Surpriză mare pentru poliţişti: prins la volan „praştie” pe Europeană, şofând haotic, dar cu alcoolemie zero. A fost condamnat

vineri, 17 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Surpriză mare pentru poliţişti: prins la volan „praştie” pe Europeană, şofând haotic, dar cu alcoolemie zero. A fost condamnat

Anchetatorii au început să înveţe să calculeze „alcoolemia” şoferilor prinşi în trafic drogaţi. Poliţiştii au oprit pe drumul european un şofer care părea beat turtă. Era, într-adevăr „afumat”, dar nu cu alcool, ci cu cannabis, într-o cantitate echivalentă unei alcoolemii de peste 2‰.

Incidentul s-a petrecut pe 10 decembrie 2020, în jurul orei 16, când poliţiştii din Podu Iloaiei au fost anunţaţi prin serviciul 112 că dinspre Târgu Frumos se apropie o Toyota Avensis cu un comportament haotic în trafic. Autoturismul făcea depăşiri şi încetinea în mod nejustificat, schimba benzile fără a se asigura şi intra cu roţile pe acostamentul drumului.

Poliţiştii l-au oprit în zona blocului 2 din Podu Iloaiei, pentru a lămuri situaţia. Şoferul era palid, incoerent, nu îşi putea menţine echilibrul şi prezenta o imprecizie în mişcări, precum şi o încetineală în vorbire şi gândire tipice pentru persoanele aflate sub influenţa alcoolului. Totuşi, alcooltestul a indicat că şoferul nu băuse nimic.

Întrebat dacă nu cumva a consumat substanţe psihoactive, el a răspuns că urmează un tratament cu Rispolept, medicament folosit în mod uzual în tratamentul schizofreniei. Controlul autovehiculului a oferit indicii mai clare.

Interiorul prezenta un miros specific ierburilor din categoria etnobotanicelor, între scaunul şoferului şi portieră a fost găsit un fragment de ţigară artizanală cu un conţinut verde-oliv şi miros înţepător.

Asupra şoferului au fost găsite mai multe medicamente, respectiv Rispolept, Anxiar şi Orifil, ultimele două fiind medicamente antidepresive, respectiv antiepileptice. Şoferul a explicat că fusese internat timp de o lună la Institutul de Psihiatrie întrucât a suferit de o depresie acută.

Situaţia s-a lămurit la Institutul de Medicină Legală, unde s-a constatat că şoferul era de fapt drogat cu cannabis, medicamentele neavând nicio legătură cu starea sa. Cercetările ulterioare au stabilit că internarea la Socola se datorase de altfel consumului nociv de etnobotanice şi unei tulburări psihotice datorate consumului de cannabis.

Ca urmare, Ovidiu Mocanu a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Pentru a aprecia influenţa cannabisului fumat asupra comportamentului din trafic al şoferului, magistraţii Judecătoriei au apelat la experţii IML care au precizat că este necesară determinarea valorii factorului de influenţă a cannabisului (CIF).

O valoare mai mare sau egală cu 10, corespunzătoare unei alcoolemii de 1,1‰ este echivalentă cu incapacitatea de a conduce un autovehicul. În cazul lui Mocanu, valoarea CIF era de 19,51, echivalând cu o alcoolemie de 2,15‰ în sânge.

Şoferul era deci vinovat de acuzaţia adusă de procurori, pe care de altfel o şi recunoscuse. El a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa Judecătoriei nu este definitivă, apelul declarat de şofer intrând ieri pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii