A fi sau a nu fi în Superligă?

sâmbătă, 28 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 A fi sau a nu fi în Superligă?
 
Astăzi, de la ora 10:00, pe stadionul Tepro are loc întâlnirea de rugby dintre Poli Agro Unirea Iaşi şi Stejarul Buzău, derbiul Diviziei Naţionale

De-acum, care pe care! Meciul de rugby de astăzi este într-o foarte mare proporţie decisiv pentru promovarea în Superligă şi este mult mai greu pentru ieşeni decât pentru oaspeţii buzoieni. La ora actuală, Stejarul are un avans de cinci puncte în clasament faţă de Poli şi pentru a-i egala pe buzoieni, elevii antrenorilor Ioan Iftode şi Silviu Ţibichi vor trebui să obţină şi bonusul ofensiv, adică să culce de cel puţin patru ori balonul în terenul de ţintă. Şi ca şi cum n-ar fi această sarcină suficient de dificilă, la egalitate de puncte, criteriul următor de departajare este reprezentat de rezultatele directe din play-off între cele două echipe. Pentru a trece pe primul loc, echipa ieşeană trebuie să depăşească diferenţa de 16 puncte cu care a pierdut la Buzău, acolo gazdele câştigând cu 36-20. De-abia dacă scorul meciurilor directe ar deveni egal, ar intra în discuţie punctaverajul. Acesta este uşor favoranil buzoienilor (132-53 faţă de 142-69, deci o diferenţă de şase puncte), însă este de la sine înţeles că raportul s-ar schimba dacă ieşenii ar câştiga la 16 puncte diferenţă. În sfârşit, chiar dacă se îndeplinesc aceste condiţii, mai este de jucat o etapă în play-off, în care ieşenii trebuie să câştige cu bonus la Petroşani, pentru a promova direct. În fine, să se ajungă acolo, că acest ultim deziderat nu este greu de îndeplinit.
În aceste condiţii îmbârligate, nu este greu de imaginat ce importanţă dau conducătorii, antrenorii şi jucătorii acestui meci. Se fac fel de fel de ipoteze privitoare la modul în care vor gestiona buzoienii (jucători cu mare experienţă, în orice caz mai mare ca aceea a tinerei echipe ieşene) această situaţie. Vor încerca să arate că, într-adevăr sunt cea mai bună echipă din Divizia Naţională şi vor ţinti victoria?. Sau mai degrabă vor fragmenta jocul, vor recurge la durităţi, vor provoca incidente, chiar eliminări, pentru a zădărnici încercările ieşenilor de a înscrie cât mai multe puncte? Antrenorii ieşeni sunt pregătiţi pentru ambele variante. În orice caz, jucătorii de la Poli Agro Unirea au nevoie de susţinerea unui public cât mai numeros într-un meci de asemenea importanţă. Să sperăm că astăzi, de la ora 10:00, stadionul Tepro va fi plin ochi!

Mai trebuie precizat că în cazul în care ieşenii nu reuşesc să încheie play-off-ul pe primul loc, mai au o şansă de promovare. Un baraj cu ultima clasată din Superligă, Dinamo Bucureşti, care s-a arătat în acest sezon mult mai slabă ca în ultimii ani. Dar poate că nu ajungem acolo!

Comentarii