Primul fost parlamentar ieşean care îşi câştigă în instanţă aşa-numita „pensie nesimţită”: un fost FSN-ist. Ţineţi-vă bine: urmează valul celorlalţi!

vineri, 09 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Primul fost parlamentar ieşean care îşi câştigă în instanţă aşa-numita „pensie nesimţită”: un fost FSN-ist. Ţineţi-vă bine: urmează valul celorlalţi!

Foştii parlamentari au început să-şi ia pensiile înapoi. După doar doi ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, un fost reprezentant al ieşenilor i-a convins pe magistraţii Tribunalului că merită un plus la pensie. Sentinţa mai trebuie confirmată însă de instanţa superioară, întrucât Camera Deputaţilor a declarat apel. Cine este acest prim câştigător?

FOTO: Vasile Diacon, fost deputat de Iaşi din partea FSN

 

Vasile Diacon a fost deputat de Iaşi din partea Frontului Salvării Naţionale în primul Parlament de după evenimentele din decembrie 1989, în perioada 1990-1992. În 2015, Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat, foştilor parlamentari acordându-li-se dreptul la o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” în valoare de 40%, 60% sau 80% din indemnizaţia medie din ultimele 12 luni, în funcţie de numărul de mandate. Ea se acorda însă abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, fiind condiţionată doar de contribuţia timp de minim 11 ani la fondul general de pensii. În februarie anul trecut, Parlamentul a adoptat în şedinţă comună, fără voturi împotrivă, propunerea PSD de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foştii deputaţi şi senatori. Până pe 10 martie 2021, secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au trimis ordine de încetare la plată a pensiei speciale tuturor beneficiarilor. Replica lor a fost să atace în instanţă ordinele, aşa cum a procedat şi Diacon.

În acţiunea sa, fostul deputat a afirmat că indemnizaţia i se cuvine, drept compensaţie pentru faptul că pe durata ocupării funcţiei de demnitate publică nu a avut salariu şi a trebuit să se supună unui număr de restricţii şi incompatibilităţi. El a apreciat că ordinul prin care i-a fost retrasă pensia este ilegal, întrucât Secretariatul General al Camerei Deputaţilor nu avea printre atribuţii şi emiterea unor astfel de dispoziţii.

 

Alte procese stau la rând

 

La începutul lunii mai a acestui an, Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională legea prin care fuseseră anulate pensiile speciale ale foştilor parlamentari. Magistraţii Curţii au invocat faptul că proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament pe 16 februarie anul trecut, iar votul a avut loc o zi mai târziu. Această procedură accelerată a încălcat termenele stabilite de regulamentele celor două camere ale Parlamentului privind dezbaterea proiectelor de lege. La această decizie s-au referit şi magistraţii Tribunalului în analiza solicitării lui Diacon. Ei au apreciat că prin declararea ca neconstituţională a legii care a anulat pensiile speciale, acestea trebuie să reintre în plată. „Constatarea neconstituţionalităţii legii nu are ca efect apariţia unui vid legislativ, ci determină reintrarea în fondul activ al legislaţiei a normelor abrogate. Astfel, Legea nr.7/2021 declarată neconstituţională prin Decizia nr. 261/2022 îşi încetează efectele începând cu data de 10.06.2022. Articolele 49 şi 50 din Legea nr. 96/2006 ce au fost abrogate prin Legea nr.7/2021 reintră în vigoare începând cu data de 10.06.2022, iar beneficiarii de indemnizaţie pentru limită de vârstă reintră în plată începând cu această dată”, au precizat judecătorii. Acţiunea lui Diacon a fost admisă, el urmând să beneficieze de pensia specială retroactiv, începând cu luna februarie a anului trecut. Contestaţia împotriva sentinţei înaintată de Parlament a fost înregistrată ieri pe rolul Curţii de Apel.

De altfel, marea majoritate a foştilor parlamentari ieşeni au demarat procese în instanţă pentru a recâştiga acest avantaj al pensiei speciale. Diacon este însă primul dintre ei care a reuşit să câştige în primă instanţă.

Comentarii