Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se dau “bani din elicopter” la Consiliul Judeţean. 15.000, în mână, pentru Alexe. Zeci de mii, pentru alţi şefi

GALERIE
salarii, cj, alexe
  • salarii, cj, alexe
- +

Mai multe salarii, precum cele ale secretarului general, administratorului public, arhitectului-șef și ale șefilor de direcții sunt plafonate la indemnizațiile vicepreședinților, adică 13 mii de lei. Strict secret: cum se împart sporurile la angajați

Deși Curtea Constituțională a binecuvântat cu exact o lună în urmă proiectul legislativ privind creșterea lefurilor șefilor administrației locale, legea încă nu este promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ permite calcularea indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor, ale președinților CJ și vicepreședinților pe baza salariului minim brut din 2021. Până acum, baza era salariul din 2019. Prin urmare, în lipsa legii, răspunsul primit de la Consiliul Județean la o solicitare a Ziarului de Iași în acest sens nu consemnează aceste modificări în grila de salarizare a șefilor de la Casa Pătrată.

Deși prezentată incomplet în documentul primit la redacție, lista care cuprinde funcțiile de la CJ din categoria personalului plătit din fonduri publice și drepturile în bani ce se pot acorda în anul 2023 sugerează totuși noul nivel la care ajung salariile de bază ale celor aproximativ 200 de angajați.

Astfel, dacă până acum președintele Costel Alexe avea un salariu de bază brut de 18.720 de lei, acesta va crește la 20.700 odată cu iscălirea de către șeful statului a decretului de promulgare a noii legi. Cu tot cu sporuri, șeful CJ va avea aproximativ 15 mii de lei net în fiecare lună.

 

Doi vicepreședinți și un administrator

 

Cei doi vicepreședinți, Marius Dangă și Sorin Afloarei, vor avea fiecare 18.400 de lei salariul de bază brut, la care, evident, se adaugă binemeritatele sporuri. Răspunsul primit de la CJ la solicitarea Ziarului de Iași menționează lista sporurilor acordate angajaților administrației județului, dar nu și numărul celor care beneficiază de acestea.

Cum niciunul dintre „vici” nu deține titlul de doctor precum ultimii trei președinți ai CJ, avansul venitului lor net va fi ceva mai mic decât al șefului lor: de la aproape 12 mii de lei, la ceva mai mult de 13 mii.

Același salariu l-ar putea avea și administratorul public al județului, Ștefan Cazacu. Potrivit legii salarizării personalului plătit din bani publici, el nu poate să aibă mai puțin decât salariul de bază al secretarului județului și nici mai mult decât indemnizația vicepreședinților. Practic, în ultima declarație de avere, Cazacu menționează un venit lunar net de aproape 12 mii de lei obținut de la CJ, egal cu al vicepreședinților și cu 2000 mai mult decât secretarul județului.

 

Doar președintele e mai presus ca vicele

 

La rândul său, secretarul general al județului ar trebui să aibă, de la 1 ianuarie, un salariu de bază brut de peste 22 de mii de lei, însă nu îl poate depăși pe al vicepreședinților. La fel și arhitectul-șef al județului, directorii executivi și cei adjuncți.

Șefii de serviciu pierd cel mai puțin, salariul de bază brut pentru acest nivel fiind de 18.450 de lei. Practic, doar angajații de la muncitorul necalificat de categoria a doua, care pornește de la salariul minim, 3000 de lei brut, și până la șefii de birou, care au un coeficient de salarizare de 5,85 (înmulțit cu salariul minim) se vor bucura de leafa întreagă.

Pe de altă parte, saltul indemnizației președintelui CJ atrage și alte creșteri. De exemplu, indemnizația consilierilor județeni, care este de 10 la sută din cea a șefului CJ, ori a membrilor comisiilor de concurs (inclusiv proiecte de management pentru instituțiile publice de cultură din curtea CJ), de evaluare și de soluționare a contestațiilor, și ea tot 10 la sută. Și membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Iași sunt răsplătiți de asemenea cu 10 la sută din indemnizația președintelui CJ.

 

Sporurile sunt secrete la CJ, dar însumează un sfert din cheltuielile de personal

 

Cât privește sporurile acordate, cele mai mari sunt pentru titlul științific de doctor (1500 de lei brut, adică 50 la sută din salariul minim pe economie) și pentru implicarea în pregătirea și derularea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, până la 50 la sută din salariul de bază. Participarea în comisiile de promovare a funcționarilor publici aduce 300 de lei. Condițiile de muncă pot să contribuie cu un plus de 11 la sută din salariul de bază. Nu lipsesc voucherele de vacanță (1450 de lei) și indemnizația de hrană (347 lei/lună). Dacă acestea din urmă sunt în mod evident acordate după efectivul de angajați, numărul beneficiarilor fiecărui spor menționat mai sus rămâne un secret bine păzit la CJ.

În ciuda plafonărilor salariale, mai mult de jumătate din cele 1,63 de miliarde de lei din bugetul consolidat al CJ pe 2023 reprezintă cheltuielile de personal, respectiv 841,3 milioane de lei. Balanța este înclinată astfel de mai mulți ani. Practic, 212,75 de milioane de lei provin din bugetul local, iar 628,6 milioane reprezintă cheltuielile de personal din bugetul instituțiilor publice. Pentru cele 242 de posturi din organigrama CJ, totalul salariilor de bază aprobat în bugetul pe anul în curs se ridică la 39,5 milioane de lei – la care se adaugă toate celelalte sporuri, compensații, prime, tichete de masă și de vacanță, până la cel mult 30 la sută, respectiv 12 milioane de lei.

CItește și: EXCLUSIV: Raiul bugetarilor! Salariile la Consiliul Judeţean Iaşi sar de 10.000 lei media

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri