Vineri se vernisează o expoziție cu 30 de lucrări semnate de Antonio del Donno

miercuri, 08 mai 2024, 21:40
2 MIN
 Vineri se vernisează o expoziție cu 30 de lucrări semnate de Antonio del Donno

Expoziția „Antonio del Donno: «De la Roma la Iași – unirea liniilor între două sau mai multe puncte»” va putea fi vizitată în perioada 10 mai -14 iunie, la Muzeul Unirii din Iași. Vor fi expuse 30 de lucrări executate în tehnică mixtă, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România.

Vernisajul va avea loc vineri, 10 mai, de la ora 17, în prezența curatorilor expoziției, dr. Lăcrămioara Stratulat, director general adjunct al Complexului Muzeal Național „Moldova”  Iași, și Enrico Gino Binaco, manager al Societății BEC Artem din Oradea, reprezentantul oficial și exclusiv al maestrului Antonio Del Donno pe teritoriul României.

Antonio Del Donno, născut în Benevento în 1927, a fost un artist italian care, în prima parte a carierei sale, în anii ’50, s-a familiarizat cu geometria prin desenul tehnic arhitectural, ceea ce a devenit un element central al creației sale ulterioare. După absolvirea Liceului de Artă și a Academiei de Arte Frumoase din Napoli, a devenit profesor de artă și și-a început expozițiile în 1962, în Benevento. Participarea sa la evenimente artistice, inclusiv Bienala de la Veneția din 1964, l-a adus în contact cu Robert Rauchenberg. Evoluția sa artistică a fost puternic influențată de schimbările sociale și culturale ale anilor ’60 și ’70. În 1972, a început să creeze seria „Evanghelii”, cărți-obiect pe bucăți de lemn vechi, unele dintre acestea fiind expuse în sălile contemporane ale Muzeului din Vatican. În România, lucrările sale au fost expuse la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul de Artă Baia Mare (2014), Muzeul Județean de Artă din Satu Mare (2015), Galeria Palatul Culturii din Târgu Mureș, Muzeul de Artă Arad (2016).

Expoziția este organizată de Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu BEC Artem și Archivio „Antonio Del Donno” cu sediul la Roma.

Comentarii