anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Prima zi de admitere. Peste 2.000 de dosare au fost depuse la universităţile din Iași

GALERIE
admitere
 • admitere
- +

Universităţile din Iaşi raportează primele rezultate de la admiterea pentru anul universitar 2019-2020, în condiţiile în care ieri a început procesul de depunere a dosarelor şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

 „Cuza” - La UAIC au fost depuse în total 1.579 de dosare în prima zi, cele mai multe fiind la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 342. Mai multe dosare au fost depuse şi Facultatea de Informatică - 162, Facultatea de Litere - 196, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 249 sau Facultatea de Ştiinţe Social-Politice. Cele mai puţine dosare au fost depuse la facultăţi de profil ştiinţific sau vocaţional - 13 la Fizică, 14 la Teologie Ortodoxă şi 4 la Teologie Romano-Catolică. Astfel, din cele 3.500 de locuri la licenţă pe care UAIC le scoate la concurs, au fost depuse în total 1.579.

UMF - Un număr mai exact de candidaţi îl găsim la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, unde prin prisma faptului că are loc un examen scris pentru a putea fi declarat admis, din tematici diferite în funcţie de facultatea, cel mai probabil, un candidat nu va merge şi la Facultatea de Medicină Generală şi la cea de Medicină Dentară. Un caz şi mai concret este Universitatea Tehnică, unde un candidat se poate înscrie cu un singur formular la oricâte facultăţi doreşte. În cazul UMF, în prima zi au fost 334 de dosare depuse, în contextul în care sunt 725 de locuri scoase la licenţă. În mod concret, la Facultatea de Medicină au fost cele mai multe dosare depuse, 238 în total, în timp ce la Facultatea de Medicină Dentară au fost 43, la Farmacie - 17, iar la Bioinginerie Medicală - 36.

Universitatea Tehnica-Absolvenţii de liceu s-au înghesuit în cursul zilei de ieri pentru a-şi depune dosarele de admitere la Universitatea Tehnică. Peste 300 de candidaţi şi-au depus în cursul zilei de ieri dosarele, de trei ori mai mulţi decât pe durata săptămânii trecute. Cei mai mulţi dintre cadidaţii de ieri au ales să se înscrie la Automatică şi Calculatoare, la Arhitectură, dar şi la Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Practic, mai bine de jumătate dintre dosarele depuse în cursul zilei de ieri s-au dus către aceste trei facultăţi. Fenomenul poate fi explicat prin faptul că cei care doresc să urmeze cursurile Facutăţii de Automatică şi Calculatoare (AC) sau pe cele ale Facultăţii de Arhitectură au la dispoziţie doar câteva zile pentru a depune actele necesare, perioada pentru înscrierea la AC fiind 15-20 iulie, iar pentru Arhitectură15-18 iulie, după aceste date urmând să se desfăşoare probele examenului de admitere.

La celelalte facultăţi, viitorii studenţi vor putea să îşi depună dosarele până pe data de 25 iulie, la Politehnica ieşeană admiterea începând de săptămâna trecută, de pe data de 10 iulie, cu excepţia Facultăţii de Arhitectură şi a celei de Automatică şi Calculatoare. În prima săptămână de admitere, în perioada 10-14 iulie, au fost depuse 128 de dosare, pentru locurile la buget şi taxă, iar în cursul zilei de ieri, 348 de dosare: 338 pentru locurile la buget, iar 10 pentru cele la taxă.

Facultatea cu cele mai multe dosare depuse ieri este Automatică şi Calculatoare, cu 105 pentru locurile la buget şi 3 pentru cele la taxă, fiind disponibile 308 locuri la buget şi 19 la taxă. De asemenea, la Facultatea de Arhitectură au fost depuse 48 de dosare la buget, iar la Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au fost depuse 45 de dosare. La masterat sunt 1.588 de locuri la buget şi 740 la taxă.

USAMV - În cazul USAMV, prima zi de admitere a adus 81 de dosare, ce au fost depuse la cele patru facultăţi. Cele mai multe dosare au fost la Agricultură, 42, cele mai puţine au fost la Horticultură - 5, în timp ce la Zootehnie au fost 16 dosare depuse, iar la Medicină Veterinară - 18. Anul trecut, la Medicină Veterinară au fost doar o treime din dosarele depuse acum doi ani în contextul în care s-a introdus şi aici un examen scris, tip grilă, similar cu cel de la admiterea la UMF. O surpriză faţă de anul anterior, când nu a avut mare căutare, este linia de predare în limba engleză de la Medicină Veterinară, care a strâns nouă dosare în prima zi, în contextul în care sunt locuri cu taxă în valută. În total, USAMV scoate la concurs 640 de locuri la buget şi 295 la taxă, existând locuri speciale pentru rromi, absolvenţii din mediul rural şi românii de pretutindeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.