A murit tenorul Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului XX

vineri, 10 februarie 2017, 19:01
1 MIN
 A murit tenorul Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului XX

Tenorul suedez Nicolai Gedda, una dintre marile voci ale secolului trecut, a încetat din viață la 8 februarie, la vârsta de 91 de ani, conform unui anunț făcut joi seară de familia artistului.

Conform familiei, Nicolai Gedda a încetat din viață la reședința sa din Tolochenaz, în apropiere de Lausanne, Elveția. Decesul său a fost anunțat joi seară de fiica sa, Tania Gedda, pe site-ul dedicat muzicii de operă Forum Opera și a fost confirmat de Opera regală a Suediei și de primarul din Tolochenaz. Fiica sa a precizat că artistul "s-a stinsă fără să sufere, probabil din cauza unui stop cardiac, la el acasă".

Muzicianul suedez cu origini ruse s-a născut la 11 iunie 1925 la Stockholm. Trei ani mai târziu familia sa s-a mutat la Leipzig, Germania, unde tatăl său vitreg cânta la o biserică ortodoxă rusă. După ce a revenit în Suedia, Gedda a intrat la conservator și și-a lansat cariera muzicală în 1951, la 25 de ani, pe scena Operei din Stockholm. Cariera sa s-a întins pe cinci decade și s-a încheiat în 2003, cu ultimele sale înregistrări, la vârsta de 77 de ani. Cu șase ani mai devreme renunțase și la aparițiile scenice.

agerpres.ro

Comentarii