Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

S-a rezolvat controversa abonamentelor CTP pentru elevi în Zona Metropolitană. Totul despre cum se decontează

GALERIE
elevi_transport_comun
  • elevi_transport_comun
- +

Au apărut modificări privind eliberarea abonamentelor pentru elevii din judeţul Iaşi care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. De la începutul lunii viitoare, abonamentul metropolitan se va elibera de către primării, sau la oricare ghişeu al Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi dacă elevul plăteşte 200 de lei, cât costă un abonament metropolitan valabil pe raza comunelor ieşene inclusiv municipiul Iaşi. 

Elevii care plătesc la CTP vor primi bani înapoi de la şcoală, pentru decontarea transportului la nivelul Zonei metropolitane, însă doar dacă părinţii depun o cerere-tip la unitatea de învăţământ, în care vor preciza, cu acte doveditoare, distanţa dintre casă şi şcoală.

Sumele acordate sunt de 60 de lei pentru primii 3 km şi încă 6 lei/km până la acoperirea distanţei dintre domiciliu şi şcoală, dar pot fi majorate cu 100% pe baza documentelor justificative, conform modificărilor legislative recente (OUG 159/2022 şi OUG 168/2022) cu privire la transportul elevilor. Elevii primesc în avans banii şi îi pot folosi chiar şi pentru transportul cu maşina personală, având în vedere faptul că în ordonanţă nu se interzice acest lucru. De exemplu, un elev care locuieşte la 12 km de şcoală va primi o sumă forfetară de 114 lei/lună (60 de lei pentru primii 3 km, la care se adaugă 6 lei pentru fiecare km rămas, în cazul de faţă 9 km).

Înainte, autorităţile locale subvenţionau transportul elevilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Însă, odată cu noul cadru legislativ, ar însemna o dublă finanţare, se plâng primarii ieşeni, întrucât pe de o parte elevii ar primi bani de la şcoală pentru navetă (sume primite de unităţile şcolare din bugetul de stat), iar pe de altă parte primăriile ar susţine în continuare alocarea de subvenţii cu acelaşi scop de la bugetele locale.

Totuşi, primăriile vor suporta în continuare costurile cu abonamentele elevilor care învaţă în aceeaşi localitate în care au domiciliul, după caz. Elevii trebuie să se prezinte doar la primării ca să ridice abonamentul, cu carnet / adeverinţă de elev, respectiv copii ale actelor de identitate părinţi sau al elevului, dacă are peste 14 ani. Elevii vor primi abonamentul local de 150 de lei, valabil în comuna în care locuieşte elevul şi punctul de descărcare din Iaşi.

Ce spun primarii?

Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu, spune că primăriile fac eforturi financiare considerabile pentru a susţine transportul în comun. „Îi invităm pe toţi cetăţenii să folosească transportul în comun şi să cumpere bilete şi abonamente. În special invităm familiile care primesc aceste sume forfetare să achiziţioneze abonamentele pentru elevi. În acest mod, toată lumea are de câştigat, elevii beneficiază de transport gratuit, iar noi vom avea încasări care să reducă povara primăriilor”, ne-a spus primarul comunei Aroneanu.

Eduard Boz, directorul Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi (AMTPI), susţine că abonamentele AMTPI oferă o mobilitate în toată zona metropolitană. „Am transmis către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi o adresă privind tipurile de abonament lunar practicate la nivelul Asociaţiei Metropolitane, iar conducătorii instituţiilor de învăţământ vor întocmi procedurile necesare pentru încasarea de către familii a sumelor forfetare pentru transport, stabilite în funcţie de distanţă. Aceste sume se acordă pe tot anul calendaristic, iar abonamentele noastre oferă o mobilitate în toată zona metropolitană. Spre exemplu, un elev poate domicilia în Tomeşti şi poate studia în Iaşi, poate merge la cursuri de fotbal în Miroslava, la concerte în Aroneanu şi aşa mai departe. Toţi copiii se pot înscrie în cadrul şcolilor pentru a primi sumele aferente abonamentelor de transport”, ne-a transmis directorul AMTPI.

Câteva excepţii

Elevii care învaţă în localitatea de domiciliu nu trebuie să depună cerere la şcoală pentru suma forfetară, în cazul lor eliberarea abonamentului gratuit de la punctele de vânzare CTP Iaşi făcându-se ca şi până acum, adică pe baza carnetului de elev vizat la zi. De precizat faptul că elevii care învaţă în aceeaşi localitate în care au domiciliul pot solicita doar de la primării abonamentul local, aşa cum am menţionat anterior, nu şi de la ghişeele CTP Iaşi, excepţie făcând municipiul Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri