anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Secretele creierului, descusute de elevi şi neurochirurgi într-o săptămână la Iaşi

GALERIE
Saptamana_Creierului
 • Saptamana_Creierului
- +

Săptămâna Creierului va avea loc anul acesta între 18 şi 22 septembrie, la Palatul Culturii din Iaşi, fiind un eveniment care este menit să atragă preşcolarii, şcolarii şi liceenii către tot ce este fascinant în ştiinţele creierului, şi să sporească la nivelul întregii populaţii gradul de conştientizare a progresului înregistrat în aceste domenii. Este inspirat de un eveniment similar ce a devenit tradiţional în SUA. La Iaşi reuneşte mediul academic, instituţiile de învăţământ guvernamentale şi profesioniştii din domeniu, iar din 2017 parteneri sunt şi Fundaţia DANA, care organizează evenimentul similar din SUA.

„Este o expoziţie interactivă compusă din numeroase activităţi. Copiii prezenţi la eveniment învaţă direct prin prezentări interactive şi activitati practice la faţa locului despre dovezile ştiinţifice din numeroase domenii ale neuroştiinţelor de bază şi clinice“, au precizat organizatorii în prezentarea programului.

Anul acesta evenimentul va avea 10 laboratoare şi anume „Creierul - un univers într-o nucă“, “Evoluţia creierului“, „BrainArt - prezentare interactivă“, „Mari descoperiri în neuroştiinţă“, „Sistemul vizual“, Memoria, Neurologie, Brain technologies - spectacol video interactiv, „Muzica şi creierul - prezentare multimedia interactivă“.

Spre exemplu, la laboratorul despre „Evoluţia creierului“, va exista o galerie de modele 3D ale creierului diverselor specii din diferite stadii ale evoluţiei, fiind sublinate astfel lucrurile pe care creierul uman le are în comun cu creierul altor specii.

În cadrul laboratorului despre „Bolile creierului“ vor fi abordate boli precum autismul, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică, pentru a înţelege procesele cerebrale, dar şi pentru „a creşte toleranţa pentru aceste categorii de persoane afectate“.

La laboratorul cu numele „Memoria“ vor exista experimente live, prezentări interactive, postere şi modele 3D, pentru a afla cum se formează amintirile, ce influenţează formarea memoriei, care sunt structurile creierului implciate în memorie sau ce se întâmplă atunci când memoria oamenilor este afectată de anumite boli.

Un spectacol video interactiv va fi cel despre tehnologiile creierului, unde prin intermediul unor videoclipuri HD şi 3D participanţii vor putea înţelege mai multe despre „universul fascinant al creierului“.

Laboratorul „Muzica şi creierul“ va fi de fapt o prezentare multimedia interactivă, prin care publicul va afla mai multe despre interacţiunile dintre muzică şi structurile creierul, până la demonstrarea beneficiilor psihologice.

Vor fi şi două conferinţe anul acesta, în Sala Procopiu de la Palatul Culturii - una va fi ţinută de unul dintre cei mai reputaţi specialişti în tratarea copiilor cu autism din România - Daciana Oltean, iar un psiholog din Iaşi, Claudia Călin, va vorbi despre bullying şi cum să facem faţă acestui fenomen.

„Este pentru prima dată când avem ca expozant o şcoală - Şcoala Paradis din Iaşi, care au realizat o machetă a creierului la săptămână ştiinţei şi i-am invitat să o aducă la Săptămâna Creierului. Cea mai mare noutate la care lucrăm anul acesta este să aducem o machetă 3D, de realitate virtuală, a unui ochi. Copilul intră în ochi şi cu ajutorul tehnologiei pusă la dispoziţie de partenerul german, de realitate viruală, se plimbă prin umoarea apoasă, atinge retina, este spectaculos“, a declarat Bogdan Iliescu, medic primar neurochirurg, preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi, unul dintre principalii organizatori.

În prima ediţie, din anul 2014, au fost prezenţi peste 8.000 de participanţi, dintre care aproximativ 4.700 fiind elevi organizaţi în grupuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.