anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Primul fost parlamentar ieşean care îşi câştigă în instanţă aşa-numita „pensie nesimţită”: un fost FSN-ist. Ţineţi-vă bine: urmează valul celorlalţi!

GALERIE
vasile diacon, fost parlamentar
 • vasile diacon, fost parlamentar
- +

Foştii parlamentari au început să-şi ia pensiile înapoi. După doar doi ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, un fost reprezentant al ieşenilor i-a convins pe magistraţii Tribunalului că merită un plus la pensie. Sentinţa mai trebuie confirmată însă de instanţa superioară, întrucât Camera Deputaţilor a declarat apel. Cine este acest prim câştigător?

FOTO: Vasile Diacon, fost deputat de Iaşi din partea FSN

 

Vasile Diacon a fost deputat de Iaşi din partea Frontului Salvării Naţionale în primul Parlament de după evenimentele din decembrie 1989, în perioada 1990-1992. În 2015, Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat, foştilor parlamentari acordându-li-se dreptul la o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” în valoare de 40%, 60% sau 80% din indemnizaţia medie din ultimele 12 luni, în funcţie de numărul de mandate. Ea se acorda însă abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, fiind condiţionată doar de contribuţia timp de minim 11 ani la fondul general de pensii. În februarie anul trecut, Parlamentul a adoptat în şedinţă comună, fără voturi împotrivă, propunerea PSD de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foştii deputaţi şi senatori. Până pe 10 martie 2021, secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au trimis ordine de încetare la plată a pensiei speciale tuturor beneficiarilor. Replica lor a fost să atace în instanţă ordinele, aşa cum a procedat şi Diacon.

În acţiunea sa, fostul deputat a afirmat că indemnizaţia i se cuvine, drept compensaţie pentru faptul că pe durata ocupării funcţiei de demnitate publică nu a avut salariu şi a trebuit să se supună unui număr de restricţii şi incompatibilităţi. El a apreciat că ordinul prin care i-a fost retrasă pensia este ilegal, întrucât Secretariatul General al Camerei Deputaţilor nu avea printre atribuţii şi emiterea unor astfel de dispoziţii.

 

Alte procese stau la rând

 

La începutul lunii mai a acestui an, Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională legea prin care fuseseră anulate pensiile speciale ale foştilor parlamentari. Magistraţii Curţii au invocat faptul că proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament pe 16 februarie anul trecut, iar votul a avut loc o zi mai târziu. Această procedură accelerată a încălcat termenele stabilite de regulamentele celor două camere ale Parlamentului privind dezbaterea proiectelor de lege. La această decizie s-au referit şi magistraţii Tribunalului în analiza solicitării lui Diacon. Ei au apreciat că prin declararea ca neconstituţională a legii care a anulat pensiile speciale, acestea trebuie să reintre în plată. „Constatarea neconstituţionalităţii legii nu are ca efect apariţia unui vid legislativ, ci determină reintrarea în fondul activ al legislaţiei a normelor abrogate. Astfel, Legea nr.7/2021 declarată neconstituţională prin Decizia nr. 261/2022 îşi încetează efectele începând cu data de 10.06.2022. Articolele 49 şi 50 din Legea nr. 96/2006 ce au fost abrogate prin Legea nr.7/2021 reintră în vigoare începând cu data de 10.06.2022, iar beneficiarii de indemnizaţie pentru limită de vârstă reintră în plată începând cu această dată”, au precizat judecătorii. Acţiunea lui Diacon a fost admisă, el urmând să beneficieze de pensia specială retroactiv, începând cu luna februarie a anului trecut. Contestaţia împotriva sentinţei înaintată de Parlament a fost înregistrată ieri pe rolul Curţii de Apel.

De altfel, marea majoritate a foştilor parlamentari ieşeni au demarat procese în instanţă pentru a recâştiga acest avantaj al pensiei speciale. Diacon este însă primul dintre ei care a reuşit să câştige în primă instanţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.