3 elevi ieşeni din 10 vor să se şcolească pentru meserii ca frizer, bucătar sau pizzer

luni, 26 ianuarie 2015, 02:56
2 MIN
 3 elevi ieşeni din 10 vor să se şcolească pentru meserii ca frizer, bucătar sau pizzer

Mare parte din restul aleg profilul tehnic şi optează pentru meserii ca mecanic auto, tinichigiu, mecatronică, vopsitor auto, electronică sau transporturi. Foarte puţini sunt atraşi de profilurile agricole şi de construcţii.

În cadrul unui studiu realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la opţiunile şcolare ale elevilor de clasa a VIII-a, a rezultat faptul că dorinţele cele mai multe se duc în zona serviciilor, şi tot mai puţini elevi vor să înveţe la profilurile agricole şi de construcţii.

„Este adevărat, în domeniile acestea îşi găsesc mai puţin de lucru, dar avem nevoie şi de agricultori şi de specialişti în ecologie. Din acest motiv, dar şi la cererea unor agenţi economici, am mai introdus pentru anul şcolar următor clase la Liceul Agricol Adamachi, aşteptăm să vedem dacă se vor ocupa locurile”, a precizat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ.

Cercetarea inspectorilor a vizat un număr de 6.486 de de elevi de clasa a VIII-a, din care doar 157 şi-au exprimat opţiunea pentru o şcoală din alt judeţ, restul optând pentru şcolile de la noi. Dintre cei întrebaţi, 44% optează pentru învăţământul tehnic şi profesional.

Profilul servicii este printre aceştia cel mai căutat, 59% dintre aceştia aleg să se facă frizeri, bucătari, manichiurişti, pizzer etc., şi doar 11% aleg resurse naturale şi protecţia mediului. Alţi 30% aleg profilul tehnic şi optează pentru meserii ca mecanic auto, tinichigiu, mecatronică, vopsitor auto, electronică sau transporturi. Simplul motiv al alegerii serviciilor este că absolvenţii îşi găsesc mai uşor de muncă.

Ca o simplă demonstraţie, dintre anunţurile cu locuri de muncă din ediţiile de ieri ale ziarelor locale, 7 din 10 menţionează că angajatorii caută bucătari, ajutor de bucătari, barmani, ospătari, pizzeri şi shaormişti.

„Foarte multe solicitări din partea operatorilor economici vizează şi domeniul textile, şi anume pentru calificări precum confecţioner produse textile, pentru învăţământ profesional cu durata de 3 ani. Au fost propuse clase pe domeniul respectiv la Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu”, Colegiul Tehnic „I. Holban”, Liceul Tehnologic Hârlău, Liceul Tehnologic „M. Busuioc” Paşcani, Liceul Tehnologic „Petru Rareş” Tg. Frumos, Liceul Tehnologic Belceşti etc”, au mai precizat în cadrul acestui studiu reprezentanţii ISJ.

Comentarii