Un ieşean care vindea produse pe OLX a fost găsit de Fisc şi pus la plata de impozite şi taxe foarte mari

joi, 31 august 2023, 01:50
2 MIN
 Un ieşean care vindea produse pe OLX a fost găsit de Fisc şi pus la plata de impozite şi taxe foarte mari

În căutare de bani, Fiscul a ajuns și la cei care fac tranzacții pe internet. Unui ieșean care își câștiga existența cumpărând de la magazine online și revânzând pe OLX i s-au calculat datorii la bugetul de stat de aproape 420.000 lei. Suma a fost redusă ulterior în instanță, dar meciul ieșeanului cu fiscul este departe de a se fi terminat.

Andrei B. a reclamat faptul că pe 29 decembrie 2020 a fost sunat de un inspector fiscal și chemat la Administrația Județeană a Finanțelor Publice pentru discuții. Ajuns acolo pe 4 ianuarie, a aflat că deja fusese efectuată o inspecție fiscală, fără să fi avut posibilitatea să depună acte și să apeleze la un specialist. Fiscul constatase că în perioada 2015-2020 avusese încasări de 1,55 milioane lei din vânzări pe internet, pe care nu le declarase însă organelor fiscale.

Concret, el cumpăra diverse produse de pe magazinele online, îndeosebi îmbrăcăminte și încălțăminte și le revindea pe OLX, cu un adaos. I se calculase un prejudiciu adus bugetului de stat în sumă de 418.380 de lei reprezentând impozit pe venit, TVA, contribuții la asigurările de sănătate și cele sociale. Andrei B. a contestat atât modul de efectuare a calculelor, cât și suma finală rezultată, arătând că Fiscul nu luase în calcul faptul că avusese și cheltuieli în sumă de 1,35 milioane lei, în aceeași perioadă.

Plângerea lui Andrei B. a ajuns pe rolul Tribunalului. Magistrații acestei instanțe nu au găsit nimic în neregulă cu privire la legalitatea actelor întocmite de inspectorii fiscali. Nu s-a putut constata că aceștia ar fi încălcat vreo normă legală sau vreun drept al contribuabilului. Miza procesului era cea financiară. Fiscul considerase drept cheltuieli deductibile doar cele aferente expedierii produselor și o mică parte din contribuțiile sociale și de asigurări, respectiv 262.000 lei din totalul de 1,55 milioane lei.

Expertiza efectuată în cauză a stabilit că Andrei B. revânduse marfa cumpărată cu un adaos comercial de 26%, care reprezenta practic câștigul obținut de acesta. Prin urmare, baza impozabilă calculată de Fisc era exagerată. Inspectorii ar fi trebuit să se raporteze la beneficiul lui Andrei B., nu la totalul încasărilor acestuia. Judecătorii au refăcut calculele Fiscului, ajungând la un total al datoriilor la bugetul de stat în sumă de 163.290 lei, reprezentând impozit pe venit, TVA și contribuții la asigurările sociale.

Soluția judecătorilor nu a mulțumit Administrația Județeană a Finanțelor Publice, care a declarat recurs împotriva sentinței. Cazul a intrat pe rolul Curții de Apel, această instanță urmând să stabilească primul termen de judecată. 

Comentarii