SEMNAL DE ALARMA – Gradul de reproducţie COVID la Iaşi: R=1,2. Cum stăm faţă de restul judeţelor

miercuri, 24 iunie 2020, 08:14
2 MIN
 SEMNAL DE ALARMA – Gradul de reproducţie COVID la Iaşi: R=1,2. Cum stăm faţă de restul judeţelor

România se află după o serie de relaxări succesive a măsurilor anti-COVID19 şi statisticile privind noi cazuri arată o creştere în ultimele două săptămâni, iar autorităţile se uită cu îngrijorare la riscul apariţiei unui al doilea val al pandemiei. În acest sens, un indicator de urmărit este numărul de reproducţie „R” al bolii – numărul mediu de pacienţi infectaţi care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia creşte – o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

Într-o analiză publicată pe Graphs.ro, statisticianul Valentin Pârvu a calculat care ar fi numărul de reproducţie R a virusului COVID-19 în România, dar şi în judeţele ţării în funcţie de datele disponibile.

„Numărul de reproducţie R reprezintă numărul mediu de pacienţi infectaţi de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia creşte, iar când R este sub 1 epidemia scade; când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic. Pentru a calcula R, durata de incubaţie, durata de la apariţia simptomelor la raportarea cazurilor, precum şi timpul de transmisie de la caz la următorii pacienţi, sunt necesare”, se arată în explicaţia de pe platformă.

„După infecţia cu SARS-COV2 durează în medie 4-5 zile până apar simptome de boală: majoritatea cazurilor vor prezenta simptome în 2-7 zile. De asemenea există anumite întârzieri în raportarea cazurilor după ce pacientul se prezintă cu simptome, întârzieri legate de recoltarea şi testarea pacienţilor. Numărul de reproducţie R care reflectă transmisia în ziua de astăzi poate fi estimat doar după aproximativ 4 zile. Atunci o proporţie suficientă (peste 10%) din transmisiile petrecute astăzi vor fi deja raportate. Alte metode care raportează R pentru ziua curentă se bazează fie pe predicţie, fie reflectă doar ziua când simptomele au apărut, nu ziua când infectările s-au produs. Noi considerăm că momentul infectării este cel ce ar trebui raportat când se calculează transmisibilitatea în populaţie”, se mai arată în explicaţia oferită de statistician.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii