etc. De altfel, premierul a dat asigurări că “de la drumurile de acces către aeroport, la conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8 și la realizarea Autostrăzilor A7 și A8, toate aceste investiții se regăsesc între prioritățile Guvernului pentru a oferi municipiului Iași și Moldovei infrastructura de transport de care au nevoie pentru a valorifica oportunitățile de dezvoltare”.

În susținerea acestei afirmații dau exemplul cel mai clar al administrației liberale a județului Iași care, având sprijinul Guvernului României, dezvoltă cea mai mare investiție județeană a ultimului deceniu: Aeroportul Internațional Iași. Finanțarea europeană atrasă de aerogara ieșeană pentru construcția noului terminal T4 a fost completată de fonduri guvernamentale. Valoarea totală a proiectului este de 80 milioane euro. Construcția  noului terminal, T4, asigurarea porților de îmbarcare suplimentare și a unei parcări extinse va crește  numărul de pasageri procesați la 3,3 milioane, ceea ce înseamnă dublarea activității aeroportului și facilități suplimentare de cargo. Toate acestea au fost posibile într-un timp atât de scurt datorită eforturilor conjugate ale administrației locale și guvernamentale.

În ultimele luni, au fost înregistrate progrese notabile pe cele două importante proiecte de infrastructură rutieră mare: autostrăzile A7 și A8. Și aici, colaborarea și consensul instituțional între nivelul local și cel guvernamental a fost esențială, pentru că a ajutat la depășirea unor borne birocratice. În spatele acestor progrese au stat numeroase întâlniri atât pe plan local cât și deplasări la instituțiile guvernamentale pentru identificarea celor mai bune soluții care să faciliteze urgentarea implementării celor două proiecte de autostradă. În prezent, două loturi din Autostrada A8 au fost scoase la licitație, cu finanțare prin PNRR. Este vorba despre capetele montane, la care previzionăm că vor începe lucrările în primăvara anului 2024. În funcție de evoluția studiului de fezabilitate se va face o analiză pentru a stabili dacă anumite tronsoane pot fi scoase mai devreme la licitație, astfel încât să putem avea constructori pe zonele prioritare, cum este secțiunea Ungheni – Moțca. În cazul autostrăzii A7, 9 din 13 loturi sunt deja contractate, iar 4 loturi în contestații. Pe o parte din aceste șantiere au început lucrările. În primăvară, toate cele 13 loturi vor fi în lucru, iar în premieră pentru România 322 de kilometri de autostradă vor fi în execuție în același timp. Avem încredere că, în toamna anului 2025, se va putea circula în integralitate pe A7, de la Ploiești până la Pașcani, urmând apoi să fie implementat și tronsonul Pașcani – Suceava – Siret.

Mai departe, legătura între România și Republica Moldova va fi întărită prin construcția Podului peste Prut de la Ungheni. În cazul acestei lucrări urmează, în cel mai scurt timp, începerea procedurii de licitație pentru execuția lucrărilor. Acest proiect de anvergură guvernamentală este de largă importanță pentru regiunea noastră, întrucât asigură legătura dintre Autostrada A8 și Republica Moldova. Valoarea investiției se ridică la peste 40 milioane de euro, finanțată din fonduri externe nerambursabile și bugetul de stat. 

 

Alexandru Muraru,

Deputat și președinte PNL Iași

 

 

Comentarii